(Last upd 18.35) Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αναμένεται να περιγράψει από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προγραμματισμένη περί τις 20:30 ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Παράλληλα, έντονες αναμένεται να είναι οι πολιτικές αναφορές, με έμφαση στο ξεκάθαρο δίλημμα ανάμεσα στο «σήμερα» και το «χθες», ενώ θα τοποθετηθεί και επί του ζητήματος αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ανάγκη σταθερότητας, όχι ως κομματική προτίμηση, αλλά ως εθνική αναγκαιότητα. «Όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος» έλεγαν κυβερνητικές πηγές.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δε, είπε χθες ότι υπάρχουν δέκα μέτρα που οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πει και δεν έχουν γράψει, κάποια μικρότερα, κάποια ενδιάμεσα και κάποια πιο…ενδιαφέροντα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, στην ομιλία του να υπάρξουν και… εκπλήξεις.
Παράλληλα με τον παραδοσιακό οικονομικό χαρακτήρα, η ομιλία θα έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Oι μήνες που ακολουθούν θα είναι προεκλογικοί, κι έτσι ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει ότι «ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Η σκέψη και η σύγκριση θα μας συνοδεύουν, τους επόμενους μήνες. Σε μία περίοδο, που επαναφέρει στο προσκήνιο τις μεγάλες επιλογές. Καλούμαστε να επιλέξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης».
Φυσικά, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει και έναν μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου από το 2019, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει ένα πλαίσιο μέτρων σε τρεις χρονικούς κύκλους:
Α) Μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022. Αφορούν κυρίως την ενέργεια και την ακρίβεια
Β) Μεγάλες αλλαγές, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση.
Τα οικονομικά μέτρα
Αναφορικά με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, ενισχύοντας το πλέγμα στήριξης της κοινωνίας, αυτά αναμένεται να είναι, μεταξύ άλλων:
– «Μόνιμη» επιδότηση ρεύματος: Βέβαιο θεωρείται ότι το κράτος θα συνεχίσει -έως και το 2023 ακόμα- να πληρώνει λογαριασμούς ρεύματος, απορροφώντας έως και 90% των αυξήσεων για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Όχι όμως κάθε δαπάνη κατανάλωσης, αλλά θα μπουν νέοι όροι και κανόνες.
– Αυξημένο επίδομα θέρμανσης: Βέβαιος θεωρείται και ο διπλασιασμός του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης των νοικοκυριών, ώστε να περιλάβει περισσότερους και με μεγαλύτερα ποσά επιδότησης, λόγω των ανατιμήσεων σε όλα τα καύσιμα και τις πηγές θέρμανσης -ιδίως στο φυσικό αέριο όμως.
– Επίδομα φυσικού αερίου: Αναζητείται «έξτρα» κονδύλι από τον προϋπολογισμό, για να καλύψει κατά ένα μέρος -έστω και μικρό- τις εξωφρενικές ανατιμήσεις κατά 1.000% από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
– Υγρά καύσιμα: Νέα επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης. Ωστόσο, απομακρύνεται το ενδεχόμενο για νέο Fuel pass 3, καθώς η τιμή της αμόλυβδης έχει πέσει 20% εν σχέσει με τρεις μήνες, αλλά και διότι με το ρεύμα σχεδόν εξαντλήθηκαν σχεδόν όλα τα περιθώρια.
– Εκτακτες παροχές στους πιο ευάλωτους για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια σε ψωμί, τρόφιμα και άλλα βασικά είδη διαβίωσης -ενδεχομένως και πολύ πριν τις γιορτές.
Γ) Και ένα σχέδιο-τομή έξι σημείων για ένα κρίσιμο πρόβλημα της εποχής: τη στέγαση, ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.
Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον άλλο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές, θα αναπτύσσονται σταδιακά.
«Δικό μου όνειρο είναι η Ελλάδα του 2030 να έχει βγει ακόμη πιο δυνατή από τις κρίσεις, με τις σημερινές μεταρρυθμίσεις σε πλήρη ισχύ» θα πει ο πρωθυπουργός. «Σε εξέλιξη, εκείνες της επόμενης 4ετίας. Και με τον τόπο έτοιμο να αναμετρηθεί με τα στοιχήματα της επόμενης δεκαετίας. Ο μέσος μισθός θα αγγίζει, τότε, τον ευρωπαϊκό. Και οι συντάξεις θα ακολουθούν τη μεγέθυνση της ανάπτυξης. Η Ψηφιακή Κάρτα θα ισχύει σε κάθε χώρο εργασίας. Εκεί, όμως, οι θέσεις θα είναι στην πλειοψηφία τους σταθερές».
«Ένα ευρύ οικιστικό πρόγραμμα θα έχει λύσει το στεγαστικό πρόβλημα. Και τοπικές αναπλάσεις θα έχουν δώσει άλλη όψη στις πόλεις. Πόλεις «έξυπνες». Με ηλεκτρικές συγκοινωνίες. Με πολλά ποδήλατα και ΙΧ που δεν ρυπαίνουν. Σε μία καθημερινότητα ασφαλή, από μία αποτελεσματική αστυνομία. Θα ήθελα έως το 2030 ο Παρθενώνας να έχει πίσω τα Γλυπτά του. Σίγουρα, πάντως, πολλοί θησαυροί θα έχουν γυρίσει. Κάθε τόπος θα έχει το μουσείο του. Και η Ελλάδα θα είναι η ίδια κέντρο Τέχνης. Αλλά και έδρα διεθνών παραγωγών. Ώστε πολιτισμός, οικονομία και καθημερινότητα να συμβαδίζουν» θα πει ακόμη.
Υπενθυμίζεται ότι τα περίπτερα της 86ης ΔΕΘ επισκέφθηκε, το πρωί του Σαββάτου 10/9, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησης, στάθηκε σε σειρά περιπτέρων που έχουν ιδιαίτερο αναπτυξιακό και κοινωνικό ενδιαφέρον, αλλά και στο περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
«Προστατεύσαμε θέσεις εργασίας, στηρίξαμε τις επιχειρήσεις»
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός, απεύθυνε χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, όπου τόνισε: «Η κυβέρνησή μας δικαιώθηκε απόλυτα. Προστατεύσαμε θέσεις εργασίας. Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, γι’ αυτό και έχουμε αυτήν την αξιοσημείωτη μείωση της ανεργίας και γι’ αυτό και οι επιχειρήσεις σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».
«Ξέρω πολύ καλά ότι όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζετε μεγάλα ζητήματα με το κόστος της ενέργειας. Αρκεί να σας πω ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί από τα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν από 2 χρόνια. Είναι μία παγκόσμια πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε ήδη χτίσει ένα πλέγμα θωράκισης της ελληνικής κοινωνίας σε εθνικό επίπεδο και βεβαίως προσδοκούμε πάντα σε μία περαιτέρω ευρωπαϊκή υποστήριξη προκειμένου να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Θέλω επίσης να τονίσω, ότι σε αυτήν τη διαδικασία διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος και ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας είναι αυτή τη στιγμή το μοντέλο πάνω στο οποίο θα χτιστούν και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υιοθετηθούν από όλα τα κράτη-μέλη», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
Επίσκεψη στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας, των ΗΑΕ
Κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ, τον υποδέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ, Abdulla Bin Touq Al Marri. «Θα ήθελα να συγχαρώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την απόφασή τους να αποδεχτούν την πρόταση της ΔΕΘ να είναι η τιμώμενη χώρα για το 2022. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ ένα πολύ εντυπωσιακό περίπτερο, που αποτελεί απόδειξη της μεγάλης δυναμικής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Όπως αναφέραμε, σε διακυβερνητικό επίπεδο, έχουμε ήδη κάνει πολλά και ελπίζω ότι αυτή η Έκθεση είναι μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις των χωρών μας να συνεργαστούν και να εξερευνήσουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Και γιατί όχι, επενδύσεις από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα, αλλά και από την Ελλάδα στα ΗΑΕ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο περίπτερο της «Enterprise Greece», παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George Tsounis, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων: «Κύριε Πρέσβη, χαίρομαι που σας έχουμε εδώ. Ξέρετε πόσο μεγάλη αξία αποδίδουμε στην στρατηγική εταιρική μας σχέση. Και με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι πέρα από την πολύ δυνατή συνεργασία στο πεδίο των εξωτερικών υποθέσεων, της άμυνας -αυτό που αποκαλούμε την γεωπολιτική ατζέντα- ενισχύουμε επίσης σημαντικά τους επιχειρηματικούς δεσμούς μας».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- ΗΠΑ – και ΗΑΕ σημειώνοντας: «Πιστεύω ότι αυτή η σχέση μεταξύ των τριών χωρών μας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας και των ΗΑΕ, αποτελεί μία αληθινά στρατηγική συνεργασία που έχει να προσφέρει ακόμα πολλά προς όφελος των χωρών μας και των λαών μας».
Διαβάστε ακόμη:
Οι Έλληνες που διεκδικούν τα Όσκαρ της θάλασσας στο ναυτικό σαλόνι του Μονακό
Αμοιβές που ζαλίζουν: Αυτοί είναι οι 10 πιο πλούσιοι δικηγόροι στον κόσμο
Οικογένεια Κουτρουλιά – Palmie bistro: Από τις χρυσές εποχές στην περιπέτεια των πλειστηριασμών