search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης: Συμμετοχή στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ρότερνταμ (pics)

Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του ΕΛΚ ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Στις εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, συμμετείχε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του ΕΛΚ ο Μάνφρεντ Βέμπερ και ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του μέχρι σήμερα ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού για τα ευρωπαϊκά θέματα με έδρα τις Βρυξέλλες, Θανάση Μπακόλα, για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΕΛΚ.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα θα γίνει την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές διμερείς συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Maia Sandu, τον πρωθυπουργό του Μαρόκου Aziz Akhannouch και τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Alberto Feijoo.

Στις διμερείς συναντήσεις συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα – Μαρία Μπούρα.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε συζήτηση με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», μαζί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Wopke Hoekstra.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ, Antonio López-Istúriz, ο οποίος υπέβαλε  μεταξύ άλλων στον Έλληνα πρωθυπουργό ερώτημα για την τουρκική προκλητικότητα.

«Η αλήθεια είναι όχι ότι δεν επιλέγεις τους γείτονές σου, αλλά ότι πρέπει, λόγω γεωγραφίας, να ζήσεις μαζί τους. Και είναι ασφαλώς πολύ καλύτερο να ζεις ειρηνικά και να λύνεις τις διαφορές με βάση το μόνο κοινά αποδεκτό πλαίσιο, δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό προσπαθούμε πάντα να κάνουμε και αυτή ήταν πάντα η προσέγγισή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν από τότε που έγινα πρωθυπουργός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δυστυχώς, αυτή η προσέγγιση δεν ήταν πάντα αμφίπλευρη. Αντιμετωπίσαμε, αν θυμάστε καλά, τον Μάρτιο του 2020, την πρώτη απόπειρα συστηματικής εργαλειοποίησης μεταναστών σε μεγάλη κλίμακα. Υπερασπιστήκαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Εκείνη την εποχή η ηγεσία της Ευρώπης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο εκλιπών πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και η πρόεδρος της Επιτροπής, στάθηκαν στο πλευρό μας για να στείλουν ένα μήνυμα: Ότι τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να προστατευθούν και ότι οι απελπισμένοι άνθρωποι δεν μπορεί να εργαλειοποιούνται με τέτοια θρασύτητα», συνέχισε.

«Έκτοτε είχαμε και καλές περιόδους, αλλά τώρα βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με μια περίοδο έντασης. Αλλά θα κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα, θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας με λογικά επιχειρήματα, θα εξηγήσουμε τις θέσεις μας στους συμμάχους μας. Και θέλω να ευχαριστήσω για την υποστήριξη που πάντα λαμβάναμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πιθανότατα θα συζητήσουμε ξανά αυτό το θέμα τον Ιούνιο, εάν συνεχιστεί η τουρκική επιθετικότητα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη που λάβαμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Roberta. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς, γιατί αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι μια νέα εκδοχή του ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασιώσεις περί χαμένων αυτοκρατοριών και μία προβολή ισχύος που δεν συνάδει με τη διεθνή τάξη, η οποία εδράζεται σε κανόνες. Επομένως, νομίζω ότι οι θέσεις μας, επιτρέπουν να έχουμε πολλούς συμμάχους στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σήμερα, Antonio, είναι μία ακόμα πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO. Είμαι βέβαιος ότι ορισμένοι στη Ρωσία θα χαίρονταν ιδιαίτερα εάν συνέβαινε αυτό. Θα διασφαλίσουμε, όμως, ότι δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Επίσης, θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε όταν πρόκειται για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Γι’ αυτό, ακόμη και πριν από την ουκρανική κρίση, δαπανήσαμε περισσότερους πόρους, όπως και η Κροατία, για να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα. Είμαστε μια δύναμη για την ειρήνη. Είμαστε μια αμυντική δύναμη, αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι κάθε αίσθηση απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο. Πρόκειται για μια γειτονιά με περίπλοκα ζητήματα, Antonio. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είμαι πολύ ευγνώμων που αντιμετωπίζω αυτές τις προκλήσεις ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Διαβάστε ακόμη

Έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τα επιτόκια – Στις συμπληγάδες αντίρροπων δυνάμεων η Λαγκάρντ

Έρικα Όλσον: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας

Tesla: Ετοιμάζει εστιατόριο με ταχυφορτιστές και προβολές έργων

 

Exit mobile version