search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης: Όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσα περισσότερα θα διεκδικήσει στην Ευρώπη (vids)

«Θα είμαστε δυνατοί και την επόμενη μέρα, θα είμαστε νικητές στις ευρωεκλογές και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει» είπε ο πρωθυπουργός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ αμέσως μετά την τηλεοπτική του εμφάνιση

Για την κρισιμότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ 100,3 «όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσο περισσότερα θα μπορεί να διεκδικήσει στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή».

«Αλλά και τόσο θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Διότι τι μας λέει η αντιπολίτευση; Δεν λέει τίποτα για την Ευρώπη, λέει ουσιαστικά: καταψηφίστε την κυβέρνηση, στείλτε μήνυμα να είναι πιο αδύναμη η κυβέρνηση την επόμενη μέρα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Θα είμαστε δυνατοί και την επόμενη μέρα, θα είμαστε νικητές στις ευρωεκλογές και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έλαβε εντολή στις προηγούμενες εθνικές εκλογές «για πολύ βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα μας φέρουν σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Τις υλοποιούμε πιστεύω με μεγάλη συνέπεια και αν δείτε αυτά τα οποία έχουμε κάνει τους πρώτους εννέα μήνες, θα διαπιστώσετε ότι δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος. Με την ίδια, θα έλεγα, αυτοπεποίθηση θέλουμε να συνεχίσουμε και μετά τις ευρωεκλογές».

Όλη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3

Άρης Πορτοσάλτε: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη, πρώτα απ΄ όλα. Λοιπόν, αυτό είναι μια κατάκτηση, φαντάζομαι ότι θα έρθει πια και στις εθνικές εκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως έλεγα και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πριν από λίγο, κ. Πορτοσάλτε, προσπαθήσαμε να επεκτείνουμε και τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, όταν ψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο. Bρήκαν πρόσχημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσουν ούτε την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές.

Αλλά καθώς βλέπετε ότι η διαδικασία μέχρι στιγμής -και νομίζω ότι έτσι θα ολοκληρωθεί κιόλας- έχει οργανωθεί με άψογο τρόπο, θεωρώ δεδομένο ότι όταν θα επιχειρήσουμε -και θα το κάνουμε άμεσα μετά τις ευρωεκλογές- να επεκτείνουμε την επιστολική για τους εκτός επικρατείας Έλληνες στις εθνικές εκλογές, τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συμφωνήσουν και θα φτάσουμε στις 200 ψήφους που απαιτούνται από το Σύνταγμα για να μπορεί αυτό να γίνει πράξη στις εθνικές εκλογές.

Για τα ζητήματα της δυνατότητας χρήσης της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές εντός Ελλάδος, υπάρχει ένα συνταγματικό ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλύσουμε. Εφόσον μπορούμε να το επιλύσουμε, προφανώς και θα θελήσουμε να επεκτείνουμε και αυτή τη δυνατότητα, όπως έχει γίνει ήδη, και στους εντός επικρατείας.

Γιατί θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι σήμερα ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, ανάπηροι συμπολίτες μας, νέα παιδιά που ενδεχομένως να δουλεύουν σεζόν -έχω συναντήσει μαθητές Πανελληνίων που μου είπαν ότι θα ψηφίσουν επιστολικά, γιατί πολύ απλά δεν θέλουν εκείνη την ημέρα να πηγαίνουν στο εκλογικό κέντρο, εν μέσω εξετάσεων-, σε εκλογές χαμηλής συμμετοχής όπως είναι οι ευρωεκλογές, το γεγονός ότι δώσαμε αυτή τη θεσμική δυνατότητα να διευρύνουμε την ψήφο ενισχύει τελικά τη Δημοκρατία μας.

Άρης Πορτοσάλτε: Έβλεπα το σποτ σας που έχετε βγάλει, το πρώτο, και θέλω να σταθώ σε ένα σημείο το οποίο μου άρεσε πολύ και το σχολίαζα νωρίς το πρωί. Σας βλέπω, λοιπόν, να διαπιστώνετε, ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ότι το βαθύ κράτος αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις και να συστήνετε στον Πρωθυπουργό της χώρας να προχωρήσει σε πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις, όπως τις περιμένουμε. Έχετε, μπορεί να πει κάποιος μια κριτική, την άκουγα χθες από τον συνάδελφό μου, τον Μάνο Βουλαρίνο -εμείς προσπαθούμε να σας τονώσουμε να προχωρήσετε τις μεταρρυθμίσεις, κ. Πρωθυπουργέ-, ότι δεν είναι και πολύ τολμηρές ή ότι οι τολμηρές αμφισβητούνται ως προς την τολμηρότητά τους και άρα πρέπει να γίνουν και άλλες περισσότερες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς έχουμε λάβει μία εντολή στις προηγούμενες εθνικές εκλογές για πολύ βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα μας φέρουν σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Τις υλοποιούμε πιστεύω με μεγάλη συνέπεια και αν δείτε αυτά τα οποία έχουμε κάνει τους πρώτους εννέα μήνες, θα διαπιστώσετε ότι δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος. Με την ίδια, θα έλεγα, αυτοπεποίθηση θέλουμε να συνεχίσουμε και μετά τις ευρωεκλογές.

Γι΄ αυτό πιστεύω ότι και το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικό: όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσο περισσότερα θα μπορεί να διεκδικήσει στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή.

Αλλά και τόσο θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Διότι τι μας λέει η αντιπολίτευση; Δεν λέει τίποτα για την Ευρώπη, λέει ουσιαστικά: «καταψηφίστε την κυβέρνηση, στείλτε μήνυμα να είναι πιο αδύναμη η κυβέρνηση την επόμενη μέρα».

Θα είμαστε δυνατοί και την επόμενη μέρα, θα είμαστε νικητές στις ευρωεκλογές και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει.

Να δώσω ένα μικρό παράδειγμα μίας μεταρρύθμισης την οποία μπορεί να μην την έχετε καν συζητήσει: βρέθηκα πριν από δύο μέρες στην Κομοτηνή, όπου εκπαιδεύονται τα πρώτα 450 στελέχη της Δικαστικής Αστυνομίας. Η Δικαστική Αστυνομία, πολύ σημαντική για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, για την ασφάλεια στα δικαστήρια, και βέβαια απαλλάσσει και την ίδια την Αστυνομία από μία αρμοδιότητα η οποία δεν θα έπρεπε να αποτελεί, θα έλεγα, κύριο έργο της Ελληνική Αστυνομίας.

Άρης Πορτοσάλτε: Θα εξοικονομηθούν και ανθρώπινοι πόροι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε πότε επιχείρησε το ελληνικό κράτος για πρώτη φορά να δημιουργήσει Δικαστική Αστυνομία; Το 1836, επί Όθωνα, 188 χρόνια χρειάστηκαν.

Το αναφέρω μόνο ως ένα παράδειγμα μίας μεταρρύθμισης ανάμεσα σε πολλές άλλες οι οποίες επιτέλους υλοποιούνται. Και είναι μια μεγάλη προσπάθεια να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Διότι καθώς συμπληρώνονται τα 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να αξιολογήσουμε αυτή την πορεία.

Η Ελλάδα ωφελήθηκε πολύ από την Ευρώπη, αλλά αν συγκρίνουμε την πορεία της Ελλάδας σε σχέση με την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, χώρες που μπήκαν πολύ φτωχότερες στην Ευρώπη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπολειπόμαστε. Και ήρθε η ώρα να κάνουμε μεγάλα άλματα και τα μεγάλα άλματα…

Άρης Πορτοσάλτε: Ωραία, θα σας δώσω δύο σε αυτή την κατεύθυνση μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι τολμηρές πραγματικά. Θα θέτατε, θα ανοίγατε θέμα για μονιμότητα σε κρατική δουλειά για νεοπροσλαμβανόμενους ανθρώπους; Όχι, δεν θέλω δηλαδή να δημιουργήσουμε αναστάτωση κοινωνική σε εκείνους οι οποίοι είναι ήδη σήμερα και εργάζονται στον κρατικό τομέα. Ως προϋπόθεση για την πρόσληψη μελλοντικών υπαλλήλων, θα ανοίγατε μια τέτοια συζήτηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είδατε, και εσείς δεν γνωρίζετε ότι αυτό συμβαίνει ήδη. Διότι σήμερα ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει ότι για δύο χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι δόκιμοι. Ουδέποτε αυτό το μέτρο εφαρμόστηκε ουσιαστικά.

Αρχίζει να εφαρμόζεται, όμως, με τους καθηγητές και τους δασκάλους μας. Και θυμάστε ότι όταν προσλάβαμε παραπάνω από 25.000 καθηγητές είπαμε: πολύ ωραία, θα τους αξιολογήσουμε και αν κάποιοι, λίγοι θα είναι αυτοί φαντάζομαι, προκύψει από την ίδια την επαγγελματική τους διαδρομή ότι πραγματικά δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν πλήρως μετά την πάροδο της διετίας, τότε δεν θα συνεχίσουν.

Και θυμάστε τις αντιδράσεις που είχαμε για την αξιολόγηση και πόσο επιμείναμε. Θυμάστε τις αντιδράσεις που είχαμε για τις διοικήσεις των οργανισμών και των νοσοκομείων. Μας έλεγαν τότε: «μα είναι δυνατόν; Θα περάσουν από τεστ δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης τους υποψήφιους;».

Και είπα, είπαμε τότε μαζί και με την Υπουργό, «γιατί όχι; Θα το κάνουμε». Και το κάναμε. Προσήλθαν και έδωσαν τα τεστ και τα αποτελέσματα των τεστ τώρα είναι σημαντικό στοιχείο για την αξιολόγηση την οποία θα κάνουμε. Όλες αυτές είναι μικρές…

Άρης Πορτοσάλτε: Θα επεκταθεί αυτό; Δηλαδή εκτός από τους καθηγητές θα το βάλετε και σε άλλους ως προϋπόθεση; Ως προϋπόθεση τουλάχιστον στα δεδομένα του ΑΣΕΠ εννοώ, με αυτή την έννοια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, ισχύει για όλους.

Άρης Πορτοσάλτε: Για τους νεοπροσλαμβανόμενους;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ισχύει για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους, απλά εφαρμόζεται για πρώτη φορά τώρα και έτσι πρέπει να γίνει.

Άρης Πορτοσάλτε: Ναι, οι κακές γλώσσες βέβαια λένε ότι πρέπει η αξιολόγηση να γίνει λίγο πιο αυστηρή αξιολόγηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μιλάτε σε κάποιον ο οποίος την εποχή των σκληρών μνημονίων έδωσε μάχη υπέρ της αξιολόγησης και η αξιολόγηση πια έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και του Δημοσίου, ως ένα εργαλείο πρωτίστως βελτίωσης των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, όχι ως ένα εργαλείο τιμωρίας ή συνετισμού, θα έλεγα, ενδεχομένως, όχι τιμωρίας, αυτών οι οποίοι επιδέχονται βελτίωσης.

Και βέβαια, πρέπει να σας πω ότι πολλές φορές και μέσα από συστήματα αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών, μπορούμε να έχουμε και την άποψη των ιδίων των πολιτών και θα το επεκτείνουμε αυτό για την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών. Θέλω να μας λένε οι ίδιοι οι πολίτες ποια ήταν η εμπειρία τους, με πολύ απλούς τρόπους αξιολόγησης, αν εξυπηρετήθηκαν καλά, με ευγένεια, αυτά δηλαδή τα οποία μπορούν να κρίνουν. Όλα αυτά και πολλά άλλα…

Άρης Πορτοσάλτε: Ωραία. Τις κάμερες θα τις βάλετε στους φωτεινούς σηματοδότες; Είναι το αγαπημένο μας θέμα εδώ στην εκπομπή, που το ανταλλάσουμε με τους συμπολίτες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.

Άρης Πορτοσάλτε: Κάμερες σε κάθε φωτεινό σηματοδότη, να τελειώνουμε με αυτή τη «γάγγραινα» των ατυχημάτων και των δυστυχημάτων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα χρειαστούμε πολύ περισσότερες κάμερες και συνεργαζόμαστε ήδη με χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία…

Άρης Πορτοσάλτε: Θα το κάνετε δηλαδή, έρχεται;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Έχουν μια μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα και διαχείριση της κυκλοφορίας. Αλλά να σας δώσω ένα παράδειγμα, επειδή μιλάμε πολύ και ξέρω ότι σας ενδιαφέρουν τα θέματα αυτά, για τα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης και γιατί…

Άρης Πορτοσάλτε: Ήταν εδώ μόλις ο κ. Μαστρογεωργίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, τον άκουγα λίγο. Γιατί πράγματι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας να κάνει άλματα και να ξεπεράσει ενδεχομένως άλλες χώρες.

Δουλεύουμε αυτή τη στιγμή με μία σημαντική παγκόσμια εταιρεία, να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να εξορθολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες στην Αθήνα.

Δηλαδή να έχουμε real time πληροφορίες για την κίνηση και με ένα σύστημα το οποίο -σε πρώτη φάση, πιλοτικά- θα μπορεί να μας βοηθήσει στη ροή της κυκλοφορίας. Πέρασε η εποχή πια, ξέρετε, που ένας τροχονόμος άνοιγε τον δρόμο, γιατί μπορεί να ανοίξεις τον δρόμο εδώ και να σου δημιουργήσει ένα πρόβλημα πιο κάτω. Είναι ένα μικρό μόνο παράδειγμα του πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε…

Άρης Πορτοσάλτε: Μου λένε ότι πρέπει να τελειώνω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, πρέπει να φύγω για τη Μακεδονία, περιοδεία.

Άρης Πορτοσάλτε: Ναι, και στη Μακεδονία θα εγκαινιάσετε το ψηφιακό σχολείο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και βέβαια, θα σας παρακαλούσα αύριο να δώσετε λίγο προσοχή σε αυτό το οποίο κάνουμε, στο ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο είναι μία πολύ σημαντική καινοτομία.

Πηγαίνουμε σε ένα χωριό της Ημαθίας. Δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο πια, εξαιρετικά σημαντικό για τις απομονωμένες περιοχές αλλά όχι μόνο, και για τους συμπολίτες μας οι οποίοι είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να δαπανούν χρήματα σε φροντιστήρια. Είναι μια πολύ σημαντική καινοτομία του Υπουργείου. Θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά και νομίζω ότι θα σας ενδιαφέρει πάρα πολύ να παρακολουθήσετε αυτά τα οποία θα σας πούμε αύριο.

Άρης Πορτοσάλτε: Συγχαρητήρια, ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή συνέχεια. Γεια σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα στους ακροατές σας.

Άρης Πορτοσάλτε: Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμολογήσεις από τις πολυεθνικές

Στην αποκάλυψη ότι θα στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία θα ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση όσον αφορά τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές για τα ίδια προϊόντα σε χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα σε Τουρκία και Σκόπια αφενός λέγοντας ότι τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο θα προχωρήσουν κανονικά καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν ζητάει την έγκριση κανενός» και αφετέρου ότι η χώρα δεν θα προχωρήσει σε κύρωση των Μνημονίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο δεν έχει πειστεί ότι θα υπάρξει πλήρης συμμόρφωση και εφαρμογή από τη Βόρεια Μακεδονία για τις προβλέψεις της.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές είπε για άλλη μια φορά ότι «σηκώνει το γάντι» στην αντιπολίτευση που θέλει να μετατρέψει την ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα θέτοντας ως στόχο για τη Νέα Δημοκρατία το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών. «Εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και το κλείνω το θέμα, είναι τιμητικό να συζητείται όχι από μένα ένα ενδεχόμενο ευρωπαικής θέσης αλλά θα τηρήσω ακέραια την εντολή του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έθεσε τέλος ως προτεραιότητα όταν υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών προσθέτοντας «μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να μειώνουμε το ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα».

Τουρκία

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε από τις σχέσεις με την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη σύναντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό να λέει ότι «είναι θετικό ότι συνομιλούμε με την Τουρκία έτσι πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε γείτονες με διαφωνίες που πρέπει να τις επιλύουν ειρηνικά. Τους τελευταίους 14 μηνές υπάρχει μια ηρεμία στο Αιγαίο χωρίς παραβιάσεις. Ενδεχομένως η Τουρκία να αντιλήφθηκε ότι αυτή η πολιτική μπορεί να της δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα, αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 4 χρόνια. Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση, έχοντας οριοθετήσει αυστηρά τις κόκκινες γραμμές μας, έχοντας ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και τις συμμαχίες μας για να έχουμε στήριξη στις θέσεις μας. Εγώ χαιρετίζω ότι αφήσαμε πίσω την περίοδο της έντασης και ότι παρά τις διαφωνίες μπορούμε να συνομιλούμε πολιτισμένα, χωρίς να έχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη».

Όσον αφορά τα θαλάσσια πάρκα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε ήδη θαλάσσια πάρκα στην Αλόννησο και τη Ζάκυνθο. Η δημιουργία των πάρκων εντός της ελληνικής επικράτειας δεν αφορά την Τουρκία. O σχεδιασμός θα προχωρήσει κανονικά, είναι μια καθαρά περιβαλλοντική πρωτοβουλία και δεν υποκρύπτει κανένα θέμα για υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ».

«Δεν έχω αυταπάτες, παρότι υπάρχει ειλικρινής προσπάθεια να συζητάμε, ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις θέσεις της» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης καθώς, όπως είπε, «βλέπω τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς να υψώνουν σημαία φτηνού εθνικισμού. Θα ήταν και για μένα εύκολο να κάνω μια “υπερήφανη” πολιτική που θα χαϊδεύει τα αυτιά ορισμένων, αλλά μετά τι; Ζημιώθηκε η χώρα από τη συνάντηση με τον Ερντογάν; Μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις όπως για τη Χαμάς ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση. Καταλαβαίνω τη δημοσκοπική πίεση, αλλά η εξωτερική πολιτική θέλει μια σοβαρότητα. Με τέτοιες πρόχειρες και ορισμένες φορές υπερφίαλες τοποθετήσεις δεν γίνεται εξωτερική πολιτική».

Σκόπια

Όσον αφορά την ξαφνική κρίση με τη Βόρεια Μακεδονία μετά τη στάση της νέας προέδρου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ο πρωθυπουργός αρχικά παρατήρησε «λυπάμαι που ο κ. Κασσελάκης υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του« με αφορμή τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Είχα επισημάνει τα προβλήματα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς με τη συμφωνία καθιερώνεται ο όρος μακεδονικός και μακεδονική γλώσσα. Προειδοποίησα με μια σαφή δήλωση και τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει σοβαρές συνέπειες και στη σχέση με εμάς αλλά και όσον αφορά τον δρόμο προς την Ευρώπη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση, δε, για την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τώρα να κυρώσουμε τα μνημόνια και να ακυρώσουμε το βασικότερο όπλο που έχουμε για την τήρηση και εφαρμογή της συμφωνίας. Είναι μια πράξη που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό που μας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον οποίο άλλαξε η πρόεδρος των Σκοπίων τη θέση της είναι η μη κύρωση των μνημονίων; Εμείς δικαιωθήκαμε με την επιλογή μας γιατί βλέπαμε τον κίνδυνο. Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Νομίζει ότι η αντιπολίτευση θα μας στριμώξει καταθέτοντας τα μνημόνια, ενώ έχει δικαιωθεί η θέση μας; Δεν θέλω να σχολιάσω τις πατριωτικές εξάρσεις Βελόπουλου, έχει κάνει καριέρα πάνω σε αυτά. Οι πολίτες στη Μακεδονία έχουν καταλάβει ποιοι είναι πατριώτες στα δύσκολα και όχι στα εύκολα» κατέληξε για το ζήτημα αυτό ο πρωθυπουργός.

Ευρωεκλογές

Στη συνέχεια της συνέντευξης και με αφορμή τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μόνο εμείς συζητάμε την ευρωπαϊκή διάσταση των ευρωεκλογών και ότι ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει περισσότερα οφέλη για τους πολίτες. Σημαίνει χρήματα όπως αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, του οποίου διεκδικούμε τη συνέχεια αλλά και ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αμυντική πολιτική. Πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ πιο πειστικοί αν προτείνουμε και κοινά έργα και έχω υπόψη μου να συνδέσω το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με έργα κοινής αμυντικής πολιτικής και έχω υπόψη μου ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας που θα καλύπτει τις χώρες έναντι οποιασδήποτε απειλής».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε και την αποκάλυψη ότι «ετοιμάζω επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν και θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί διατηρούν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ένα κανονιστικό πλαίσιο».

Παράλληλα τόνισε για την αντιπολίτευση ότι «αυτή είναι που έχει ανάγκη στις ευρωεκλογές ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και γιατί όχι να μην ζητήσει και εθνικές εκλογές. Εμείς σηκώνουμε το γάντι γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλω να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών γιατί πρέπει να συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε να τον πετύχουμε».

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ψηφίσουν. Η επιστολική ψήφος δίνει τη δυνατότητα σε 200.000 πολίτες να ψήφισουν από το σπίτι τους» συνέχισε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε ότι «αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ψάξουμε να βρούμε τους 200 βουλευτές για να θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο στους συμπολίτες εκτός Ελλάδος και στις εθνικές εκλογές γιατί υπάρχει ένα συνταγματικό ζήτημα αν μπορούν να το κάνουν σε εθνικές εκλογές και οι εντός της επικράτειας συμπολίτες μας».

«Η αντιπολίτευση δεν μιλάει για Ευρώπη αλλά θέλει να κάνει τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Δεν είναι η ώρα για να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους όσοι τυχόν έχουν, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ισχυρή το μεταρρυθμιστικό της έργο» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις οικονομικές προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «οι προτάσεις αυτές σημαίνουν χρεοκοπία της χώρας. Μόνο ο μηδενισμός του ΦΠΑ είναι το 1% του ΑΕΠ που σημαίνει άμεση ακύρωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση επιτήρηση. Οφείλω να προειδοποιώ ότι αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι παντελώς μη κοστολογημένες προτάσεις που είναι παντελώς ανεφάρμοστες και θα οδηγούσαν τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν τις εκλογές του 2023. Οι πολίτες έχουν κρίση και αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα».

«Ένα είναι βέβαιο, ότι δεν μπορούμε να λέμε αχαλίνωτα ψέματα, όπως κάνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Όμως δεν μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε καθεστώς φτώχιας, έχουμε αυξήσεις μισθών. Ο μέσος οικογενειάρχης έχει δυσκολίες εν μέσω μιας διετούς ακρίβειας που θα μειωθεί. Οι αυξήσεις των μισθών όμως θα μείνουν. Όταν είχα εκλεγεί, είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους και τους μειώσαμε, καθώς και ότι θα μειώσουμε την ανεργία και αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Έχω μιλήσει για μέσο μισθό 1500 ευρώ στο τέλος της 4ετιας και θα το πετύχουμε. Όσο μειώνεται η ανεργία και αυξάνεται η ισχύς του εργαζόμενου, τόσο θα αυξάνονται οι μισθοί. Όταν ακούω ξενοδόχους που παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους η απάντησή μου είναι “πληρώστε περισσότερα”» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς, δε, απάντησε ότι «από τη στιγμή που θα υπαρχει δημοσιονομικός χώρος, θα αφορούν μειώσεις εργοδοτικών εισφορών. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να μειώνουμε το ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα».

Όσον αφορά το θέμα της ακρίβειας είπε «γνωρίζουμε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Έχουμε εργαλεία. Υπάρχει ακρίβεια ακόμα στα τρόφιμα και όχι στο ρεύμα. Θα ζητήσουμε ευρωπαϊκή παρέμβαση. Στο ρεύμα δεν υπάρχει ακρίβεια γιατί φορολογήσαμε τις εταιρείες παραγωγής. Όμως η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η αύξηση των μισθών».

Ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και απαντήσε με ένα χαμόγελο σχολιάζοντας ότι «το χαμόγελό μου είναι η καλύτερη απάντηση» και ότι «μπορώ να σας πω μόνο ότι έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα».

Σε επόμενη ερώτηση, δε, για το να θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός και το 2027, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «γιατί μιλάμε από τώρα για τις επόμενες εθνικές εκλογές; Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ΝΔ θέλω να κερδίσει και τις εκλογές του 2027, είμαι πρόεδρος της, είμαι εν ενεργεία πρωθυπουργός, έχω κερδίσει δύο εκλογές, τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα. Αισθάνομαι φρέσκος, γεμάτος ιδέες, πιο δημιουργικός και έμπειρος από όταν ξεκίνησε η θητεία μου ως πρωθυπουργός. Πάμε για εξάντληση της 4ετιας».

Έκλεισε για άλλη μια φορά, επίσης, το ενδεχόμενο ανάληψης ευρωπαϊκού αξιώματος λέγοντας «εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρώπη στην Ελλάδα και το κλείνω το θέμα. Είναι τιμητικό να συζητείται – όχι από μένα – ένα ενδεχόμενο ευρωπαικής θέσης αλλά θα τηρήσω ακέραια την εντολή του ελληνικού λαού».

Δεν θέλουμε τον επαναστατικό τουρισμό

Ο κ. Μτησοτάκης ρωτήθηκε και για τις καταλήψεις σε σχολές όπως αυτή στη Νομική και είπε πως «όσο προχωράει η συνεργασία με τους πρυτάνεις τόσο όπου υπάρχουν καταλήψεις, θα υπάρχει παρέμβαση της αστυνομίας» για να προσθέσει «ο επαναστατικός τουρισμός δεν είναι ένα είδος τουρισμού που θέλουμε να προτάξουμε. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα έρθουν στη χώρα και θα κάνουν ό,τι σε άλλες χώρες, αυτό δεν θα συμβεί». Παράλληλα σημείωσε ότι «θα θέλαμε να υπάρξουν σε κάποιο σημείο αστικές ευθύνες έναντι αυτών που κάνουν καταστροφές».

Γυναικοκτονίες

Με αφορμή τη δολοφονία της 40χρονης στο Μενίδι το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια αφενός με την εκπαίδευση των αστυνομικών για να διαχειρίζονται σωστά αυτά τα περιστατικά, κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι μπορούν να καταφεύγουν στις αρχές για προστασία. Οι πολιτικές αυτές δεν θα λύσουν το προβλημα αλλά θα το περιορίσουν δραστικά. Καλώ τις γυναίκές να χρησιμοποιούν και τους ξενώνες γιατί όταν δεν υπάρχει ασφαλής στέγη τα πράγματα μπορεί να είναι εν δυνάμει επικίνδυνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «σε πολλές γειτονιές είναι ήδη αισθητή η μεγαλύτερη αστυνόμευση ενώ πρέπει να βρούμε τρόπους για να προχωρήσουμε σε καλύτερη κατανομή των αστυνομικών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά με θάρρος σε αυτή την αλλαγή».

Οπαδική βία

Ειδικά, δε, για την οπαδική βία ο πρωθυπουργός είπε «δείτε συνολικά την εικόνα των γηπέδων, έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν από δύο χρόνια; Εμπεδώνεται το θα σας βρούμε αν κάνετε κάτι παράνομο και οι πολιτικές και τα αποτελέσματά τους με κάνουν αισιόδοξο ότι φτάνουμε στο τέλος της οπαδικής βίας όπως την γνωρίζαμε»

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Όσον αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια προανήγγειλε ότι «προσεχώς θα έχετε ανακοινώσεις» καθως, όπως είπε, «υπάρχει ενδιαφέρον από πανεπιστήμια και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ» σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου αυτού αφορούσαν την τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση».

Ελληνικές ομάδες στους τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε τέλος για το αν πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το Conference League κόντρα στη Φιορεντίνα και απάντησε «έχω εξαντλήσει τις προβλεπτικές μου δυνατότητες και επειδή θέλω να διαφυλάξω τις προβλέψεις μου… Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία ότι έχουμε ελληνική ομάδα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από άλλες εποχές. Δεν θα πάω στο γήπεδο, η μόνη περίπτωση να παω σε κάποιο ματς είναι αν έχουμε δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό της Euroleague. Τότε θα βγάλω το καπέλο της προτιμήσης που είναι γνωστό και θα το δω με την ικανοποίηση να έχουμε δύο ομάδες στον τελικό».

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές (vid)

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος για το νυχτερινό τιμολόγιο – Με τι θα αντικατασταθεί

Συντάξεις: Πώς η επιλογή στην ασφαλιστική κατηγορία καθορίζει το ύψος τους (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version