Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος κλείνει κάθε πόρτα στην παρανομία όσον αφορά τα αυθαίρετα τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, αύριο Τετάρτη 10/1 αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα κατά της ακρίβειας.
Ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο για το 2024 και καλωσόρισε τους υπουργούς και τόνισε ότι «οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι για τη βελτίωση της καθημερινότητας κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα».
Αφού υπενθύμισε ότι αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση για την επιστολική ψήφο και έρχεται η ανάρτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου παράλληλα με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ότι «όλη η επικράτεια θα αποκτήσει σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια. Δυστυχώς το πρόβλημα διαρκεί έναν ολόκληρο αιώνα καθώς συχνά στην πολεοδομική νομοθεσία αναφερόμαστε στους προ του 1923 δρόμους. Τώρα όμως με μια σημαντική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης το πρόβλημα διεκδικεί τη λύση του και δρομολογείται η κατάρτιση ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων που θα ορίζουν τις χρήσεις γης και φυσικά τις προστατευόμενες περιοχές. Θα οριοθετηθούν οικισμοί με συντελεστές δόμησης σε 800 κοινότητες.
Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «με τα συγκεκριμένα σχέδια διευθετείται το χρόνιο πρόβλημα του χαρακτηρισμού δημοτικών δρόμων. Το τελευταίο είναι ένα ζητούμενο που απασχολεί για χρόνια ειδικά την ελληνική περιφέρεια».
Με τη χρήση τεχνολογίας ο εντοπισμός αυθαιρέτων
Ειδικά, δε, για τις νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της παράνομης δόμησης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία. Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι με τη χρήση της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο όποιο αυθαίρετο χτίζεται στην επικράτεια. Είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο καθώς απελευθερώνει τη νόμιμη δόμηση σε όλη την επικράτεια, τονώνει τις επισκευές και απεγκλωβίζει χιλιάδες πολίτες από ένα γκρίζο περιβάλλον αβεβαιότητας δίνοντας προοπτική και πρόσθετη αξία στις περιουσίες τους. Όλα αυτά θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και απαράβατη προτεραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα συζητήσουμε πρωτοβουλίες από την Πολιτική Προστασία για να βάλουμε οριστικό πλαίσιο ασφάλισης ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις ώστε η κρατική αρωγή να κατευθύνεται σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Η επιστολική ψήφος θα συνοδεύεται από ένα καλοδουλεμένο πλαίσιο τετραετίας για τον απόδημο ελληνισμό, θα μιλήσουμε και για την αναδιάταξη των σιδηροδρόμων μας».
Χαρακτήρισε, δε, «θετική» την εξέλιξη για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος καθώς «τα αποτελέσματα δικαίωσαν την πολιτική μας, ο ανταγωνισμός δούλεψε».
«Βαδίζουμε συντονισμένα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες. Εμείς οι ιδιοι πρέπει να είμαστε οι αυστηροί κριτές της απόδοσής μας και πρέπει να αυξάνουμε τους ρυθμούς. Οι επόμενοι μήνες, 6 μήνες μετά την ανανέωση της θητείας μας, θα είναι μήνες παραγωγής αποτελεσμάτων. Συνέπεια και δουλειά είναι αυτά που θα μας χαρακτηρίζουν και το 2024» έκλεισε την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών η ευθύνη κατεδάφισης
Συγκεκριμένα, κεντρικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων και τις αλλαγές στο πλαίσιο της εκτός σχεδίου δόμησης που παρουσίασε το “ΘΕΜΑ” στην κυριακάτικη του έκδοση και έχει καταρτιστεί από τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Χωροταξίας Νίκο Ταγαρά.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, λοιπόν, η ευθύνη για τις κατεδαφίσεις θα μεταφερθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας στο κεντρικό κράτος – και συγκεκριμένα στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών που θα τρέχουν τις σχετικές διαδικασίες. Εκτός αυτού, όμως, στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα δημιουργηθεί και ένα υπερσύγχρονο «παρατηρητήριο αυθαίρετης δόμησης».
Με βάση αυτό θα παρακολουθείται το δομημένο περιβάλλον με τη βοήθεια σύγχρονων αεροφωτογραφιών, όχι από παρελθόντα έτη, όπως το έτος-αναφορά του 2011, δορυφορικών εικόνων ή φωτογραφιών από drones που θα επιστρατεύονται διαρκώς και θα σκανάρουν κάθε περιοχή ώστε να διακρίνονται οι μεταβολές, ενώ ρόλο στην εξίσωση θα παίξει και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Από εκεί και μετά, θα ακολουθούν τακτικοί έλεγχοι με μικτά κλιμάκια και fast track διαδικασίες κατεδάφισης.
Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:
-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση,
-Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/252/ΕΕ σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση,
-Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή,
-Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα: α) Πρόταση για τη δημιουργία της «Νέος ΟΣΕ Α.Ε.», β) Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα,
-Παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,
-Παρουσίαση από τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.
Διαβάστε ακόμη
«Δια νόμου» ελάχιστος φόρος 15% σε πολυεθνικές και μεγάλους ομίλους
Φρένο στα $46.739 για το Bitcoin μία ανάσα από την απόφαση για το ETF (γράφημα)
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ετσι θα επιλέξετε κατηγορία για τις ασφαλιστικές εισφορές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ