Αποφασισμένος να εντείνει την κυβερνητική προσπάθεια με αφετηρία εκκίνησης την μεταρρυθμιστική ατζέντα φαίνεται ότι είναι ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ως βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού την αντιμετώπιση της ακρίβειας λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται με τις κατευθύνσεις που θα δώσει, κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εντός της εβδομάδας να περιγράψει με σαφήνεια τον «οδικό χάρτη» για το δεύτερο μισό της κυβερνητική θητείας και την μετάβαση από την πανδημία στην ενίσχυση της οικονομίας και των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι είναι βάσιμες οι προσδοκίες ότι από την άνοιξη θα αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά η επιδημιολογική κρίση, ενώ την ίδια περίοδο θα καταγράφεται η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως εξηγούν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, θα είναι έτοιμα προς υλοποίηση όλα τα εναλλακτικά σενάρια, που συμπεριλαμβάνουν και την «απάντηση» στα μηνύματα των Βρυξελλών για το «προφίλ» των μέτρων στήριξης εντός του 2022.
Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάη και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αντισταθμίσουν εν πολλοίς την ακρίβεια που πιέζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ το αναμενόμενο τέλος της μνημονιακής επιτήρησης το προσεχές καλοκαίρι σε συνδυασμό με την θετική «έκρηξη» του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων θα διαμορφώσει την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την συνολική επίθεση της κυβέρνησης προς τις εθνικές κάλπες. Σε αυτό το πλάνο ξεχωρίζουν οι προθέσεις και ο σχεδιασμός για μεγάλα έργα και εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, την Παιδεία αλλά και σε όλα τα πεδία που αφορούν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ακόμη και στις αρχές του καλοκαιριού, έχουν ήδη «σβήσει» από τον «οδικό χάρτη»– κάτι που εξηγείται εύκολα, όχι μόνο από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι κάλπες θα στηθούν το 2023. Μέσα στους επόμενους μήνες ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει ένα- ένα όλα τα στοιχήματα που έχει βάλει στους κρίσιμους τομείς και να συγκροτήσει ισχυρό και ασφαλές αφήγημα για την τελική αναμέτρηση. Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η κυβερνητική παράταξη διαθέτει τη μόνη πρόταση, καθώς τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στερούνται πολιτικής βάσης και των… αναγκαίων ποσοστών. Δεν υποτιμούν την εικόνα που δημιουργεί η κυβερνητική φθορά από την πανδημία και την ακρίβεια, ωστόσο τονίζουν ότι παρότι η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί δύσκολες εξωγενείς κρίσεις δεν καταγράφει μεγάλο πολιτικό κόστος, όπως προσδοκούσε η αντιπολίτευση. Για την ανάλυση της κατάστασης επικαλούνται τους αριθμούς και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν πλέον και κάτι άλλο: ότι ο νέος «παίκτης» στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ο Νίκος Ανδρουλάκης πιέζει τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα του φαίνεται ότι αποκτά δυναμική δεύτερου κόμματος. «Η Κουμουνδούρου δύσκολα θα απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδά του- για αυτό και ο κ. Τσίπρας επιχειρεί με τις πρόσφατες κινήσεις του να διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους για τον ίδιο και την «επόμενη μέρα», λέει κυβερνητικό στέλεχος που αναφέρεται στην απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «κοπιάρει» από ΚΙΝΑΛ και ΝΔ την εκλογή από τη βάση.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι αναμφισβήτητα η αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών, όποτε αυτές κι αν γίνουν. Στο ενδιάμεσο θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, δίνοντας βάρος στην μεταρρυθμιστική- κοινωνική ατζέντα και στον σχεδιασμό που διευκολύνει την μάχη στο Κέντρο. Το πρώτο σκανάρισμα του τοπίου που διαμορφώνεται θα γίνει περί τα τέλη του Μάρτη, ενώ ο καθοριστικής σημασίας «σταθμός» για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντοπίζεται στις αρχές του φθινοπώρου, μετά το ισχυρό, όπως αναμένουν, «αποτύπωμα» της τουριστικής περιόδου…
Συζήτηση για την ακρίβεια αύριο στη βουλή
Το μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας φέρνει αύριο στην Ολομέλεια της βουλής το Κίνημα Αλλαγής μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος και την οποία θα απαντήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί. «Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι η κρίση είναι εισαγόμενη, αλλά οι ευθύνες της εντοπίζονται στους υψηλούς έμμεσους φόρους, την απουσία ελέγχων στην αγορά, την προβληματική της πολιτική στη ΔΕΗ και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τονίζουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη και «θυμίζουν» τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για:
–Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης και τα καύσιμα. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι οι τιμές στο λάδι, στις πατάτες, στα κρέατα έχουν ανέβει πάνω από 20%.
–Γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού «σήμερα και όχι σε τέσσερις μήνες». «Ως σοσιαλδημοκράτες θα θέλαμε να συμβεί με συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά έστω κι έτσι, η κυβέρνηση πρέπει να το πράξει», υποστηρίζουν.
–Μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και στη διαμονή στο 6%, όπως έχουν προτείνει και με ειδική τροπολογία τον Δεκέμβριο
«Στηρίζουμε την επιδότηση του ενεργειακού κόστους στα ευάλωτα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τώρα που οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται. Αυτή όμως είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση και πρέπει να δούμε μεσο-μακροπρόθεσμα πώς θα θωρακίσουμε την τσέπη των καταναλωτών και θα καταπολεμήσουμε την ενεργειακή φτώχεια, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης», επισημαίνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και συμπληρώνουν κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση ότι: «Αντί να δίνει διαρκώς επιδόματα η Κυβέρνηση θα μπορούσε με το 1.7 δις που έχει δώσει από τον Σεπτέμβρη να επιδοτήσει φωτοβολταϊκά στις στέγες, να ενισχύσει ενεργειακές κοινότητες για να έχουν φθηνό ρεύμα μικροπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι, αγρότες κ.λ.π και φυσικά να ενισχύσει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ώστε να μην έχουν απώλειες θερμότητας και να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες ζωής στους κατοίκους. Αυτές είναι λύσεις που συμβαίνουν στην Ευρώπη και δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί άμεσα, αλλά χρειάζεται στόχευση και σχέδιο και κυρίως, μέριμνα για την ενεργειακή δημοκρατία».
Διαβάστε ακόμα:
Πώς μπορούν οι επενδυτές να αντιμετωπίσουν την μεταβλητότητα των αγορών – Οι 3 κανόνες της JPMorgan