Με σφοδρή επίθεση στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Άμυνας της χώρας ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία. Στη συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η αρχική ομιλία του κ. Μητσοτάκη για τη συμφωνία με τη Γαλλία
Σύμφωνα με το protothema.gr o κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας πως το κείμενο της συμφωνίας είναι ιστορικό και καθιστά την σημερινή συνεδρίαση ιστορική. Διασφαλίζει, είπε την θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη περιοχή μας, ενώ συμβάλλει και στην ενδυνάμωση του νότιου σκέλους του ΝΑΤΟ.
«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Και όλοι ξέρουμε ποια χώρα απειλείται με casus beli», σημείωσε. Η χώρα μας συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, διαπραγματευόταν μία τέτοια συμφωνία και σήμερα γίνεται πραγματικότητα πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
«Αυτή η νέα εταιρική σχέση μας με την Γαλλία πλαισιώνεται με την προσθήκη στον στόλο μας τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra», είπε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως αποτελούσαν διακαή πόθο του Πολεμικού μας Ναυτικού. «Η Ελλάδα διαθέτει σκάφη επιφανείας αντάξια των ικανοτήτων των καπετάνιων της για τα επόμενα 40 χρόνια», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μαζί με τα 24 Rafalle για την Πολεμική Αεροπορία τα πρώτα εκ των οποίων θα φτάσουν Τανάγρα πριν τέλους έτους, είπε.
«Τα τελευταία γενιάς ελικόπτερα Romeo. Τις τορπίλες βαρέως τύπου των υποβρυχίων και τον νέο εξοπλισμό Λιμενικού και συνοριοφυλακής. Όπως υπάρχουν και οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις Θαλάσσιες ζώνες. Συμφωνίες με τα ΗΑΕ με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Υπάρχουν σχήματα κοινής δράσης με Ισραήλ και άλλες χώρες και η επικείμενη επέκταση αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ για μια 5ετία» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις φρεγάτες ο πρωθυπουργός είπε πως τα πλοία μας θα είναι τα ίδια τα οποία θα έχει το γαλλικό ναυτικό. Όπως είπε δε, η συμφωνία αυτή είναι πρόπλασμα της ισχυρής και αυτοδύναμης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σαφής είναι και ο ευρωατλαντικός χαρακτήρας της Συμφωνίας καθώς την υπογράφουν δύο μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κινείται και στην κατεύθυνση του Γαλλογερμανικού συμφώνου του Άαχεν» σημείωσε και πρόσθεσε πως κανείς δεν είχε λάβει τέτοιες εγγυήσεις που έχει η Αθήνα πλην Βερολίνου.
«Συμμερίζομαι την άποψη του Μακρόν που λέει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές. Πρέπει να αντιστοιχηθεί η οικονομική και η αμυντική μας ισχύς», είπε. Παράλληλα σημείωσε πως κοινά προβλήματα όπως δημογραφικό, πράσινη μετάβαση δεν θα βρούν απαντήσεις σε μονομερείς λύσεις.
«Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία της Συμφωνίας»
«Σε ότι αφορά την Ελλάδα πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία της Συμφωνίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία που την χρηματοδοτεί. Όμως ούτε οικονομία μπορεί να υπάρχει χωρίς ασφάλεια. Όποιος αμφισβητεί σήμερα την προμήθεια σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων. Ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα προωθούνται και για τον στρατό ξηρά. Η Ελλάδα αφήνει πίσω το δόγμα της αμυντικής αποδυνάμωσης που εφάρμοσαν κάποιοι με το σκεπτικό ότι θα το ρισκάρουμε».
Σε περίπτωση επίθεσης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, την μόνη πυρηνική δύναμη και την μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η τιμή των φρεγατών έφτασε πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς γιατί εκμεταλλευτήκαμε, είπε ο κ. Μητσοτάκης, την συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. «Η εξόφληση απλώνεται σε βάθος χρόνου, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πρωτοφανής, καθώς συμφωνήθηκε η Ελλάδα να προηγηθεί παίρνοντας την θέση παραγγελιών του γαλλικού ναυτικού της παραγωγής», σημείωσε.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του είπε:
«Δεν μπορώ να μην σχολιάσω την αμηχανία του κ. Τσίπρα κάθε φορά που ο κ. Βαρουφάκης του θυμίζει την κωλοτούμπα του 2015. Όμως το 2021 δεν είναι 2015.
Είναι μια Ελλάδα που μειώνει την ανεργία, προσελκύει επενδύσεις. Όλοι οι φόροι για όλους τους Έλληνες μειώνονται όπως υποσχεθήκαμε. Ελλάδα υπερήφανη και ανταγωνιστική που ξέρει από που έρχεται και που θέλει να καταλαλήξει. Και είναι μια Ελλάδα που έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει τις επενδύσεις στις ΕΔ που επί μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει.
Ο κ. Βαρουφάκης είναι συνεπής στην γραμμή του. Και λέει ότι είμαστε χρεωκοπημένοι και να μην πάρουμε τα όπλα. Έχετε κ. Βαρουφάκη μια συνέπειεα. Δυσκολεύομαι όμως να πω το ίδιο για τον κ. Τσίπρα. Δεν είπατε ότι έχουμε μια συμφωνία με ορισμένα προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν. Είπατε ότι η Συμφωνία είναι κακή.
Με βάση την Συμφωνία στο άρ. 31 παρ 4 μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από κάθε μέρος. Σας ρωτώ λοιπόν θα την καταγγείλετε; Να το πείτε για να γνωρίζουν οι Έλληνες και οι Γάλλοι. Να γνωρίζουν δυστυχώς και οι Τούρκοι αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στην φίλη Γαλλία μια ειλικρινή απάντηση για να ξέρουμε που στεκόμαστε και οι πολίτες να έχουν και αυτό το κριτήριο για το τι θα ψηφίσουν στο τέλος του 2023. Είπατε ότι αλλάζουμε το δόγμα το αμυντικό και της εξωτερικής πολιτικής.
Λοιπόν αν το δόγμα ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα και ο καθένας μπαίνει όποτε θέλει ε λοιπόν το αλλάζουμε αυτό το δόγμα. Φυλάμε τα σύνορα και τον Φεβρουάριο δεν επιτρέψαμε στην Τουρκία να παραβιθάσει τα σύνορά μας στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες. Ε λοιπόν το δικό σας δόγμα το αλλάζουμε κ. Τσίπρα.
Αν κ. Τσίπρα το δόγμα σας ήταν να παίρνουμε φρεγάτες με leasing προφανώς το αλλάζουμε γιατί αυτό δεν είναι σοβαρό δόγμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Αν κ. Τσίπρα το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνεχώς για το Διεθνές Δίκαιο αλλά να μην κάνουμε τίποτε άλλο στα άλλα επίπεδα το αλλάζουμε γι’ αυτό και υπογράψαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.
Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε υποβρύχια χωρίς τορπίλες και τον στόλο μας σε κατάσταση που καθιστούσε δύσκολη την επιτήρηση, βεβαίως και το αλλάζουμε το δόγμα.
Αν το δόγμα μας ήταν να έχουμε υπουργό Αμυνας τον κ. Καμμένο που ήταν συνδυασμός κιτς και γελοιότητας, ε, τότε το αλλάζουμε το δόγμα αυτό και είμαι υπερήφανος για την ηγεσία που έχουμε σήμερα στο ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ.
Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά προγράμματα λες και κάνουμε ένα δικό μας πρόγραμμα. Εχω αγωνία κ. Τσίπρα. Μεγάλη αγωνία. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι να απειλή με casus belli και φέρετε επιθετικά έχω αγωνία.
Το ερώτημα κ. Τσίπρα είναι αν είχατε εσείς αγωνία.
Πρώτο μου μέλημα είναι να ενισχύσω την αποτρεπτική μας ισχύ και αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις. Πολλά άκουσα και από τον κ. Βαρουφάκη για το πού ήταν οι Γάλλοι την περίοδο της έντασης. Σας λεω ότι ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε πλοία όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πέρυσι τον Αύγουστο.
Δυσκολεύομαι με την μικρότητα και την σκοπιμότητα που προσεγγίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη Συμφωνία.
Κάνατε μια αναφορά στο αν μπορούμε να αγοράσουμε και τις φρεγάτες, αν αντέχουμε να αγοράσουμε και τα Ραφάλ. Σας απαντώ πως ναι μπορούμε και τα 2. Τα Ραφάλ θα πληρωθούν 2021- 22 χωρίς να επιβαρύνουν το έλλειμμα μας ενώ οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από το 2025 και μετά. Το ερώτημα είναι αν αυτή η συμφωνία που συνδέει την απόκτηση των φρεγατών με την υπογραφή μιας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας είναι ικανοποιητική και αν την είχατε επιδιώξει και εσείς. Θυμάστε τι είχατε πει σε μια συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2020 στο Μιλιτερ; Είπατε «δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα Ραφαλ γιατί η ηγεσία ΠΑ λέει ότι είναι πολύ κάλα. Ας είχα και μια διασφάλιση για τις φρεγάτες ότι θα συνοδευτεί από αμυντική συμφωνία» Αυτά λέγατε. Υποθέσατε ότι αν ανεβάσετε τον πήχη ψηλά δεν θα τον περάσουμε. Δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για την πατρίδα τον περάσαμε. Γιατί όμως αυτό που προτείνατε το 2020 σήμερα το απορρίπτετε;
Για το Σαχέλ η Συμφωνία λέει ότι «μπορεί να λάβει» χώρα κ.α. Στο Σαχέλ υπάρχουν 2 επιχειρήσεις. Η μια αμιγώς στρατιωτική που εμπλέκεται με τρομοκρατικές οργανώσεις και ακόμα μια ακόμα στην οποία μετέχουν και άλλες χώρες όπως Βέλγιο, Ιταλία , Νορβηγία, Σουηδία, Τσεχία κα και μετέχουν υποστηρηκτικά χωρίς να έχουν υπογράψει συμφωνάι με την Γαλλία. Κρίνουν σκόπιμο να υπάρχει υποστηρικτικά μια παρουσία για να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο που θέτει σε κίνδυνο ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να μετέχει αλλά αν το έκανε θα ήταν εντός αυτού του πλαισίου. Η αποστροφή σας με τα φέρετρα με ελληνικές σημαίες είναι ότι χειρότερο έχω ακούσει
Κλείνοντας, δεν πιστεύω ότι υπάρχει τίποτα πιο αστείο από το να αναφέρεστε στην φράση του ποιητή μας ότι το εθνικό είναι το αληθές. Καταλαβαίνετε την ειρωνία όταν εσείς μιλάτε για αλήθεια. Έχετε κατοχυρώσει στην συνείδηση του ελληνικού λαού αυτό που ο Μπερναντ Σο ότι η τομωρία του ψέυτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν.
Με ενόχλησε και δεν ήμουν ο μόνος μια αποστροφή που κάνατε για την μικρή Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν την βλέπετε εσείς έτσι. Εμείς βλέπουμε μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση που έχει ρόλο στην Ευρώπη και σταθεροποιητικό ρόλο στην ΝΑ Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέψουμε να φέρουμε την Ελλάδα στο δικό σας μέγεθος».
Διαβάστε ακόμη:
Η Barclays δίνει το σύνθημα: Τώρα είναι η ώρα των μετοχών – Αγοράστε στην πτώση
HSBC: Ανάπτυξη πάνω από τη δυναμική αλλά και κίνδυνοι από έλλειμμα και χρέος