search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική σταθερότητα – Η Ελλάδα πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό και έχασε 5 χρόνια

Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θέλουμε τα κυπριακά κεφάλαια συμμέτοχα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός στο 2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Ελλάδας - Εύσημα από Κομισιόν για την δημοσιονομική σταθερότητα στην Ελλάδα

Το μήνυμα ότι «η δημοσιονομική σταθερότητα είναι αδιαπραγμάτευτη» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την έναρξη του 2ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Κύπρου-Ελλάδας, στη Λευκωσία.

Παράλληλα σημείωσε ότι «η Ελλάδα πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό και έχασε 5 χρόνια» σε αντίθεση με την Κύπρο προσθέτοντας ότι «από το 2019 εφαρμόσαμε μια πολιτική που δείχνει αποτελέσματα».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «εμείς ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα, καταγράφουμε τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους στον ΟΟΣΑ, μειώσαμε την ανεργία. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα αποτελεί μια μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα της οικονομικής μας πολιτικής. Μας επέτρεψε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να πετυχαίνουμε το στόχο που δεν είναι άλλος από τη μείωση του επενδυτικού κενού. Θελουμε τα κυπριακά κεφαλαία συμμέτοχα στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας» για να συμπληρώσει ότι «θέλουμε τα κυπριακά κεφάλαια συμμέτοχα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας»

Όσον αφορά τον μηχανισμό της Διακυβερνητικής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «επιτρέπει ένα πλαίσιο συνεργασίας που σε ένα χρόνο έχει οδηγήσει σε σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου μονοπωλούσαν πάντα τα εθνικά ζητήματα, τώρα έχουμε όμως ένα πλαίσιο συνεργασίας αντάξιο των σχέσεων των δύο κρατών».

«Το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου αντικατοπτρίζεται και στο οικονομικό πεδίο. Η Κύπρος ήταν πάντα σημαντικός επενδυτικός εταίρος της Ελλάδας» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος εξέφρασε «τον θαυμασμό μου στις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, είναι αξιοζήλευτες» και τόνισε πως «καταδεικνύουν ότι η Κύπρος αντιμετώπισε ίσως με μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την Ελλάδα την οικονομική κρίση».

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα ολοκληρώσαμε τη σχετική εθνική στρατηγική με στόχο, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα και την οριοθέτηση ρυθμιστικού πλαισίου. «Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούμε να πρωταγωνιστούμε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Χριστοδουλίδης: Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν δύο υγιείς και σταθερές οικονομίες

«Ένας σημαντικότατος θεσμός που λαμβάνει χώρα παράλληλα με τη 2η διακυβερνητική Ελλάδος – Κύπρου», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέροντας ότι «καταφέραμε να αναβαθμίσουμε και να εμπλουτίσουμε τη συνεργασία μας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενδεικτικά ως αποτέλεσμα της πρώτης διακυβερνητικής σημείωσε ότι έχουν υπογραφεί δέκα μνημόνια συνεργασίας.

«Υπάρχει ουσιαστική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας. Η επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, οι επενδύσεις αποτελούν βασικά εφόδια. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη συζητούμε την έκθεση Ντράγκι. Η εξαιρετική συνεργασία των επιχειρηματιών Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε», συνέχισε ο Κύπριος Πρόεδρος. Και υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη επένδυση στην Κύπρο είναι από την Ελλάδα.

«Η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν δύο υγιείς και σταθερές οικονομίες. Ως μέλη ΕΕ και πυλώνες σταθερότητας διαθέτουμε συνδυασμό πλεονεκτημάτων που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις», τόνισε.

Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι είναι η δημοσιονομική υπευθυνότητα, ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και οι συνεχείς και τολμηρές μεταρρυθμισεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στη συνέχεια ότι η Κύπρος προβλέπεται να έχει το 2024 τον 3ο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και για την ανεργία εκτίμησε ότι το 2025 θα υποχωρήσει κάτω από το 5%. Και σημείωσε ότι η θετική πορεία της οικονομίας στην Κύπρο αντανακλάται και στις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης.

«Όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε ανάμεσα σε δυο πολέμους και με τις οικονομίες ισχυρών κρατών μελών της ΕΕ να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Η υπευθυνότητα φέρνει αποτελέσματα», υπογράμμισε και επισήμανε ότι «Δεν είμαστε εδώ να πούμε ότι ευημερούν οι αριθμοί. Τα οφέλη μεταφράζονται για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση της Κύπρου και ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια στον συγκεκριμένο τομέα.

Η επίσκεψη στην Κύπρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο, για τη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδος Κύπρου-η πρεμιέρα της έγινε πέρυσι τον Νοέμβριο στην Αθήνα-, αλλά και για την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.

Με δεδομένες τις ανακοινώσεις από το Ισραήλ για «κατάπαυση» πυρός στο μέτωπο με τον Λίβανο, αλλά και εν μέσω κλιμακούμενης ανησυχίας για την εξέλιξη του πολεμικού μετώπου στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει για όλες τις εξελίξεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Και θα είναι ένα ακόμα μήνυμα συμπόρευσης των δύο ηγετών, οι οποίοι έχουν θερμή προσωπική σχέση και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, μετά και τα καρφιά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για «χαριεντίσμα» με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Έντι Ράμα. Σημειωτέον, εκείνα τα σχόλια είχαν προκαλέσει την ενόχληση και της Κύπρο, πέραν της Αθήνας.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η δεύτερη ετήσια Διακυβερνητική Σύνοδος σηματοδοτεί την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και την εμβάθυνση και διεύρυνσή της σε μια σειρά από τομείς, πέρα από την εξωτερική πολιτική.

Άμυνα, ενέργεια, περιβάλλον, υγεία, παιδεία, πολιτισμός, ψηφιακή πολιτική, έρευνα-καινοτομία-τεχνολογία, εργασία και κοινωνική ασφάλιση, κράτος δικαίου, δικαιοσύνη, οικονομία, κοινωνική πολιτική, ναυτιλία είναι οι τομείς συνεργασίας που θα συζητηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας και Κύπρου.

Στην δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, και οι υφυπουργοί Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου και Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας.

Διαβάστε ακόμη 

Τα μηνύματα Νεμπή στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και ο «νέος» ΟΤΕ

Εύσημα από Κομισιόν για την δημοσιονομική σταθερότητα στην Ελλάδα

Grand Hyatt: Oι επιδόσεις του 5άστερου της Συγγρού που περνά με 235 εκατ. στην «ομπρέλα» της ΗΙΡ των Blackstone και GIC

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

 

Exit mobile version