search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης: Στην ανθρωπιστική διάσκεψη στη Γαλλία για τη Γάζα – Τα μηνύματα που θα στείλει

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων - «Καμπανάκι» για τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Γάζα

Με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να βρίσκεται σε φάση πλήρους εξέλιξης και τους Ισραηλινούς να δίνουν πλέον μάχες αστικού πολέμου μέσα στη Γάζα, απορρίπτοντας όλες τις εκκλήσεις για ανθρωπιστικές παύσεις, στο Προεδρικό Μέγαρο Ελιζέ στο Παρίσι συνέρχονται σήμερα ηγέτες από όλο τον κόσμο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος για τη διαμόρφωση ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι από χθες το βράδυ, ενώ θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, μετά την πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Μακρόν. Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί κράτη-μέλη της Ε.Ε., κράτη της περιοχής, μέλη της G20 με την εξαίρεση της Ρωσίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δώσουν το «παρών»), διεθνείς δωρητές, ο ΟΗΕ και περιφερειακοί οργανισμοί, η Παλαιστινιακή Αρχή και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στο πεδίο στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν γνώσει των δυσκολιών που επικρατούν, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αναμένεται, όμως, να τονίσει κιόλας όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα υπογραμμίσει την ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει να να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Του μηνύματος του πρωθυπουργού είχε προηγηθεί η σημαντική τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, όπου έδειξε μια «κόκκινη γραμμή» για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει το Ισραήλ στη Γάζα βάσει του διεθνούς δικαίου. «Βεβαίως να καταδικάσουμε ό,τι έχουμε δει να συμβαίνει στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά, από την άλλη πλευρά, να δεχθούμε ότι πλέον έχει υπερβεί το αναγκαίο μέτρο, αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στη Γάζα. Διότι, βεβαίως, υπάρχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας αλλά το πως ασκείται το δικαίωμα αυτό έχει σημασία», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Γεραπετρίτης.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version