Την διεύρυνση και την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- μια χώρα του Κόλπου που στέκεται απέναντι, στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική- επιβεβαιώνει η επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο οποίος θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, γίνεται εκ των πραγμάτων σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα ενώ αποκαλύπτει το ενδιαφέρον των δύο χωρών για επενδυτική συνεργασία. Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες «λεπτομέρειες» της επίσκεψης οργανώθηκαν στον απόηχο των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και της εκλογής Μπάϊντεν, καθώς και της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στα ΗΑΕ και το Ισραήλ από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Νάχιαν, διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, τον οποίο και συνεχάρη για τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ. Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ακόμη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τη διεύρυνση της στενής συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε όλους τους τομείς.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα, χάρη στην ενεργητική διπλωματία που ακολουθείται, έχει διαμορφωθεί μία στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Εμιράτα, η οποία χαρακτηρίζεται από στενή και πολύπλευρη συνεργασία, κοινό τόπο σε αναλύσεις και μία κοινή ματιά στην αξιολόγηση των γεωπολιτικών εξελίξεων. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη -υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ταξιδεύσει στα Εμιράτα και τον περασμένο Φλεβάρη πριν την επέλαση της πανδημίας- υπογραμμίζουν με αφορμή την επίσκεψη ότι αποτελεί κοινή πρόκληση ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας, ο οποίος επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, τη στιγμή που Αθήνα και Άμπου Ντάμπι αποτελούν χώρες που πρεσβεύουν την σταθερότητα. Αξιοσημείωτο χαρακτηρίζουν εν τω μεταξύ το ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα- αλλά και για την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς οικονομίας και άμυνας.
Οι πληροφορίες λένε για παράδειγμα ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση με σημείο αναφοράς την ΕΑΒ. Με δεδομένο τον στόχο της κυβέρνησης για περαιτέρω ενδυνάμωση και της αμυντικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, μέσω της πολυεπίπεδης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί, προχώρησαν οι επαφές για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής (προ κάποιων ημερών) έπρεπε να λάβει υπόψη του τα μεγάλα συμβόλαια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα προγράμματα της Lockheed Martin αλλά και ενδεχομένως μια καινούργια συνεργασία με την Dassault Rafale.
Το σενάριο που εξέταζαν ήθελε σε πρώτη φάση ένα joint venture με μεγάλο σχήμα του εξωτερικού που θα αναλάμβανε να τρέξει γρήγορα τα έργα, τα οποία η ΕΑΒ για λόγους δημοσίου λογιστικού και χαμηλής παραγωγικότητας δεν μπορεί να εκτελέσει στους χρόνους που πρέπει- για να διεκδικήσει και νέες δουλειές και στην πορεία ακόμα και εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Ο στρατηγικός επενδυτής προγραμματιζόταν να συμμετάσχει και σε όλα τα βάρη της εταιρίας- όμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα χρέη της ΕΑΒ είναι ρυθμισμένα προς το ελληνικό δημόσιο και δεν έχει τόσο μεγάλες υποχρεώσεις από το παρελθόν, καθώς έχει προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τα χρέη αυτά έχουν κεφαλαιοποιηθεί.
Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται στο Άμπου Ντάμπι οι προγραμματισμένες συναντήσεις με την συμμετοχή Ελλήνων υπουργών. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης θα πραγματοποιήσουν -επιμένουν οι πληροφορίες- συναντήσεις με δύο από τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά fund των Εμιράτων το Mubadala Investment Co και το Abu Dhabi Investment Authority (ADIA). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καταγραφεί ενδιαφέρον για επενδύσεις μεταξύ άλλων στους τομείς: Τουρισμού, Real Estate, κατασκευών και υποδομών καθώς και στον τομέα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που τον συνοδεύουν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος, θα συναντηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης με τον Πρόεδρο του Κέντρου Hedaya, Dr. Ali Rashid Al Nuaimi (ενός διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού) και θα επισκεφτεί το Sheikh Zayed Grand Mosque Center.
Διαβάστε επίσης:
Πέτσας: Με ανοιχτά καταστήματα τα Χριστούγεννα – Τι είπε για το lockdown
Πλειστηριασμοί: Πότε θα ξαναχτυπήσει το e-σφυρί για τους οφειλέτες
Ψηφιακοί νομάδες: Το νέο trend μετά την πανδημία – Στη «μάχη» προσέλκυσης και η Ελλάδα