search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης: Επιχείρηση επανεκκίνησης της κυβέρνησης με γκάζι στις μεταρρυθμίσεις (vids)

Στη «μάχη» της καθημερινότητας η κυβέρνηση - Επαναφορά των τριετιών, αύξηση κατώτατου μισθού, πάταξη αισχροκέρδειας, αλλαγές στο ΕΣΥ - Κατάργηση άνω των 500 νομικών προσώπων - Επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης

«Μεγάλες Αλλαγές. Τώρα.». Αυτό το λιτό γραφιστικό με τις τελείες μετά τις λέξεις «έντυνε» οπτικά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Μια απλή σχετικά «μακέτα», η οποία, όμως, σε τρεις λέξεις περιείχε αυτό που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει από εδώ και πέρα, εφόσον η παρουσία του στην Έκθεση λογίζεται ως ευκαιρία πολιτικής επανεκκίνησης για την κυβέρνηση, μετά τις δυσκολίες των δύο πρώτων μηνών μετά τις εκλογές.

Όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στο protothema.gr, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να «πατήσει γκάζι» για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα είναι συμβατές με το πνεύμα της εντολής που έλαβε από το 41% των πολιτών πριν από μόλις τρεις μήνες. Μια εντολή, δηλαδή, να συγκρουστεί με κατεστημένες παθογένειες και ριζωμένα κακώς κείμενα.

«Είναι προφανές ότι θα υπάρχει πολιτικό κόστος και θα υπάρξει ενόχληση από ορισμένες ομάδες, αλλά μεσοπρόθεσμα οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα έχουν θετικό αποτύπωμα», αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή του Μεγάρου Μαξίμου σε συζήτηση μετά το πέρας της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Η ίδια πηγή προσέθεσε μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρο στο σκεπτικό: ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πατήσει τώρα γκάζι, με άμεσο ορίζοντα το τέλος του έτους, ώστε να ανανεώσει το πολιτικό momentum της κυβέρνησης και να μην επιτρέψει στη φθορά να επενεργήσει. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στις δεύτερες κυβερνητικές θητείες η περίοδος χάριτος είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

Το ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να προβεί σε συγκρούσεις προκύπτει και από εξαγγελίες του που δεν… ενθουσίασαν παράγοντες της αγοράς, όπως η επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, συνδυαστικά με την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. «Αν έβλεπε κανείς την αριστερή πλευρά του ακροατηρίου της ομιλίας στο Βελλίδειο, θα διαπίστωνε το «μούδιασμα», υπογράμμιζε άλλο ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος. Ομοίως και παράγοντες του τουρισμού εμφανίζονται σε περίσκεψη μετά την προοπτική αύξησης του τέλους διαμονής από το 2024. Οι εν λόγω συγκρούσεις, όμως, είναι «υπολογισμένες» από το κυβερνητικό επιτελείο, στη λογική της στάθμισης κόστους/ οφέλους.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version