search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη σε «ήρεμα νερά»

Στο επίκεντρο της συζήτησης περιλαμβάνονται οι περιφερειακές εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο - Πώς σχολιάζει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα - Το γεύμα Μητσοτάκη με Ερντογάν – «Ρεαλιστικές ελπίδες» για το αποτέλεσμα της συνάντησης (vid)

(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να επικρατήσουν «ήρεμα νερά» αντί πεδία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστά η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα του πολέμου στην Ουκρανία μετά την παράνομη ρωσική εισβολή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδεχόμενος την πρόσκληση για την συνάντηση στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) στην κατοικία του Τούρκου Προέδρου στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνει στην πράξη τη βούλησή του για ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας των δύο χωρών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και αναδεικνύει την ανάγκη ουσιαστικής συζήτησης για τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση δημιουργεί και για την «αντίληψη» της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει σχετικά με τη προοπτική ενός τετ-α-τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν – έχουν προηγηθεί άλλα τρία στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες από τον Σεπτέμβριο του 2019- μιλώντας από το βήμα της ΄Βουλής και απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προετοιμασία μιας τέτοιας συνάντησης.

«Είμαι προσωπικά έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν», είχε διαμηνύσει ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι κάθε άλλο παρά αντίθετος ήταν με μια τέτοια προοπτική κι ότι «η χώρα δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου, αλλά προσέρχεται πάντα στον διάλογο με την πίστη των επιχειρημάτων μας».

Για τον κ. Μητσοτάκη η συγκυρία με τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν, όπως όλα δείχνουν, ένας ακόμη λόγος για να επιταχυνθεί ο χρόνος του γεύματος στην προεδρική κατοικία στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου. Μάλιστα φαίνεται ότι η «ιδέα» για την μετάβαση του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την παρουσία του στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, είχε εμφανιστεί πολύ νωρίτερα και είχε προετοιμαστεί σε χαμηλότερο διπλωματικό επίπεδο- Σουρανή και Καλίν θα είναι, όπως αναμένεται στο μεσημεριανό γεύμα εργασίας.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται χωρίς αυταπάτες στο τραπέζι – υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι «πάντα» τα δύο θέματα- κρατά μικρό καλάθι αλλά και ανοιχτό το παράθυρο της προοπτικής για «ήρεμα νερά» στην περιοχή σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία με τις μεγάλες αλλαγές στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει περιγράψει ουκ ολίγες φορές την σαφή στάση της Ελλάδας που είναι και ξεκάθαρη απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις όπως και οι πρόσφατες περί «Γαλάζιας Πατρίδας» του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, με φόντο την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι δε πασιφανές ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον της Δύσης για το «αποτύπωμα» της συνάντησης στον Βόσπορο- ο Κ. Μητσοτάκης είχε στις Βερσαλλίες μια σύντομη συνομιλία- ενημέρωση με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα έχει αύριο συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Κορυφαίοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να φιλοτεχνήσει το ρόλο του διαμεσολαβητή τη στιγμή της ουκρανικής κρίσης και υπενθυμίζουν το στόχο του της επανεκλογής του στην προεδρία της Τουρκίας ένα χρόνο μετά.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου της αποδοχής της πρόσκλησης Ερντογάν ακούστηκε ως μία θετική εξέλιξη. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να επισημάνουν ότι ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που πρότρεψε τον Κ. Μητσοτάκη για τη συνάντηση και τονίζουν ότι «ειδικά σε μια περίοδο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης, η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο είναι επιβεβλημένη».

Ο κ. Τσίπρας θυμίζει τις «κόκκινες γραμμές», ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει την συνάντηση θετική εξέλιξη διαμηνύοντας ωστόσο ότι εκτός από διαύλους επικοινωνίας και δη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, χρειάζεται και «συμπεφωνημένη ατζέντα», προετοιμασμένη καταλλήλως σε χαμηλότερο διπλωματικό επίπεδο, κατά την πάγια διεθνή πρακτική.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κάνει επί της ουσίας αναφορά στα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» του κ. Τσελίκ, για σημειώσει ότι «γι’ αυτούς που θέλουν να αναθεωρήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, όπως και ο κ. Πούτιν, δεν χρειάζεται καμία βιασύνη από ελληνικής πλευράς- αλλά σαφής εικόνα για το ποια ακριβώς είναι η ατζέντα της συνάντησης.

Μετά το γεύμα στην προεδρική κατοικία ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Διαβάστε ακόμα  

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες για 18η ημέρα – Πάνω από 2,5 εκατ. πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα 

Πόλεμος στην Ουκρανία και «πληθωριστικός κυκλώνας» χτυπούν λιανεμπόριο – καταναλωτές

Ποιος έβαλε στο στόχαστρο την Telegram – Έδινε μυστικά των Ουκρανών στη Ρωσία; 

Exit mobile version