search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης: Οι προτεραιότητες που θέτει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο μέχρι τις Ευρωεκλογές

Οι κινήσεις του πρωθυπουργού για βελτίωση της καθημερινότητας – Τι θα πει στην ομιλία του στην Ολομέλεια για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων - Ολο το ρεπορτάζ από το Μαξίμου - Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ένοχοι για τα Τέμπη θα τιμωρηθούν (pic)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τα νέα στοιχήματα, με πρώτο αυτό των ευρωεκλογών, αναδεικνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζοντας εκ νέου κινήσεις συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων, γύρω από τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους.

Με την παρουσία του στη ΔΑΠ την περασμένη Παρασκευή, ξεκίνησε επί της ουσίας την προεκλογική μάχη, περιέγραψε τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβερνητικής παράταξης και εξέφρασε την αποφασιστικότητα του ιδίου να υλοποιήσει το τετραετές σχέδιο, χωρίς αποκλίσεις, για να γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες της. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο ότι οι κάλπες του Ιουνίου «δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας» και τόνισε ότι «οι επιλογές μας για την Ευρώπη θα έχουν ελληνική μετάφραση»- εννοώντας ότι «η μάχη αυτή θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών».

Το επιτελείο του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη εισέλθει σε φάση προεκλογικής επιφυλακής, επιδιώκοντας ευρύτατη κινητοποίηση εν’ όψει των ευρωεκλογών και ένα στιβαρό εκλογικό αποτέλεσμα που να επιβεβαιώνει την κυριαρχία της κυβερνητικής παράταξης στο πολιτικό σκηνικό. Κάθε «χαλαρή ψήφος» θα γίνει συντονισμένη προσπάθεια για να «γυρίσει» σε «ψήφο εμπιστοσύνης» του κυβερνητικού έργου και η επιστολική ψήφος θα είναι το νέο «όχημα» για να οδηγήσει, ιδίως τη νέα γενιά, στην κάλπη.

«Ξεχάστε το 41% της εμπιστοσύνης και της ευθύνης, το κοντέρ μηδενίζει ξανά. Το είχα πει και πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Και αυτές οι κάλπες του Ιουνίου θα είναι άδειες, αλλά θα πρέπει να γεμίσουν πάλι με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια. Και έτσι θα γίνει, επικυρώνοντας ότι μία είναι η παράταξη που ξέρει και μπορεί να φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης, με πολιτική σταθερότητα μέσα στα όριά της και με ασφάλεια έξω από αυτά», είναι η επισήμανση προτροπής του κ. Μητσοτάκη προς τη νεολαία του κόμματος, που θέλει να βρεθεί από το Μάρτη στην «πρώτη γραμμή» διεκδικώντας την ενίσχυση της δύναμης της Νέας Δημοκρατίας. Η διαφορά της ΝΔ με τα άλλα κόμματα είναι -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- σημαντική, καθώς ένα ισχυρό αποτύπωμα της κυβερνητικής παράταξης στην Ευρώπη θα διατηρήσει ανοιχτές τις γέφυρες επιρροής στα κορυφαία κέντρα λήψης των κρίσιμων αποφάσεων για τις χώρες της Ε.Ε. «Για τα άλλα κόμματα μπορεί τα ποσοστά να σημαίνουν απλά εσωτερικές ανακατατάξεις στην «επετηρίδα» της αντιπολίτευσης», εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης και επιμένει λέγοντας σε κάθε ευκαιρία ότι μια ακόμη μεγάλη εκλογική νίκη της ΝΔ θα εξασφαλίσει εγγυήσεις για την σταθερή και αναπτυξιακή πορεία της χώρας σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, με μια φλεγόμενη Μέση Ανατολή, με την οικονομία σε ανάπτυξη μεν, αλλά εν μέσω φόβων, για ύφεση στην Ευρώπη.

Προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου είναι να ενημερωθεί ο κάθε πολίτης ότι η Ελλάδα του 2024 έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και μετά από δεκαετίες έχει πια μονοψήφια ανεργία. Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι οι Έλληνες πολίτες, πρωτίστως η μεσαία τάξη, απαλλάχθηκαν από δεκάδες φορολογικές επιβαρύνσεις, το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών βελτιώθηκε αθροιστικά κατά 20%, ο κατώτατος μισθός αναβαθμίστηκε τρεις φορές (σύντομα θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ), δυόμισι εκατομμύρια συνταξιούχοι βλέπουν καλύτερες αποδοχές, 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις μετά από 14 χρόνια. Για τη δεύτερη τετραετία άλλωστε στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και είναι να πετύχει καλύτερους μισθούς για όλους, κυρίως για τους νέους. Αναφερόμενος για παράδειγμα στις προεκλογικές δεσμεύσεις, πέρσι τέτοιο καιρό θυμίζει αυτό που είχε πει: «στόχος τα 1.500 ευρώ μέσος μισθός και 950 ευρώ κατώτατος μισθός.

Η βελτίωση της καθημερινότητας είναι επίσης κεντρική επιδίωξη και περνά μέσα από την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την εδραίωση της ασφάλειας και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Το πρόσφατο βήμα -για την αναχαίτιση της ακρίβειας– παραπέμπει σε τέσσερα μέτρα που είχαν προαναγγελθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και είναι:

-Η μείωση εκπτώσεων προμηθευτών προς σούπερ μάρκετ με στόχο την μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή με μείωση των τιμών τιμοκαταλόγων

-Το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους του βρεφικού γάλακτος

-Η αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων

-Οι «καθαρές» τιμές σε νωπά προϊόντα

Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η προστασία όλων των καταναλωτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα και αποδεικνύεται από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από την πρώτη στιγμή. «Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από έκτακτα μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού, η μόνιμη μείωση τιμής τουλάχιστον κατά 5%, το market pass, αλλά και σε μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αυξάνοντας ταυτόχρονα και αυστηροποιώντας τους ελέγχους από την ΔΙΜΕΑ. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 20.000 έλεγχοι την περασμένη χρονιά και 12 εκ. ευρώ πρόστιμα έχουν εισπραχθεί», υπογραμμίζει σχετικά ο Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προαναγγέλλοντας τη σημερινή αναφορά του πρωθυπουργού σημείωσε από την Παρασκευή ότι ψηλά στην ατζέντα είναι και η συνεχής ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με υποδομές και προσωπικό και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Έχει ήδη ανακοινωθεί πως δρομολογούνται μέσα στο 2024, 6.500 προσλήψεις μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπογράφηκε απόφαση για την προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων, σε συνέχεια των 2.145 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που προκηρύχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν περίπου 100 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. διαφόρων ειδικοτήτων στον βαθμό του Συντονιστή Διευθυντή.

Την προσεχή Παρασκευή θα γίνει εν τω μεταξύ νόμος του κράτους η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που αποτελεί μια από τις πιο διαχρονικά σταθερές προτάσεις της Ν.Δ.. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην Ολομέλεια πριν από την ψηφοφορία, προκειμένου να εξηγήσει εκ νέου ότι η μεταρρύθμιση συνδέεται με ασφαλιστικές δικλείδες και τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο βέβαια αναφέρεται κυρίως στο δημόσιο πανεπιστήμιο: Σε χρηματοδότηση πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από διάφορους πόρους, στη στήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στη στήριξη και την ενίσχυση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, σε δύναμη που δίνεται συνολικά στα δημόσια πανεπιστήμια, δυνατότητες για αγγλόφωνα τμήματα, συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια, συμμετοχή ξένων φοιτητών.

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού και των βουλευτών που θα λάβουν το λόγο κατά τη συζήτηση θα μπει το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που τον κατηγορούν για αλλαγή στάσης όσον αφορά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Οι «γαλάζιοι» σημειώνουν τη διαφορετική άποψη όχι μόνο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως της Νάντιας Γιαννακοπούλου αλλά και από κορυφαίους συνταγματολόγους και πολιτικές προσωπικότητες του χώρου στο οποίο ανήκει το ΠΑΣΟΚ- είναι όπως προσθέτουν ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Καμίνης, ο κ. Λοβέρδος, η κυρία Διαμαντοπούλου, ο κ. Αλιβιζάτος, που έχουν τοποθετηθεί, με τις δικές τους αποχρώσεις, υπέρ του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης. «Δεν νομίζω ότι έχουν και κάποια κομματική ιδιοτέλεια οι συγκεκριμένοι για να τοποθετηθούν υπέρ του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επισημαίνει: «Ο κ. Ανδρουλάκης, νομίζω ότι είναι καλύτερο να αφήσει τις αόριστες κατηγορίες, όπως να μας κατηγορεί για «τσιτάτα». Αυτός λέει «τσιτάτα» και μάλιστα και προσβλητικές εκφράσεις που δεν αποδεικνύονται από κανένα στοιχείο περί συμφερόντων, διευθετήσεων. Να δει την πραγματικότητα, το έχουμε πει πολλές φορές. Να έρθει στο 2024, να δει τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες. Να δει τα κριτήρια. Να δει τι λέει το νομοσχέδιο. Να το ξαναδιαβάσει, να το συγκρίνει με το πρόγραμμά του, τι λέει για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το πρόγραμμά του, τι λέει γενικότερα για τα μη κρατικά και τι έχει πει στο παρελθόν. Και βέβαια, η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη ουσιαστικά είναι να αποκλείσουμε αυθαίρετα κάποια παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων και να προκρίνουμε άλλα, αντί για ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που θα ισχύει για όλους, όπως νομοθετεί η Κυβέρνηση. Η θέση, λοιπόν, αυτή του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος μας κατηγορεί για διευθετήσεις και για εξυπηρέτηση συμφερόντων, εκτός από νομικά έωλη, είναι και ιδιαίτερα παρεξηγήσιμη».

Διαβάστε ακόμη 

Δ. Αλεξάνδρου -Π. Γκουβάς- (UBITECH): Οι Έλληνες «γκουρού» της τεχνητής νοημοσύνης που μεταμορφώνουν το δημόσιο (pics)  

CAIR Ρόδος: Επί έναν αιώνα κερνάει τους Ελληνες (pics)

Μεταβιβάσεις – γονικές παροχές: Τι πρέπει να προσέξετε για να μην έχετε -στο μέλλον- μπλεξίματα με την εφορία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version