search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης: Απάντηση στη «Γαλάζια Πατρίδα» των Τούρκων με την ελληνική σημαία στα ακριτικά νησιά

Νευρικότητα και σπασμωδικές κινήσεις από την Άγκυρα καθώς συνεχίζεται η  εκστρατεία διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων από μέρους της Αθήνας - Ηχηρή στήριξη χθες από την Κομισιόν προς τις ελληνικές θέσεις

Ισχυρούς συμβολισμούς και πολλαπλά μηνύματα προς τη γείτονα εμπεριείχε η χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, τις ίδιες ώρες που σύσσωμη σχεδόν η πολιτική τάξη της Τουρκίας συντασσόταν πίσω από τις ανεδαφικές αιτιάσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε χθες να υπενθυμίσει συμβολικά και προς πάσα κατεύθυνση το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει το Αιγαίο, συνοδεύοντας μια φωτογραφία με την ελληνική σημαία χαραγμένη σε μια ακτή, με το σχόλιο: «Ψέριμος. Εκεί που το γαλάζιο του Αιγαίου συναντά το γαλάζιο της σημαίας».

Με την ελληνική σημαία να δεσπόζει στα ακριτικά νησιά, η παρουσία του κ. Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια χθες λειτούργησε ως μια ακόμη υπόμνηση προς τη γειτονική χώρα της προστασίας των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από πάσης φύσεως κινδύνους και υβριδικές απειλές. Ως υβριδική απειλή ορίζεται, άλλωστε, και η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών, με τον Πρωθυπουργό να αναφέρει χθες πως «η Ελλάδα είναι σε θέση, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της. Και αυτή είναι μία πολύ σοβαρή αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει, όχι μόνο για λογαριασμό της πατρίδας μας αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ηχηρή στήριξη προς τις ελληνικές θέσεις εξέφρασε χθες η Κομισιόν, καταδικάζοντας τις τουρκικές υπερπτήσεις. Συγκεκριμένα, «η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» απάντησε η Κομισιόν στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη και συμπλήρωσε πως «η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)».

Συνεπώς, ως γνώστης της κατάστασης, η Κομισιόν επισήμανε ακόμη πως «οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο». Και κατέληξε: «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους».

Αν, μάλιστα, η γειτονική χώρα εξακολουθήσει απτόητη την ίδια προκλητική στάση μέχρι τα τέλη του μήνα, τότε αναμένεται να βρεθεί πολύ κοντά στο κυρίως μενού της επόμενης Συνόδου Κορυφής (23-24 Ιουνίου), στον απόηχο και των δηλώσεων του Προεδρεύοντα της ΕΕ, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος Πρόεδρος ήρθε να προστεθεί σε μια μακρά λίστα δηλώσεων στήριξης των ελληνικών θέσεων, μαζί με την Κομισιόν, τον επικεφαλής του State Department, Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και το Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version