Οι τελευταίες εκκρεμότητες της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ μοιάζουν πλέον να έχουν «κλείσει», ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός βάζει σε αυτή τις ύστατες πινελιές. Το οικονομικό επιτελείο έχει παραδώσει τις τελικές του εισηγήσεις, ενώ ολοκληρώνεται και η συζήτηση με τις Βρυξέλλες για τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, επιπλέον των ήδη προβλεφθέντων 3 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψει να «ξεκλειδώσουν» ορισμένες επιπρόσθετες παρεμβάσεις, όπως η πιο εμπροσθοβαρής μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από το 2025 έναντι του αρχικά προβλεφθέντος 0,5%.
Ευρύτερα, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο «κλειδώνουν» και τη στρατηγική που θα εγκαινιαστεί με αφορμή τη ΔΕΘ. Μια στρατηγική μακράς διαρκείας, με ορίζοντα τις κάλπες του 2027 και την επίγνωση ότι πλέον η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την αναμενόμενη φθορά της δεύτερης τετραετίας, αλλά και της δυσαρέσκειας κοινωνικών ομάδων από την ακρίβεια και άλλες επιλογές. Όπως έχει γράψει και άλλες φορές το protothema.gr, η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα είναι προσανατολισμένη στην καθημερινότητα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την από εδώ και πέρα προσέγγιση.
Το κεντρικό σύνθημα της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, «Κάθε μέρα μετράει». «Μέχρι το 2027, δεν πρόκειται να αφήσουμε μέρα να πάει χαμένη», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος που υπογραμμίζει ότι μια κυβέρνηση που παράγει πολιτικό έργο θα έχει και αναμενόμενη φθορά. «Ταμείο, όμως, θα κάνουμε στο τέλος της τετραετίας», επιμένει η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι αμιγώς προσανατολισμένη σε τακτικές «μικρές νίκες». Έτερος συνεργάτης του πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει ως κεντρική φιλοσοφία τη λογική «τι είπαμε, τι κάναμε, τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα». Με άλλα λόγια, κωδικοποίηση των όσων έχουν γίνει και σε παρόμοια λογική, λελογισμένες εξαγγελίες που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr