search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης για όλα: Επαναφορά ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στον δημόσιο έλεγχο, σταδιακή μείωση ΦΠΑ στο μισό της τετραετίας 

Tις πολιτικές προτεραιότητες της «επόμενης μέρας» προσδιόρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε - Εμφαση στον «χάρτη» της οικονομίας και της αναπτυξιακής προοπτικής - Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μπορεί να επιτρέψει σταδιακή μείωση του ΦΠΑ

Μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος ετοιμάζει για τη δεύτερη τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδιορίζοντας και τις πολιτικές προτεραιότητες της «επόμενης μέρας».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει ότι εφόσον η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού είναι εκ νέου «αυτοδύναμη» και ισχυρή θα προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αξιοποιώντας στα κρίσιμα πεδία τον «καλύτερο και την καλύτερη», χωρίς το «φίλτρο» της ιδεολογικής προέλευσης. Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης εν’ όψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής μίλησε για όλα τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας και της στρατηγικής του στόχευσης, περιέγραψε το προφίλ της κυβέρνησης που έχει στα σκαριά και απέκλεισε -για το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας- τη συνεργασία με τα διάφορα «μικρά κόμματα ή κομματίδια» που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Έδωσε έμφαση στον «χάρτη» της οικονομίας και της αναπτυξιακής προοπτικής. Μάλιστα σε ερώτηση του Πρώτου Θέματος και του Γρηγόρη Τζιοβάρα απάντησε ότι αν και το ζήτημα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν συζητήθηκε όσο θα έπρεπε κατά τις δύο προεκλογικές περιόδους, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ήδη γίνει ενέργειες περιορισμού της. «Το θεωρώ μέγιστο δείγμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Έχουν γίνει ενέργειες περιορισμού της φοροδιαφυγής και το γεγονός ότι υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους δείχνει ότι κάτι αρχίζει να κινείται και στο μέτωπο αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε σταδιακή μείωση του ΦΠΑ: «Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μπορεί να μας επιτρέψει, σε βάθος τετραετίας, να πάμε σε σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, κάτι που θα εξετάσουμε στο δεύτερο μισό της νέας τετραετίας».

Με ρεαλιστικό και ευθύβολο λόγο απάντησε και στο ερώτημα σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την αύξηση μισθών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι οι επενδύσεις και η μείωση της ανεργίας είναι διαπραγματευτικά όπλα στα χέρια των εργαζομένων προς αυτήν την κατεύθυνση. «Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αρχίζουν να ανεβαίνουν σταδιακά», είπε δε, καλώντας τους εργοδότες να πληρώνουν περισσότερα, για να προσελκύουν εργαζομένους με σημαντικές ειδικότητες.

Για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το γενικότερο στοίχημα είναι από τις 27 Ιούνη- οπότε και θα συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση (εφόσον η λαϊκή ετυμηγορία θέλει αυτοδύναμη ΝΔ)- να αξιοποιηθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, βάσει του μοντέλου που ακολούθησε και κατά την πρώτη τετραετία. «Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης είναι μεγάλο βάρος, μεγάλη η ευθύνη της εντολής που μου δίνει ο ελληνικός λαός. Θα δώσουμε έμφαση στην ικανότητα των προσώπων να υπηρετήσουν τις πολιτικές στις οποίες έχουμε δεσμευτεί», επεσήμανε και πρόσθεσε σχετικά με το ερώτημα της αξιοποίησης εκ νέου ή όχι προσώπων από την κεντροαριστερά: «Για μένα το ιδεολογικό πρόσημο δεν είναι τόσο σημαντικό. Η ανανέωση και το «μπόλιασμα» της ΝΔ με ικανά στελέχη είναι εξάλλου συνεχές…», συμπλήρωσε εκφράζοντας ταυτόχρονα τη σιγουριά ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στο σημείο αυτό εγκάλεσε για ανεύθυνη στάση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη που αρνείται τη συνεργασία, λέγοντας ότι είναι μονόδρομος η αυτοδυναμία κι ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα, δεξιότερα της ΝΔ. «Από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα, η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος», ήταν η ακριβής διατύπωση της απάντησής του.

Για το προφίλ της κυβέρνησης μίλησε και με… αθλητικούς όρους, υπενθυμίζοντας ότι έχει πλούσιο πάγκο και ότι θα κάνει rotation. Σημείωσε ότι θα ορίσει περισσότερες γυναίκες στις θέσεις των υπουργών και των υφυπουργών και αποκάλυψε ότι ένα «από τα τρία πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι για την επαναφορά ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο έλεγχο».

Αναφερόμενος στα «κομματίδια», όπως τα χαρακτήρισε, δεξιά της ΝΔ, εγκάλεσε όσους επέλεξαν την απλή αναλογική- δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ- λέγοντας ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη αυτοδύναμη κυβέρνηση και πεντακομματική Βουλή. «Φωτογράφισε» τη «Νίκη», λέγοντας ότι η θρησκεία και η πίστη δεν μπορεί να περιορίζεται στα στενά όρια ενός κόμματος και έκανε λόγο για «καπηλεία» του θρησκευτικού συναισθήματος.

Για το μεταναστευτικό, μετά και την τραγωδία σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, υπογράμμισε ότι  «πρώτη μας προτεραιότητα ήταν ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών», αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησής του για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο προσφυγικό και απάντησε στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα. «Απορώ, γιατί επιμένει να στοχοποιεί το Λιμενικό και όχι αυτά τα «άθλια υποκείμενα», τους διακινητές», είπε και συνέχισε αναφερόμενος  στον «όψιμο ανθρωπισμό εκ μέρους του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ,  που δεν έδειξε τέτοιο ανθρωπισμό για το κολαστήριο της Μόριας».

Σχετικά με το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, διευκρίνισε ότι υπάρχει αρχική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  κι ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι καλύτερο από το «Δουβλίνο» και ικανοποιεί αρκετά πάγιες ελληνικές θέσεις- «υπάρχουν ωστόσο πολλά σημεία που επιδέχονται βελτίωσης», κατέληξε. Μίλησε ακόμη για οργανωμένη πολιτική οικονομικής μετανάστευσης, καθώς Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται εργατικά χέρια. Έφερε το παράδειγμα των 1000  γυναικών που κινδύνευαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και τις υποδέχθηκε η χώρα μας και συμπλήρωσε ότι κάτι αντίστοιχο (νόμιμη μετανάστευση) θα πρέπει να γίνεται με δικούς μας όρους και με ανθρωπιστικές βίζες από την Ευρώπη σε μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους μουσουλμάνους της Θράκης, είπε ότι είναι «Έλληνες πολίτες και απολαμβάνουν όρους ισονομίας και ισοπολιτείας. Το τουρκικό προξενείο ήθελε πάντοτε μια μειονότητα απομονωμένη». Σχολιάζοντας την υπόθεση των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι υπήρξε γενική ενημέρωση του κ. Τσίπρα πολύ πριν τις εκλογές και στη συνέχεια άλλη μία πολύ συγκεκριμένη ενημέρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις 25 Μαΐου, όταν ακόμα ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός. Όπως τόνισε, έλαβε εμπιστευτική έκθεση από την ΕΥΠ για το εύρος της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, την οποία και έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως επέμεινε, είναι θέμα του κ. Τσίπρα αν θα κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του, τους δύο βουλευτές -Οζγκιούρ και Ζεϊμπέκ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να δει τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, ενώ είπε ότι σταδιακά μπορεί να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και αν δεν γεφυρωθούν οι μεταξύ των δύο χωρών διαφορές. Όσο για τα εξοπλιστικά, τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα να υπαγορεύσει στην Ελλάδα τι αγορές θα κάνει.

Υπάρχει το σενάριο της μεγάλης προόδου και το σενάριο να μην προχωρήσουμε ουσιαστικά, εξήγησε, επιμένοντας ότι το δεύτερο δεν οδηγεί νομοτελειακά και σε αύξηση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Διευκρίνισε  ωστόσο ότι ένα «breakthrough» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι εφικτό, εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τη ρητορική περί «γαλάζιας πατρίδας».

Τι θα γίνει με το ΕΣΥ

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε δημόσια, δωρεάν ποιοτική Υγεία, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με την αναμόρφωση του ΕΣΥ, το οποίο άντεξε στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ανέδειξε και τις αδυναμίες του. «Ποσό 1,5 δισ. ευρώ, 8% από τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κατευθυνθεί προς την Υγεία», υπογράμμισε.

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για ιδιωτικοποίηση της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε προσβλητικά όσα λέγονται για διαλογή ασθενών (καρκινοπαθών) στο τελικό στάδιο και αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για τις περιπτώσεις των ασθενών αυτών, με την πρόσβαση σε ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα. «Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και κρεβάτια σε ιδιωτικές κλινικές, θα το κάνουμε», είπε.

«Θέλουμε περισσότερο προσωπικό, όχι τόσο περισσότερα ασθενοφόρα, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, δεσμευόμενος ότι θα «τρέξει» τις προσλήψεις στο ΕΚΑΒ αναγνωρίζοντας ότι η διακομιδή από αέρος είναι πολύ σημαντική για τα νησιά μας και σε αυτό θα συμβάλλουν οι έξι νέες βάσεις.

Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα ξεκινήσει το 2025, είπε τέλος ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ανοιχτός σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα της Βουλής για ευρύτερες συναινέσεις. Στο σημείο αυτό, δεσμεύτηκε ότι και 180 βουλευτές να έχει -πράγμα που, όπως είπε, είναι σχεδόν απίθανο- δεν θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, εάν δεν έχει τη συναίνεση τουλάχιστον ενός κόμματος. Χαρακτήρισε εν τω μεταξύ θετική τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη για το άρθρο 16.

Διαβάστε ακόμη

Πώς το ελληνικό Δημόσιο μπαίνει δυνατά στο real estate για γραφεία στην Αθήνα

Σόρος τέλος, ζήτω ο… Σόρος: Ο διάδοχος, η Ελλάδα, η Ρωσία και η επόμενη ημέρα

Ντίνο Μπέκης (Qualcomm): Να δημιουργήσουμε έναν τεράστιο τεχνολογικό κόμβο στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version