Σε πυρετό προετοιμασιών τόσο για τη ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σάββατο όσο και για την αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές και τα θέματα της πολιτικής προστασίας βρίσκεται το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται από το βήμα της Βουλής να δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις τονωτικές «ενέσεις» που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην πολιτική προστασία.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει συζητήσει εκτενώς με τους συνεργάτες του, ενώ κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Άκης Σκέρτσος ή ο Θανάσης Κοντογεώργης, πέρασαν πολλές μέρες μέσα στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, λειτουργώντας ως «σύνδεσμοι» του Μαξίμου με την Πολιτική Προστασία. Το πρώτο βήμα έγινε χθες, με την ευρεία διυπουργική σύσκεψη για τις πρώτες άμεσες παρεμβάσεις στις καμένες περιοχές του Έβρου και της Πάρνηθας, αν και στον Έβρο η καταστροφή συνεχίζεται. Θα προωθηθεί, πάντως, άμεσα η αναδάσωση των καμένων περιοχών, πρώτη προτεραιότητα, όμως, θα είναι τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα ενόψει του φθινοπώρου που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες και επισήμως.
Από εκεί και πέρα, στο κυβερνητικό επιτελείο καταλήγουν σε ορισμένες βασικές προαναγγελίες για το επόμενο διάστημα. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο στόλος των εναέριων μέσων. Αν κάτι δίδαξε το φετινό καλοκαίρι, πάντως, είναι ότι στο δύσκολο ανάγλυφο πολλών περιοχών, τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν πιο στοχευμένες προσβολές σε σχέση με τα αεροσκάφη τύπου Canadair. Υπό αυτό το πρίσμα και κατ’ εφαρμογή όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ εμβέλειας 1,7 δισ, προωθείται το επόμενο διάστημα η αγορά ως και 10 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Erickson S-64 Crane. Παράλληλα, όπως έγραψε από χθες το protothema.gr η κυβέρνηση δρομολογεί την προμήθεια περίπου 100 drones τεσσάρων διαφορετικών τύπων, με ορισμένα εξ αυτών να είναι διαθέσιμα και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Άλλα εξ αυτών άλλα μπορούν να πετάνε 10 ώρες για επιτήρηση, άλλα μπορούν να μεταφέρουν υλικά, ενώ οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
Παράλληλα, θα δρομολογηθεί το πρόγραμμα Antinero 3, με βάση το οποίο θα γίνουν παρεμβάσεις στις αντιπυρικές ζώνες που έχουν ανοιχθεί στα δάση, ενώ θα ανοιχθούν και νέες και παράλληλα μέσω αυτού θα δίνονται χρήματα στους Δήμους για έργα αντιπυρικής προστασίας, για τα οποία θα υπάρξει ένα παρατηρητήριο τι πήραν και τι έκαναν.
Τέλος, προωθούνται νέα συστήματα πυροπροστασίας αρχαιολογικών χώρων, τα οποία θα τοποθετηθούν σε 20 αρχαιολογικούς χώρους που θα υποδείξει το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα υπάρχουν κάμερες, αισθητήρες και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, για να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και για να ενεργοποιούν στη συνέχεια τα μέσα πυρόσβεσης.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr