search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης: Οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά τουλάχιστον μια μονάδα (vid) (upd)

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να αυξηθεί ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο πρωθυπουργός - Τι είπε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις - «Επικίνδυνο» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν «βλέπει» πεδίο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών την επόμενη τετραετία κατά τουλάχιστον μια μονάδα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι από το δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας η Νέα Δημοκρατία, αν επικρατήσει στις εκλογές, θα εξετάσει οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες, ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει πεδίο συνεννόησης με τον ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  «το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη μου αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ΄80». Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι η προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είναι προετοιμασία για ήττα, ενώ χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το πρόγραμμά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο επόμενος ένοικος του Μαξίμου θα πρέπει «να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί και να διαχειριστεί εντάσεις. Να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση και να μην είναι όμηρος διαφόρων παζαριών. Χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση που μπορεί να την προσφέρει μόνο η ΝΔ.». Παρατήρησε επιπλέον ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πιο κοντά και έτσι τσακώνονται για παρελθόν και τον Ανδρέα Παπανδρέου, μη έχοντας να πουν κάτι για το μέλλον.

Αναφέρθηκε δε και στα περί τα περί τοπικών νομισμάτων που προτείνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνοντας λόγο για «ξεπερασμένες πολιτικές».

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού ξεκίνησε με ερώτηση για την τραγωδία στην Καλλιθέα, όπου 12χρονη παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και έχασε τη ζωή της.

«Χαίρομαι που ξεκινάμε με τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας- έχουμε έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο να μειώσουμε κατά 50% τους θανάτους από τροχαία έως το 2030, με μια σειρά παρεμβάσεων, όχι μόνο δρόμους, αλλά και αλλαγή της κουλτούρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει «Να επιμείνω και στο κράνος – ζώνη μπρος πίσω, να είμαστε αυστηροί στον ΚΟΚ. Υπάρχει συχνά σύγχυση αρμοδιοτήτων, έχουν γίνει βήματα, αλλά οι πόλεις μας δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε». 

Μιλώντας για το κυκλοφοριακό της Αθήνας, τόνισε ότι είναι στατιστικά η χειρότερη πόλη όσον αφορά την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όπως είπε, «έχουμε επενδύσει πολλά στην επέκταση των μέτρων σταθερής τροχιάς με την γραμμή 4 που θα είναι έτοιμη πριν το τέλος της δεκαετίας. Τα έργα αυτά είναι μακράς πνοής αλλά όταν υλοποιούνται ανακουφίζουν τους πολίτες. Ειδικά για τον Κηφισό υπάρχει ένα έργο για την παράκαμψη της Αθήνας από την Ελευσίνα προς την Υλίκη, είναι ένα έργο που πρέπει να ωριμάσουμε».

Σε ερώτηση αν η ΝΔ θα είναι πιο τολμηρή αν κερδίσει στη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, απάντησε «έχουμε τα ΣΔΙΤ, τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Να δώσω παράδειγμα, τις φοιτητικές εστίες, περίπου 10.000 εστίες, σε τρία με 4 χρόνια για πέντε πανεπιστήμια, που θα είναι σημαντική ανάσα για τους φοιτητές μας, όπως και η αύξηση του επιδόματος ενοικίου, ειδικά αν δύο παιδιά συγκατοικήσουν. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ τη σύμπραξη ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Βασική μας διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι πως αντιλαμβανόμαστε στο ρόλο του κράτους. Βλέπετε τα τοπικά νομίσματα που ήρθαν στην επικαιρότητα. Ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία, την επιχειρηματικότητα».

Ερωτηθείς για τις ασφαλιστικές εισφορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την περαιτέρω μείωσής τους απάντησε ότι αυτό θα γίνει τουλάχιστον κατά μια μονάδα. Το ζήτημα της ευθυγράμμισης των αναγκών της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση είναι στόχος για την επόμενη θητεία, όπως τόνισε.

«Συνιστά πρόοδο ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους. Η απάντησή μου στους εργοδότες είναι πληρώστε περισσότερο και θα βρείτε εργαζόμενους. Οι μισθοί ανεβαίνουν και όταν ζητούμε πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και αυτό δεν αφορά μόνο αποφοίτους πανεπιστημίου αλλά και τεχνικές ειδικότητες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για τον κατώτατο μισθό, είπε ότι η τελική κατάληξη θα είναι να προσδιορίζεται μέσα από ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπάρχουν και δουλεύουν, για παράδειγμα στον τουρισμό, και είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό.

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δουλεύουν όπως για τον τουρισμό. Και το χρέος του κράτους είναι να τις επεκτείνει. Το κάναμε στη Ρόδο και το Ηράκλειο και αυτό είναι μια κατάκτηση» είπε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να αυξηθεί ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα» ενώ στην ερώτηση αν θα επανέλθει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων είπε ότι «αυτό θα ήθελα να γίνει αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί»

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας δικαιώνουν τις πολιτικές μας και διαψεύδουν την έκθεση του ΟΟΣΑ. Η πολιτική μας στόχευε και στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων. Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας και να μειώνουμε την ανεργία.

Ερωτηθείς για το πόσο αποτελεσματικά αντιμετώπισε η κυβέρνηση τη φοροδιαφυγή, ο πρωθυπουργός απάντησε «μας ασκείται κριτική ότι κάναμε επιδοματική πολιτική. Η πανδημία ήταν φαινόμενο που κινδύνευε να τινάξει στον αέρα τη δομή της οικονομίας και της κοινωνίας. Στηρίξαμε επιχειρήσεις και μισθωτούς, βάσει του δηλωμένου εισοδήματος. Η πολιτική μας αυτή δικαιώθηκε απόλυτα. Όπου πηγαίνω βλέπω την αγορά να πηγαίνει καλά. Στην Πάργα είδα πολύ τουρισμό ήδη, καταστήματα που έμειναν ανοιχτά χάρη στη στήριξη. Είχαμε πλαίσιο στήριξης και για τους πιο αδύναμους, όπως το μάρκετ πας. Μας λέγανε ότι ξοδεύουμε περισσότερα από όσα έχουμε. Τους διέψευσαν τα αποτελέσματα. Οριακό πρωτογενές πλεόνασμα το ’22 και θα πετύχουμε τους στόχους μας. Εχουν γίνει πολλά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πολλές συναλλαγές, αλλά και συναλλαγές των πολιτών γίνονται ψηφιακά- και αυτό ήταν κέρδος από την πανδημία. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα, πρέπει να στηρίξουμε κι άλλο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την πανδημία και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί λέγοντας ότι «είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουμε. Όταν είδαμε ότι έπρεπε να ανεβάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέθοδο. Χρησιμοποιήσαμε και καρότα και μαστίγια. Καρότο ήταν το freedom pass. Μας ασκούν κριτική γιατί τώρα το μονιμοποιούμε αλλά δεν είχαν κάνει τον κόπο να διαβάσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είχαμε στείλει».

«Εγώ είχα μια ευθύνη μεγάλη όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση να βάλω τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, να μειώσω φόρους και τηρήσω τους δημοσιονομικούς στόχους. Πετύχαμε τους στόχους μας. Θα περιμένα από τους ιλουμινάτι να καταλάβουν ότι ενίοτε κάνουν και λάθη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Με αφορμή δε, την ανακοίνωση του ΠΟΥ για το τέλος της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «οι βασικοί κανόνες υγιεινής στα νοσοκομεία θα πρέπει να τηρούνται γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Η άποψή μου είναι ότι όποιος πηγαίνει σε νοσοκομείο πρέπει να φοράει μάσκα. Θα εξετάσουμε αν το κράτος θα καλύψει τεστ κορωνοϊού για όσους πηγαίνουν στο νοσοκομείο»

Για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους απάντησε «δεν είχα πει ουδέποτε ότι θα τα επεκτείνουμε στους συνταξιούχους. Δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν όλα τα αναδρομικά για όσους δεν είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Όσο όμως είναι μεγαλύτερη ανάπτυξη τόσο περισσότερο θα στηρίζονται οι συνταξιούχοι. Σκέφτομαι να δώσουμε περισσότερα ελαφρυντικά για συνταξιούχους που θέλουν να συνεχίζονται να εργάζονται».

Για την επιστροφή δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους, απάντησε «Θα έχουμε αυξήσεις, και νέο μισθολόγιο από την 1/1/24. Θα αυξήσουμε τα επιδόματα παιδιών, μεγαλύτερη έμφαση σε πριμ παραγωγικότητας και θέσεις ευθύνης. Τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας θα δούμε πως θα τα αξιοποιήσουμε. δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την αξιολόγηση».

Για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους  επισήμανε ότι «Η Ελλάδα έχει τη γρηγορότερη μείωση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν ανησυχούν οι φορείς που θα μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα λέει γιατί ξέρει ότι δεν θα τα εφαρμόσει».

Για τον πληθωρισμό εκτίμησε ότι θα υποχωρήσει γύρω στο 3% και όσο είναι έντονο πρόβλημα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσους το έχουν ανάγκη. «Εργαλεία όπως το market pass δούλεψε και γι’ αυτό το αντέγραψαν.»

Τέλος ερωτηθείς για τις  τουρκικές εκλογές είπε ότι δεν μπορεί και  δεν πρέπει να κάνει καμία πρόβλεψη. «Θα συνεργαστώ με όποιον κερδίσει, αλλά ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι δομικό πρόβλημα και γι΄αυτό η Ελλάδα έχει θωρακιστεί. Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και οικονομία. Οι πολίτες να σκεφτούν ότι ο επόμενος ένοικος του Μαξίμου θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί και να διαχειριστεί εντάσεις. Να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση και να μην είναι όμηρος διαφόρων παζαριών. Χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση που μπορεί να την προσφέρει μόνο η ΝΔ». 

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει η αυλαία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Οι χελώνες, οι κουκουβάγιες και τα πουλάρια, «οι ψήφοι Κασιδιάρη», η TUI μιλάει για ρεκόρ στον τουρισμό και η αντιπολίτευση στον Σαράντη

Αλίκη Παπαχελά: Βγαίνει στο σφυρί το σπίτι της στο Μαρούσι (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version