Ισχυρό «αποτύπωμα» στο δεύτερο «ημίχρονο» της δεύτερης θητείας επιχειρεί να καταγράψει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνονται «διαρκείς» αλλαγές στο παζλ της αντιπολίτευσης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου διατηρούν την πεποίθηση ότι μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να υλοποιήσει σημαντικό μέρος των προγραμματικών δεσμεύσεών της και να ανακτήσει με τις πρωτοβουλίες της τη δυναμική απήχησή της σε ευρύτερα εκλογικά κοινά.
Οι δύο μεγάλες νίκες του 2019 και του 2023 με τις διπλές εκλογές προσδιορίζουν και το στοίχημα της κυριαρχίας της στο πολιτικό σκηνικό, παρότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές οι «ενστάσεις» από τους πολίτες «έγραψαν» τη διακριτή μείωση των ποσοστών της στις κάλπες. Από τότε η κυβέρνηση προσπαθεί να λειτουργεί με όρους ουσιαστικής επανεκκίνησης, δίνοντας έμφαση σε άμεσες λύσεις που αναζητούν οι πολίτες, ειδικά στο πεδίο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Η μείωση των άμεσων φόρων είναι προτεραιότητα αν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται από το πλάνο με ορίζοντα το 2027 και η μείωση των έμμεσων φόρων, όπως είναι του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα. Κατά την καταληκτική συζήτηση του προϋπολογισμού στις αρχές του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί συνολικά η στρατηγική, ωστόσο λίγες ημέρες νωρίτερα υπολογίζεται ότι θα έχει ψηφιστεί το καθοριστικής σημασίας φορολογικό νομοσχέδιο.
Η νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται ως συνέχεια των 50 φόρων που μειώθηκαν την πρώτη τετραετία, με στόχο την στήριξη των πολιτών με άμεσες αυξήσεις ή φοροελαφρύνσεις που έμμεσα αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Η προσπάθεια γίνεται για την ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης (και) με την μεσαία τάξη και αφορά μεταξύ των άλλων την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμη μονάδα, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, την απαλλαγή από το φόρο ασφάλισης υγείας για τα παιδιά μέχρι 18 ετών, τον διπλασιασμό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα με αξία έως 500 χιλιάδες ευρώ, που θα ασφαλιστούν από φυσικές καταστροφές και την αυτοτελή φορολόγηση αμοιβών των εφημεριών των γιατρών με συντελεστή 22%.
Για να είναι καλοί γνώστες των φορολογικών αλλαγών οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωστής Χατζηδάκης έχει απευθύνει κάλεσμα στα «γαλάζια» μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της βουλής την Τρίτη το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς. Έμπειρα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι είναι κομβικής σημασίας να ακούσουν και να κάνουν κτήμα τους τα επιχειρήματα υποστήριξης των αλλαγών που προωθούνται σε αυτό το πεδίο.
Προς την κατεύθυνση ανάδειξης των πρωτοβουλιών που αφορούν κυρίως στη μεσαία τάξη εκτιμάται ότι θα κινηθεί και η ομιλία του πρωθυπουργού την Τρίτη το μεσημέρι στην Ολομέλεια της βουλής, όπου θα τεθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό. Με αφορμή την παρουσία του στην Ολομέλεια θα αναδείξει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρες πακέτο των κινήσεων στους τομείς που απασχολούν κυρίως τους πολίτες. Άλλωστε σε αυτό το «ραντεβού» αναμένεται νέα αντιπαράθεση με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύει να τοποθετηθεί, όχι μόνο για τον «προσωπικό γιατρό» αλλά και για τα ευρύτερα ζητήματα της επικαιρότητας.
Ο κ. Ανδρουλάκης θα ασκήσει κριτική για τις χαμηλές επιδόσεις του θεσμού του «προσωπικού γιατρού», που έχει ψηφιστεί και η λειτουργία του στηρίζεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στη Χαριλάου Τρικούπη θα έχουν από αύριο διαδοχικές συσκέψεις για να αποφασίσουν για τη στάση τους στη ψηφοφορία, αν δηλαδή δώσουν ακόμη μία ευκαιρία στο θεσμό ή να καταψηφίσουν άρθρα ή στο σύνολό του το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βαδίζει εν τω μεταξύ προς την κατάκτηση της πολιτικής επικράτησης ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως φάνηκε και από την μονομαχία του κ. Ανδρουλάκη με τον πρωθυπουργό στην Ολομέλεια κατά την πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση για την ασπίδα της Πολιτικής Προστασίας από τις φυσικές καταστροφές.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αναχαιτίσει την κατηγορία της κυβερνητικής παράταξης ότι εξελίσσεται σε «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» επιλέγοντας την τακτική του «όχι σε όλα». Όπως ισχυρίζονται στη Χαριλάου Τρικούπη στόχος τους είναι η τεκμηριωμένη κάθε φορά αντιπολίτευση κι ότι τα «όχι» τους έχουν να κάνουν με την πλήρη αντίθεσή τους με συγκεκριμένες πολιτικές της κυβέρνησης. Μάλιστα τονίζουν ότι ψήφισαν αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ και καταψήφισαν μόνο εκείνα που θεώρησαν ότι δεν θα αναβάθμιζαν τη λειτουργία του.
Η εκτίμηση που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι κερδίζουν σταδιακά το στοίχημα της «αλλαγής πίστας» κι ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν πλέον το ΠΑΣΟΚ ως το βασικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας. Οι «επιθέσεις» στην κυβέρνηση θα είναι όλο και πιο συχνές και ει δυνατόν καλύτερα συντονισμένες, όπως τουλάχιστον προβλέπουν οι επιτελείς του κ. Ανδρουλάκη στη Χαριλάου Τρικούπη. Είναι και η απάντηση στην «γαλάζια» κατηγορία για τον «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», την οποία σχολιάζουν ως μια ατυχή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με τη λογική ενός κόμματος που λέει «όχι» σε όλα».
Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν φυσικά αδιάφορο το κυβερνητικό κόμμα και το ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ όταν ρωτήθηκε υπογράμμισε ότι δεν θέλει να κάνει εκτενή αναφορά «γιατί νομίζω όλοι καταλαβαίνουν τι πραγματικά τι πραγματικά συμβαίνει». Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ «αποκαλύφθηκε ότι ουσιαστικά ήταν ένα συνονθύλευμα το οποίο είχε έναν σκοπό και μόνο: τη νομή της εξουσίας». Και όταν έφυγε – πρόσθεσε- η προοπτική της εξουσίας και η χώρα γύρισε σε κανονικότητα, δεν είχαν ουσιαστικά ρόλο ύπαρξης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του επιμένει στη «γραμμή» της μηδενικής εμπλοκής στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- λέγοντας μάλιστα ότι «δεν είμαι …Νέρωνας να βλέπω και να χαίρομαι με την καταστροφή δίπλα μου», επιχειρεί να στείλει καθαρό μήνυμα και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει να προσεγγίσει.
Η στόχευσή του παραπέμπει στην αμφίπλευρη διεύρυνση, «όχι όμως με όρους προσηλυτισμού βουλευτών και στελεχών», σύμφωνα με τις διευκρινίσεις από το επιτελείο του. Στις φήμες βέβαια για προσέγγιση στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου, Κώστα Τσουκαλά είναι «καμία εμπλοκή» αλλά και: «Προφανώς ,στο μέλλον δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι θα γίνει. Εμείς δεν λέμε «ποτέ» , η πολιτική είναι μια εξελικτική διαδικασία. Μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας θεωρεί ήδη αξιωματική αντιπολίτευση και εμείς προσπαθούμε να παίξουμε αυτό το ρόλο, να γίνουμε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη θέλει την πολιτική αλλαγή, θέλει κοινωνική αντιπολίτευση και νηφαλιότητα».
Είναι ωστόσο προφανές ότι οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών με αφορμή το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη είναι εξελίξεις που δείχνουν την κινούμενη άμμο στο χώρο της αντιπολίτευσης και στο ΠΑΣΟΚ το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέμα χρόνου είναι εν τω μεταξύ, όπως όλα δείχνουν η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Νίκο Ανδρουλάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ασχέτως αν παραμένει σε εκκρεμότητα ο προσδιορισμός της ημερομηνίας. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναμένουν τη συνάντηση προς το τέλος του Νοεμβρίου και με συγκεκριμένα θέματα στην ατζέντα.
Διαβάστε ακόμη:
Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας – Η τεράστια αγορά των $130 δισ. – Τα νέα «όπλα» των βιομηχανιών
Τι θα κρίνει τη νέα είσοδο επενδυτών στις τράπεζες
Project Kengo Kuma: Οι μοναδικές κατοικίες της νέας αστικής πολυτέλειας στο Ελληνικό (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα