search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης: Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές… αλλά και περισσότεροι για να μη γίνουν

Tέλος στα σενάρια για «τρίτο πρόσωπο» στην κυβέρνηση αν δεν βγάλει αυτοδυναμία η δεύτερη κάλπη - Την άλλη εβδομάδα οι ανακοινώσεις νέων μέτρων κατά της ακρίβειας στα καύσιμα

Επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα κόψει πρώτο το εκλογικό νήμα, ακόμη και σε συνεργασία περισσότερων κομμάτων, ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη σεναριολογία που ήθελε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας να οριστεί επικεφαλής της κυβέρνησης κάποιος τεχνοκράτης ή άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, δεν απέκλεισε τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που το κόμμα του δεν υπερβεί τον πήχη της αυτοδυναμίας στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα χρειαστεί να γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, καθώς προεξοφλείται ότι η απλή αναλογική που θα ισχύσει στις επερχόμενες πρώτες εκλογές δεν πρόκειται να δώσει βιώσιμη κυβερνητική λύση.

«Δεν μπορώ να προεξοφλήσω, κατ’ αρχάς, το εκλογικό αποτέλεσμα. Κυρίαρχος είναι ο λαός και αυτός θα μας υποδείξει, τελικά, μέσα από τον συσχετισμό των δυνάμεων, το τι θα γίνει», τόνισε. Επέμεινε, ωστόσο, ότι «η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή» για τον ίδιο και την κυβέρνησή του που αντιμετωπίζουν «την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη». Ενώ υπογράμμισε ότι η βούλησή του είναι να καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση όπως το 2019 συμπεριλαμβάνοντας και στελέχη που μπορεί να μην ανήκουν στη δική του παράταξη. «Το μείζον ζητούμενο, σήμερα, για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Και πιστεύω -πρόσθεσε- ότι σε αυτές τις συνθήκες «το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα».

Ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, που ψήφισε η δική του κυβέρνηση και με βάση τον οποίο ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι στο 37 με 38%, εξήγησε: «Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει, “έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι, αλλά όχι μονοκομματικοί”. Ή δεν θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού».

«Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός και όχι ο κ. Ανδρουλάκης…»

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να απαντήσει «σε κανένα υποθετικό σενάριο», όπως είπε, όταν ρωτήθηκε με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί. Το ερώτημα έμεινε αναπάντητο σε σχέση με την Ελληνική Λύση, ενώ έμμεση ήταν και η απάντηση για το ΠΑΣΟΚ για το οποίο, αφού θύμισε ότι «δεν ψήφισε την απλή αναλογική» που εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπέρανε ότι «συντάσσεται λογικά και αυτό με τη λογική ότι είναι καλύτερο σύστημα η ενισχυμένη αναλογική».

Όταν ρωτήθηκε, ωστόσο, για τη στάση που τηρεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποκλείοντας συνεργασίες, εκφράστηκε μάλλον επικριτικά για τον «ένοικο» της Χαριλάου Τρικούπη: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας», είπε.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

 

Exit mobile version