Σε άλλο επίπεδο οδηγείται η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ, καθώς, πέραν της συναντίληψης για περιφερειακά ζητήματα και απειλές ασφάλειας στην περιοχή, οι δύο χώρες θέλουν να δώσουν ώθηση και στην αμυντική συνεργασία, ακόμη και με συμπαραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Στην ολιγόωρη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει είναι η συνάντησή του με στελέχη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT) και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, με αντικείμενο την «αναζήτηση ευκαιριών σύμπραξης και συμπαραγωγής, δίνοντας έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, την έρευνα και την απόκτηση στρατηγικών δυνατοτήτων».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «τονίστηκε η σημασία της αμοιβαία επωφελούς διμερούς συνεργασίας στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του οικοσυστήματος ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, στο οποίο προστίθενται εταιρείες με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Η εμπλοκή της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας, με τη δημιουργία του «Σιδερένιου Θόλου», είναι σημαντική. Όμως, ακόμη πιο σημαντική θα είναι η προώθηση συμπράξεων και συμπαραγωγών, που θα αναβαθμίσουν με τη σειρά τους και την ελληνική αμυντική βιομηχανία. 

 

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr