search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης: Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις με καθαρό σχέδιο και φόντο τις ευρωεκλογές

Η επόμενη μέρα μετά την ψήφιιση της ισότητας στον γάμο - Μητσοτάκης: Στεκόμαστε δίπλα στους αγρότες λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας

Στη θετική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου στο φινάλε του πρώτου χρόνου της δεύτερης κυβερνητικής θητείας προσβλέπει το Μέγαρο Μαξίμου, διατηρώντας υψηλές ταχύτητες στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων με φόντο τις ευρωεκλογές. Από αύριο άλλωστε μπαίνει και επισήμως σε προεκλογική τροχιά η πολιτική αναμέτρηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού ανοίγει η πλατφόρμα για όσους επιθυμούν να ασκήσουν με επιστολική ψήφο το εκλογικό τους δικαίωμα στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Ταυτόχρονα ξεκινά μια πολυεπίπεδη μάχη επιβεβαίωσης της κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας με την προώθηση νέων κρίσιμων νομοθετημάτων, όπως αυτό για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση δρομολογεί δε, τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις στα αιτήματα των αγροτών, προσδοκώντας  τη λήξη των κινητοποιήσεων -σεβόμενη ωστόσο, τόσο το δικαίωμα της κάθε επαγγελματικής ομάδας στη διαδήλωση, όσο και το νόμο για την ελεύθερη διέλευση των πολιτών, όπως προβλέπει ο νόμος.

Μετά την υπερψήφιση του νόμου για την ισότητα στο γάμο από 175 βουλευτές, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί επίσης ότι άνοιξε και έκλεισε με επιτυχία ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο που αφορά στην αποφασιστικότητα υπέρ των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. «Αποτελεί απόφαση-ορόσημο για τη χώρα. Είμαι υπερήφανος που εισηγήθηκα το νομοσχέδιο ως επικεφαλής της κεντροδεξιάς», δήλωσε χαρακτηριστικά από το φόρουμ της Διάσκεψης του Μονάχου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα ισχυρών παικτών της Ευρώπης.

Κυβερνητικά στελέχη θυμίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία είχε πει 19 «ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης, ενώ λίγα χρόνια αργότερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθαν 106 βουλευτές της κεντροδεξιάς παράταξης για να υπερψηφίσουν την ισότητα στο γάμο και την τεκνοθεσία για παιδιά, τα οποία δεν έπρεπε να είναι αόρατα. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι παρότι υπήρξαν κάποιοι βουλευτές που απείχαν ή καταψήφισαν, η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη ψηφοφορία, καταφέρνοντας να λύσει μια εκκρεμότητα ιερή για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Πυρήνας της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση της οικογένειας και με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά και συνολικά τα επιδόματα, φαίνεται η αποφασιστικότητά της προς αυτήν την κατεύθυνση», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης προαναγγέλλοντας σειρά μέτρων για την «πυρηνική οικογένεια».

Η προαναγγελία των αγροτών για την έλευσή τους στην Αθήνα με τα τρακτέρ την Τρίτη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο πάντως έχει ήδη επισημάνει στους εκπροσώπους τους ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία συνάντηση μαζί τους περιέγραψε όλο το πλάνο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. «Έχω την εντύπωση και νομίζω είναι κοινός τόπος ότι οι τελευταίες προτάσεις, αν συνδυαστούν με τις προηγούμενες και όλη την πολιτική της Κυβέρνησης αυτήν την τετραετία για τον πρωτογενή τομέα, απαντούν σε πολλά από τα προβλήματα των αγροτών. Προφανώς όχι σε όλα- γιατί ζούμε μια περίοδο πρωτοφανή ως προς τον εισαγόμενο πληθωρισμό και τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν. Ειδικά για το ρεύμα, η πρόταση αυτή έχει δύο χαρακτηριστικά, που τα ζητούσαν οι αγρότες και δικαίως. Δηλαδή, μόνιμο τρόπο επίλυσης, αλλά και μια λογική, έναν μηχανισμό που χαμηλώνει τις τιμές στο όριο του κόστους», υπογραμμίζει ο κ. Μαρινάκης και συνεχίζει σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο ότι εξελίσσεται η συζήτηση που θέλει, από το 2025 και μετά, να υπάρξει -σε συνδιαμόρφωση με τους αγρότες- ένας δικαιότερος τρόπος επιστροφής του ΕΦΚ. «Έχουμε φτάσει στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών», επαναλαμβάνουν οι του οικονομικού επιτελείου συμπληρώνοντας ότι τα τελευταία μέτρα δεν είχαν δημοσιονομική επιβάρυνση, ήταν στοχευμένα και απαντούσαν στα προβλήματα των αγροτών. «Από εκεί και πέρα έχει κάθε επαγγελματική ομάδα δικαίωμα να διαδηλώνει, όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς να διαταράσσεται οτιδήποτε έχει να κάνει με την ελεύθερη διέλευση των πολιτών», διαμηνύουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κάνοντας αναφορές στη συνάντηση, σε καλό κλίμα,  των εκπροσώπων των αγροτών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη. «Ο Υπουργός με ήρεμο τρόπο τους είπε ότι, προφανώς, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν. Το έχουν κάνει μέχρι τώρα με έναν πάρα πολύ ήπιο τρόπο στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Δεν θεωρώ ότι θα εκτραχυνθεί η κατάσταση. Και το ξαναλέω, εμείς τι πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία, όπως κάθε Κυβέρνηση; Δεν είμαστε κάτι διαφορετικό εμείς. Να αφήσουμε τους πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους χωρίς, όμως, να παραβιάζεται ο νόμος και χωρίς να παρεμποδίζεται το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας», υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί προς συζήτηση στη βουλή το σχέδιο νόμου του Κυριακου Πιερρακάκη για την ενίσχυση των Δημόσιων Πανεπιστημίων και την ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Η κυβερνητική παράταξη δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση της μεταρρύθμισης δηλώνοντας την πρόθεσή της να δώσει σκληρή μάχη, εντός και εκτός βουλής υπέρ της στήριξης της νομοθετικής πρωτοβουλίας. «Εμείς θέλουμε μη κρατικά Πανεπιστήμια. Και θέλουμε να ακούσουμε σοβαρές προτάσεις της Αντιπολίτευσης για τα κριτήρια, αλλά προτάσεις, οι οποίες να μην «πνίγουν» αυτό το εγχείρημα. Να μην είναι προφάσεις για καταψήφιση», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες με την πεποίθηση ότι τα «καθαρά λόγια» είναι αυτά που αναζητούν οι πολίτες για να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για ρυθμίσεις που αφορούν στο μέλλον εκείνων και των παιδιών τους.

Η συναίνεση είναι μια λέξη που αξιοποιούν στην ανάλυση του σχεδίου και της προώθησής του, με την εξήγηση όμως ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια «προσχηματική συζήτηση» που στη συνέχεια θα «αφυδατώσει» τη δυναμική των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως συχνά λένε, η συναίνεση κατά την προηγούμενη τετραετία οδήγησε εν τέλει σε ένα νόμο με ξύλινα πόδια για τους ομογενείς, λόγω μιας σειράς περιορισμών που πρότεινε η αντιπολίτευση. Αυτή τη στιγμή- επιμένουν- δεν χρειάζεται προσχηματική συζήτηση, αλλά ουσιαστικός διάλογος. «Είτε είναι 158, είτε περισσότεροι οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν -μακάρι να είναι-  το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει», είναι η φράση με την οποία απαντούν εκ των προτέρων στα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη στο ΠΑΣΟΚ που θα καταθέσει τη δική του πρόταση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, έτσι κι αλλιώς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τη φιλοσοφία της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Διαβάστε ακόμη

Το Δημόσιο βγάζει στο σφυρί τα κατασχεμένα

Πλειστηριασμός: Τώρα και… «ψάρια» βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί (pics)

Τουρισμός: Ετσι θα φτάσουμε σε εισπράξεις τα 27 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version