search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Βασικοί στόχοι της τετραετίας η σύγκλιση με την Ευρώπη, οι μισθοί και η αναβάθμιση του ΕΣΥ (vids)

«Δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, θα εξαντλήσω την τετραετία» είπε ο πρωθυπουργός - Σε κατάσταση «πολιτικής αφασίας» ο ΣΥΡΙΖΑ - Τον Ιανουάριο η συζήτηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Υπάρχει στρέβλωση στην αγορά ενέργειας στην ανατολική Ευρώπη, θα στείλω επιστολή στη Λάιεν - Τι είπε για τη λειψυδρία στην Αττική

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

(Last update: 14:35)

Όλα τα κομμάτια του παζλ μέχρι το 2027 -και με στόχο την αναπτυξιακή αναβάθμιση της χώρας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών- περιέγραψε σήμερα Κυριακή 8/9 στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στη ΔΕΘ «κύκλωσε» τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την «επόμενη μέρα».

Με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου από τη Θεσσαλονίκη και την 88η Διεθνή Έκθεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σαφείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στα πολιτικά «επίδικα» της συγκυρίας και μίλησε αναλυτικά για τη στρατηγική χάραξη με ορίζοντα τις εκλογές την άνοιξη του 2027.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πώς οραματίζεται την Ελλάδα το 2027. Όπως είπε, η Ελλάδα το 2010 πρακτικά χρεοκόπησε, και η Ελλάδα του 2027 δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό. «Περιέγραψα με μεγάλη σαφήνεια έναν οδικό χάρτη. Έθεσα στόχους για το πώς οραματίζομαι την Ελλάδα το 2027. Οι κυβερνήσεις κρίνονται σε ορίζοντα τετραετίας και η δική μας θα κριθεί σε τρία χρόνια από τώρα. Η Ελλάδα το 2010 πρακτικά χρεοκόπησε. Ποτέ δεν πρόκειται να γυρίσουμε σε πραγματικότητα μεγάλων ελλειμμάτων. Η Ελλάδα η οποία οραματίζομαι θα πατάει σε στέρεες βάσεις με ανεργία κάτω από 8% , μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, τον κατώτατο στα 950 ευρώ, με πιο ψηφιοποιημένο δημόσιο, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Η Ελλάδα του 2027 δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010. Αυτό σημαίνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Η Ελλάδα του 2027 θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα και οι Έλληνες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερη ζωή. Οι συγκρίσεις με τις εποχές προ χρεοκοπίας είναι τελείως άστοχες».

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφώνησε ότι το αποτέλεσμα ήταν κακό, αλλά κατώτερο των προσδοκιών του. Αναγνώρισε ωστόσο ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, μπορεί να μην έτυχαν ευρύτερης αποδοχής. Θα κροθούμε σε ορίζοντα τετραετίας, ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητές στην κοινωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» και του δημοσιογράφου Γρηγόρη Τζιοβάρα για τα σενάρια αναφορικά με το πολιτικό μέλλον του κ. Μητσοτάκη και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, ο πρωθυπουργός απάντησε χαριτολογώντας: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη; Θέλω να εξαντλήσω την πρωθυπουργική θητεία έως την άνοιξη του 2027», υπογράμμισε, λέγοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς να πει τι θα γίνει σε τρία χρόνια.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός την απέδωσε εν μέρει στην αύξηση τιμών παγκοσμίως και στην άνοδο του πληθωρισμού, λέγοντας ότι είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της στέγης ως παράγοντα που αυξάνει τον πληθωρισμό και στην ανάγκη ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Προέβλεψε ακόμη ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα βαίνει μειούμενος. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας, αλλά από δω και στο εξής θα έχουμε σημαντική κάμψη στην αύξηση των τιμών, τόνισε επίσης.

Κληθείς να περιγράψει τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας, ως πρώτο έθεσε την αύξηση των μισθών, που θα οδηγεί σε γρήγορη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως δεύτερο στόχο προέταξε το ΕΣΥ, αναγνωρίζοντας τον προβληματισμό των πολιτών και την ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων, με περισσότερα Κέντρα Υγείας και περισσότερους γιατρούς έως το 2027, καθώς και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. «Θα ήθελα να κριθώ από το αν η χώρα θα έχει πραγματικά ένα νέο ΕΣΥ το 2027», συμπλήρωσε. Κληθείς να επανέλθει στο θέμα του ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά ότι το Σύστημα κατάφερε να ανταποκριθεί στην πανδημία, ωστόσο εκ των πραγμάτων ορισμένες παρεμβάσεις πήγαν πίσω. Ακολούθως επισήμανε τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τους γιατρούς και σειρά άλλων κινήτρων και μέτρων για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε κάνει περισσότερες προσλήψεις, υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα, αναγνώρισε. Ως ένα εξ αυτών, δε, ανέφερε την κατάσταση στα Επείγοντα των νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι και εκεί έρχονται αλλαγές. Δεν θέλουμε επιτάξεις, τόνισε, αναζητούμε μόνιμες λύσεις. Καλά κάνουν τα μέσα ενημέρωσης και αναδεικνύουν τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά δεν αναδεικνύονται εξίσου και τα θετικά, σημείωσε ακόμη. «Δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα στο ΕΣΥ».

Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο πρωθυπουργός διαφώνησε με όσους λένε ότι με το υπάρχον εκλογικό σύστημα η αυτοδυναμία το 2027 είναι ανέφικτη. Το 2027 είναι μακριά, υπογράμμισε. Ερωτηθείς για την κατάσταση στην αντιπολίτευση, είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, «βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας», αλλά ούτε και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως υποστήριξε, έχει υιοθετήσει την στάση του «όχι σε όλα».

Αναφερόμενος εκ νέου στο ζήτημα της στέγης και των ενοικίων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Σπίτι μου, για το οποίο το ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 50 έτη, ενώ τα κριτήρια για τη χορήγησή του θα είναι πιο χαλαρά, όπως περιέγραψε.

Ερωτηθείς για τα σχέδιά του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι λυπάται για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο, ανέφερε, και μέχρι τότε δεν θα πω τίποτα. Ζήτησε να σεβαστούμε τον θεσμό και είπε ότι τα σενάρια δείχνουν ασέβεια στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε εκ νέου για την ανάγκη της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, την οποία περιέγραψε ως πιο φτηνή. Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ, είπε, είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο. Μίλησε για στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της ανατολικής Ευρώπης, λέγοντας ότι θα στείλει για το ζήτημα αυτό επιστολή στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα δώσω αγώνα για να διορθωθεί το πρόβλημα, σημείωσε ακόμη.

Σε ερώτηση για τα ζητήματα της ανομίας και της παραβατικότητας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η νομιμότητα παντού είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Οι νόμοι ισχύουν για όλους, ανέφερε, και η κυβέρνηση μπορεί και θέλει να τους επιβάλλει. Ανέφερε ως παράδειγμα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, την εφαρμογή «My Coast», ενώ μίλησε και για τις ενέργειες που έγιναν στην κατεύθυνση της ασφάλειας στα γήπεδα. Μίλησε για το «MyData», το οποίο αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις αυθαιρεσίας, ενώ προσέθεσε: «Θα βρούμε όσους χτίζουν σήμερα αυθαίρετα και θα τους βάλουμε να τα γκρεμίσουν». Έχουμε μια πρόταση να βάλουμε 1.000 κάμερες στην Αθήνα για την οδική ασφάλεια, θα την αξιολογήσω, ανέφερε επίσης.

Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις κάθε μέρα, είπε, ερωτηθείς αν σκέφτεται ν’ αλλάξει την πολιτική του, ειδκά ως προς τη μεσαία τάξη.

Κάναμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες, ίσως κάποια στενοχώρησαν τους παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους, αναγνώρισε.

Σε ερώτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, είπε ότι είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο, το οποίο ωστόσο δεν αποτυπώθηκε στον βαθμό που πολλοί περίμεναν στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα, είπε, κάνοντας λόγο για ανομοιόμορφο κοινό, ενώ αναφέρθηκε στην παράνομη μετανάστευση, με την οποία συνδέεται η άνοδος της ακροδεξιάς. Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό το έχουμε αντιμετωοίσει, υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη από το 2019. Μιλάμε με αυτοπεποίθηση με την Τουρκία, προσέθεσε, επειδή έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας δύναμη.

Η επόμενη ερώτηση ήταν για τη Θεσσαλονίκη, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι οι αλλαγές στην πόλη ξεκινούν με την έναρξη της λειτουργίας του μετρό στις 30 Νοεμβρίου. Η δεύτερη τετραετία είναι αυτή της υλοποίησης των έργων για τη Θεσσαλονίκη, τόνισε, η πρώτη ήταν αυτή του σχεδιασμού. Μίλησε για τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της πόλης, καθώς και για το FlyOver, αναγνωρίζοντας την αναστάτωση που έχει προκαλέσει και ξεκαθαρίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να το εγκαινιάσει πριν τις εθνικές εκλογές του 2027.

Σε ερώτηση για την Παιδεία και τη συγχώνευση των τάξεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, είπε ότι οι συγχωνεύσεις αφορούν μόνο 1.000 τμήματα επί συνόλου 61.000. Αποδίδω μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, κάνουμε επανάσταση με την είσοδο της τεχνολογίας στα σχολεία, σημείωσε. Είπε ότι οι δήμοι έχουν ευθύνη για την αποκατάσταση των σχολείων, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, και για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις. «Δεν γίνεται να έχουμε κτήρια που πέφτουν οι σοβάδες» τόνισε και συνέχισε: «Θέλουμε τα κινητά να είναι στις τσάντες. Το smartphone δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα παιδιά μας κινδυνεύουν από τον απόλυτο εθισμό στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης». Είπε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κάλεσε γονείς και εκπαιδευτικούς να είναι σύμμαχοι.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικείμενη συνάντηση με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είχε ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισης με την Τουρκία. Μίλησε για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνώρισε όμως ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν έχει αλλάξει. «Η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει στο τραπέζι» παρατήρησε σχετικά.

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά από την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Είπε ότι ακούει πάντοτε τις απόψεις των πρώην πρωθυπουργών, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί πάντοτε μαζί τους. Η ΝΔ μια χαρά είναι, ψάξτε σε άλλα κόμματα τέτοια προβλήματα, προέτρεψε.

Μιλώντας για το Airbnb, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν δαιμονοποιεί καμία επιχειρηματικότητα. Σημείωσε ότι αυτή την στιγμή δεν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά θα γίνουν, αν χρειαστεί.

Ερωτηθείς για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική, ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μιλώντας για τις χειρότερες κλιματολογικά συνθήκες των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε μια μεγάλη αστοχία, είπε, μία φωτιά πέρασε στον αστικό ιστό. Δεν θ’ ανεχτώ μηδενιστική κριτική από την αντιπολίτευησ, ξεκαθάρισε. Ξέφυγε μία φωτιά, του χρόνου ελπίζω να μην ξεφύγει καμία, γινόμαστε καλύτεροι, υπογράμμισε.

Κληθείς να απαντήσει εκ νέου στο εάν η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών και το ερμήνευσε σωστά, είπε ότι δεν συμφωνεί με την κριτική που ασκείται. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, είπε, τόνισε ωστόσο ότι ακούει και την κριτική και στο τέλος της τετραετίας οι επικριτές θα έχουν διαψευστεί.

Σε ερώτηση για την Κρήτη, την οδική ασφάλεια και τον ΒΟΑΚ, δήλωσε συντετριμμένος για το πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα με τρεις νέους νεκρούς. Ο ΒΟΑΚ είναι το πιο δύσκολ0ο και πολυσύνθετο έργο που έχω κληθεί να διαχειριστώ, αναγνώρισε, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια -φέρνοντας ως παράδειγμα τα κολωνάκια που τοποθετήθηκαν στην Πάτρας-Πύργου. Είμαστε στα τελευταία στάδια ψήφισης του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είπε, προαναγγέλλοντας υψηλά πρόστιμα για όσους δεν φοράνε κράνος.

Μιλώντας για τη λειψυδρία, είπε ότι δεν πρέπει να έχουμε αχρείαστες απώλειες από το νερό που διαθέτουμε ήδη. Αναγνώρισε το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά, κυρίως των Κυκλάδων, και προανήγγειλε στενότερη συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την υλοποίηση έργων. Ειδικότερα για τη λειψυδρία στην Αττική, είπε ότι θα ένωθεί ο ταμιευτήρας του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Θα χρειαστεί τρία-τέσσερα χρόνια, για να υλοποιηθεί το έργο αυτό, με ελάχιστη, αμελητέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς νερού.

Σε ερώτηση για τη φοροδιαφυγή, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Κάναμε μία παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Θα κάνουμε κάποιες βελτιώσεις. Δεν μπορεί η προσδοκία του ελεύθερου επαγγελματία να είναι να κερδίζει όσο ένας υπάλληλος με τον κατώτατο μισθό. Θα πρέπει όλοι να φορολογούνται για το πραγματικό τους εισόδημα, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί». Θύμισε ότι για το 2025 θα υπάρχει ένα πρόσθετο όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα των διασταυρώσεων στοιχείων αλλά απαιτείται και περαιτέρω πρόοδος.

Για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι η συζήτηση θ’ ανοίξει στις αρχές του 2025. Θα αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις, είπε, τόνισε ωστόσο ότι τα βασικά ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας δεν θ’ αποτελέσουν μέρος της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σε ερώτηση για το ευρωπαϊκό αξίωμα του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα θα έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και στο πρόσωπό του δείχνει την εκτίμηση του στη Μακεδονία, αλλά «στέλνω και ένα μήνυμα στην Ευρώπη, ότι δεν είναι απαραίτητο στην Ευρώπη να πάει κάποιος τεχνοκράτης. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Απόστολο και θα είναι ένας εξαιρετικός Επίτροπος, που θα εργαστεί για την Ευρώπη και την Ελλάδα».

Εχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την οπαδική βία. «Και κάμερες μπήκαν στα γήπεδα και οι ταυτοποιήσεις με τους κατόχους εισιτηρίων έγιναν πράξη. Εχουμε και ένα αυτοματοποιημένο ποινολόγιο». «Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι ο τελικός του Κυπέλλου το 2025 με ένα γεμάτο ΟΑΚΑ με φιλάθλους και από τις δύο ομάδες» προανήγγειλε ακόμη.

Θέλουμε περισσότερους τουρίστες με περισσότερα χρήματα και, αν αυτό γίνεται με λιγότερες αφίξεις, είναι ευπρόσδεκτο, σημείωσε ακόμη. Η Ελλάδα έχει σημειακό πρόβλημα, όπως η κρουαζιέρα σε Μύκονο και Σαντορίνη. Το τέλος θα είναι 20 ευρώ και ένα μέρος θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για υποδομές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για την τραγωδία των Τεμπών, απέρριψε εκ νέου τα περί απόπειρας συγκάλυψης και αναφέρθηκε στο χρέος της κυβέρνησης να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατό, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη. «Η δίκη αυτή πρέπει να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους. Δεν αφορά αυτό το ζήτημα την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τη Δικαιοσύνη. Εμείς μόνο διευκόλυνση μπορούμε να κάνουμε, για να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατόν» ξεκαθάρισε.

Σε ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμπράξεις ξένων πανεπιστημίων με τα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Στηρίζω τη μεγάλη μεταρρύθμιση, που μπορεί να στηρίξει και το δημόσιο πανεπιστήμιο». Αναγνώρισε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία «δεν δούλεψε όπως την είχαμε σχεδιάσει», είπε όμως πως «δεν θα δεχτούμε εστίες ανομίας και παραβατικότητας στα πανεπιστήμια».

Σε νέα ερώτηση για την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο βάζει οροφές στις δαπάνες. Οσο αναπτύσσεται η οικονομία, θα δαπανούμε περισσότερους πόρους. Η χώρα δεν θα ξαναζήσει εποχές εποπτείας ή και παρακολούθησης για τη μη επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Σε ερώτηση για την ανομία, με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία με τον θάνατο 19χρονου σε λούνα παρκ, ο πρωθυπουργός είπε: «Όλοι σοκαριστήκαμε. Και μακάρι κάποιος να μπορούσε να πει: Ποτέ ξανά! Γνωρίζουμε τι έγινε, πού είναι η ευθύνη και άλλοι δήμοι υλοποίησαν πολύ σωστά τον νόμο για τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων. Όσοι δεν το έκαναν, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να περιορίσουμε τη λογική της τσαπατσουλιάς. Υπάρχουν πλαίσια νομικά και δεν νοείται καμία έκπτωση, όπως γίνεται με τα αεροπλάνα».

Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των μεταναστευτικών ροών εξαιτίας του πολέμου στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Υπάρχει μία ικανοποιητική συνεργασία με την Τουρκία. Η χώρα έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα να προστατεύει τα σύνορά της. Αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, γι’ αυτό πρέπει να γίνει το Σύμφωνο μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μιλώντας για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία και τη βόρεια Εύβοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Τα έργα στη βόρεια Εύβοια απέδωσαν και πάτησε στα πόδια της μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Για τη Θεσσαλία γίνονται παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα. Από την Περιφέρεια γίνονται καθαρισμοί ήδη. Μετά, γίνονται έργα σε χειμάρρους στα βουνά και είναι αποδοτικά, έχουμε 200 εκατ. ευρώ στη διαθεσή μας. Τρίτον, για τα μεγάλα έργα υποδομής, γίνονται φράγματα στο Μουζάκι, στην Πύλη, να μελετήσουμε τη διώρυγα της Γυρτώνης και να δούμε και τη λίμνη Κάρλα. Αυτή η κυβέρνηση θα σχεδιάσει και θα αρχίσει να υλοποιεί τα έργα αυτά, για ν’ αρχίσουμε να λύνουμε το πρόβλημα της άρδευσης της Θεσσαλίας».

Για το ενεργειακό κόστος και τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, ο πρωθυπουργός είπε: «Θέλουμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας για το ενεργειακό κόστος, αλλά πρώτη προτεραιότητα είναι τα νοικοκυριά. Αυτή η έξαρση των τιμών από τον Οκτώβριο θα αρχίσει να ισορροπεί. Το καλώδιο διασύνδεσης είναι ένα έργο σημαντικό για την Κύπρο. Αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα, το έργο θα γίνει και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν».

Για τους ένστολους, σημείωσε: «Είπα ότι είναι μια συμβολική κίνηση, αλλά μετά από πάρα πολύ καιρό γίνεται μια αύξηση στα νυχτερινά. Δεν είναι μια αύξηση που κάποιοι προσδοκούσαν, αλλά είναι μια αρχή».

Διαβάστε ακόμη   

Σμαράγδα Αλεξανδρή (ΠΟΛΥ ΚΟΥΛ): Οι ψηφιακές business και η στήριξη του sir Στέλιου

«Πακέτο ΔΕΘ» για ακίνητα και ΙΧ: Σε ποιες περιοχές «παγώνουν» τα νέα Airbnb – Η διπλάσια έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 

ΔΕΘ: 3Χ3 νέα μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ΕΣΥ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version