Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν κατά τις δευτερολογίες τους στη Βουλή, τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης άσκησε έντονη κριτική στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα. Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι «έγιναν λάθη, αλλά στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα». Ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ευθέως για το επικοινωνιακό σόου που είχε στηθεί λίγες ώρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, και ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι είχαν καεί άνθρωποι. Στη δική του δευτερολογία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε κάνοντας λόγο για «τυμβωρυχίες και ψέμματα».
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη για το Μάτι
«Θα ήταν εύκολο για εμένα να βάλω τον πήχη στο δικό σας υψος κ. Τσίπρα. Όμως είχαμε το θάρρος να το βάλουμε πιο ψηλά και το θάρρος να πουμε ότι ναι περάσαμε από κάτω.
Μιλάτε σε εμένα για ενσυναίσθηση όταν στήνατε σόου. Για να μην πω τι κάνατε τρεις εβδομάδες μετά εσείς που είχατε τόση ενσυναίσθηση για το ζήτημα του Ματιού. Εμείς τότε για 4 ημέρες δεν είπαμε κουβέντα. Σας ασκήσαμε κριτική λόγω της παντελoύς αδυναμίας να εκκενώσετε το Μάτι και το δεύτερο ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί.
Δεν είχατε το θάρρος, ποτέ δεν ζητήσατε συγνώμη. Για να κλείσει αυτή η πληγή, μακάρι να έχετε το θάρρρος να το κάνετε σήμερα. Προσέξετε όταν απευθύνεστε σε άλλους και κρίνεται τον χαρακτήρα. Δεν είμαι εγώ αυτός που κρίνει τον χαρακτήρα σας κ. Τσίπρα, ούτρε εσείς τον δικό μου. Ο λαός θα μας κρίνει και μας κρίνει και τους δύο. Στη μία τραγωδία μετρήσαμε στρέμματα και στην άλλη μετρούσαμε φέρετρα », είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Ξεκινώντας τη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων:
«Σε μια απόπειρα κ. Βαρουφάκη να κάνω τη συζήτηση πιο διαδραστική θα ξεκινήσω απαντώντας σας στα 3 ζητήματα που θέσατε στο τέλος ομιλίας σας. Παρά τις διαφωνίες μας σε πολλά άλλα θέματα κρίνω ότι κάποια από τα πράγματα που είπατε είναι ουσιαστικά:
Αναδάσωση, όλοι οι δασολόγοι μας συστείνουν ότι στην περίπτωση που έχει καεί πεύκο να προτιμήσουμε την φυσική αναγέννηση και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε. Πρέπει να δρομολογήσουμε και το έχουμε κάνει τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα. Να βάλουμε τους ανθρώπους που ζούσαν από το δάσος να δουλέψουν στο δάσος , να κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα και να αφήσουμε την φύση να κάνει την δουλειά της. Εχετε δίκιο όταν λέτε ότι όπου και αν κοιτάξει κανεις στα δάση με πεύκα θα δει είτε παλιό δάσος είτε αναγεννημένο με την προυπόθεση ότι δεν θα ξανακαούν και δεν θα υπάρξει βόσκιση. Η φυσική αναγέννηση λοιπόν θα ακολουθηθεί.
Υπάρχουν περιπτώσεις που θα ακολουθηθεί τεχνητή αναδάσωση. Περιοχές ειδικά στην Β. Εύβοια και θα προχωρήσουμε σε τεχνιτή αναδάσωση σε οικισμούς πέριξ δασών και πέριξ των ανακτόρων του Τατοϊου. Αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουμε και τώρα ως προς τις αναδασώσεις.
Ανεμογεννήτριες, ας συμφωνήσουμε ότι είναι αδύνατο να πετύχουμε στόχους οικονομίας μηδενικών εκπομπών άνθρωκα χωρίς σημαντική συμμετοχή του αέρα και ήλιου.
Πρέπει να πετύχουμε 7 χιλ μεγκαβάτ από ανεμογεννήτριες και το ερώτημα είναι που θα μπουν. Δεν μπορούν να τοποθετηθούν παντού. Υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους ή που θα διαταράξουν το κλίμα της περιοχής. Υπάρχουν όμως περιοχές που δέχονται ανεμογεννήτριες. Ομως είναι αδύνατο να μιλάμε ότι θα πετύχουμε στόχους με ανεμογεννήτριες μόνο στην θάλασσα. Φυσικά θα τοποθετηθούν και εκεί γι αυτό και αναζητούμε τα σημεία για πλωτές ανεμογεννήτριες μιας και έχουμε μεγάλα βάθη».
Σε εξίσου υψηλούς τόνους η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στον κ. Μητσοτάκη και έκανε λόγο για τυμβωρυχίες και ψέμματα.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και στη δευτερολογία μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχίες αναδείχθηκε σε αυτή τη θέση με αυτή συνεχίζει απόδειξη ότι πετά λευκή πετσέτα στα κρίσιμα ερωτήματα που του θέτουν οι πολίτες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διάβασε μια ανάρτηση που έγινε στο twitter από τον Λευτέρη Κουσούλη, που όπως είπε «δεν είναι υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τους βασικούς υποστηρικτές του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου».
«Η διαρκής επίκληση της τραγωδίας στο Μάτι για τη διαχείριση του παρόντος είναι αντιπαραγωγική ανήθικη» έγραψε, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι προσυπογράφει την ανάρτηση. «Είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας. Εμείς κριθήκαμε και αναλάβαμε τις ευθύνες μας», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
«Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε βγει και είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους. Σας συνάντησα τότε κ. Μητσοτάκη και σας είπα ότι εύχομαι να μην σας τύχει μια τέτοια τραγωδία. Την άλλη μέρα από την τραγωδία με κατηγορήσατε ως κυνικό και καταστροφικό και ζητάγατε παραιτήσεις. Όμως μια ημέρα μετά τις εκλογές πήγατε στον ΟΗΕ και μιλήσατε για κλιματική κρίση», ανέφερε.
Τσίπρας: «Πηγαινοφέρνετε μια συγγνώμη ως κομφετί»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στη στάση του πρωθυπουργού.
«Τελικά θα μας πείτε γιατί ζητάτε συγγνώμη κ. Μητσοτάκη. Αφού τόσο στην πρωτολογία αλλά και στην συνέχεια δεν παραδεχθήκατε τίποτα. Πηγαινοφέρνετε μια συγγνώμη ως κομφετί χωρίς να εξηγείτε για ποιο λόγο την ζητάτε. Που κάνατε λάθος και ποιος ευθύνεται. Υποκριτική η δήλωσή σας ότι κατανοείτε την αγανάκτηση του κόσμου. Είπατε ότι οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους. Και το είπατε εσείς που σηκώσατε 2 στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάτε να δείτε παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο», ανέφερε.
Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε υποκριτική τη δήλωση περί κατανόησης του θυμού και τη διαβεβαίωση ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους και όπως πρέπει. «Που πρέπει να αποδοθούν; Σε ποιους;», ρώτησε, προσθέτοντας: «Οι ευθύνες έχουν έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη και είστε εσείς. Σας αποδίδει αυτή την ευθύνη η πλειοψηφία του λαού. Και αυτοί που σας στήριξαν».
Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε να επουλώνουμε τις πληγές. Στο https://t.co/VDhbP6LEVr κατατέθηκαν ήδη 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε €10,5 εκ. αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα στη χορήγηση σημαντικών αποζημιώσεων σε πληγέντες.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 25, 2021
Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών δεν έλειψαν τα λάθη
Η «μονομαχία» ξεκίνησε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιχείρησε να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες σχετικά με την αντιμετώπιση της «μεγάλης πρόκληση της κλιματικής κρίσης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις πυρκαγιές του Αυγούστου.
Αναφερόμενος στο επίπεδο και στο βαθμό προετοιμασίας του κράτους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός σημείωσε «Εδώ η εικόνα είναι αρκετά σαφής με τα θετικά και αρνητικά της. Σε μια πύρινη επίθεση που η χωρά είχε να βιώσει πολλά χρόνια κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα, αν και χάσαμε το Βασίλη, έναν ηρωικό εθελοντή» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας «Όμως καταστράφηκαν περιουσίες και ένα μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα».
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας μετέτρεψε όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες. Ακριβώς γι’ αυτό και επειδή είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία την μετατρέψαμε εκ θεμελίων σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα. Όσοι αμφιβάλλουν για αυτό ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα και το έργο του προκατόχου του κ. Χαρδαλιά. Ενεργοποιήθηκε το 112 κάτι που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση. Το 112 απέδειξε την αξία του. Η Πυροσβεστική ενισχύθηκε με οχήματα και ναι, και με εναέρια μέσα, συγκεκριμένα με 74 εναέρια μέσα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».
Ωστόσο, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό σημείωσε: «Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ’ αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του».
«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Προστατέψαμε πολίτες, οικισμούς και κρίσιμες υποδομές»
«Παρά την ένταση του φαινομένου κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε στον στόχο να προστατέψουμε τους πολίτες, τους οικισμούς τις κρίσιμες υποδομές. Λίγοι γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη στην φωτιά της Βαρυμπόπης για την διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης της Αττικής. Και θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ».
«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1299 πυρκαγιές, σχεδόν 60 την ημέρα και πολλές προϊόν εμπρησμού. Οι φωτιές είχαν φέτος διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν, το εξηγεί η ΕΜΥ και οι επιστήμονες. Το βέβαιο είναι ότι αυτό το οποίο βλέπαμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες το αντιμετώπιζαν και οι πυροσβέστες. Στρόβιλοι της φωτιας που έκαναν την κατάσβεση δύσκολη, ακόμα και με εναέρια μέσα. Απόδειξη η τελευταία φωτιά στα Βίλια.» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αποζημιώσεις στους πληγέντες – Ειδικά προγράμματα για Βόρεια Εύβοια και Ηλεία
«Στην πλατφόρμα αρωγής έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήσεις ύψους 10,5 εκατ. ευρώ. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν είχε κινηθεί τόσο γρήγορα!» σημείωσε καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.
«Παντού ξεκίνησαν αντιδιαβρωτικά έργα. Στην Εύβοια δουλεύουν μεικτά συνεργεία ώστε το συντομότερο να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιπλημμυρική θωράκιση. Δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ριτινοπαραγωγούς και μελισσοπαραγωγούς. Ειδικά για ριτινοπαραγωγούς, περίπου 1000 συμπολίτες μας, θα καταρτίσουμε άμεσα ένα πρόγραμμα πολυετούς κοινοφελούς εργασίας έως 7 έτη ώστε οι άνθρωποι αυτοι να δουλέψουν μέσα στα δάση για την αποκατάσταση σε πρώτη φάση και για την προστασία στην συνέχεια.
Ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, τα μέτρα που εξαγγείλαμε αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο όσες επλήγησαν από την πυρκαγιά. Εκεί υπάρχει συνολικό πρόγραμμα ανασύνταξης περιβαλλοντικής και παραγωγικής ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα θα υπάρξει και για την Ηλεία».
«Παρακαταθήκη η κουλτούρα των εκκενώσεων – Κατάκτηση για τη χώρα το 112»
«Ολοι οι οικισμοί που άδειασαν σώθηκαν. Η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων δεν περιορίζεται μόνο στην προειδοποίηση του 112. Σημαίνει ειδικά σχέδια μελετημένες οδούς διαφυγής μέριμνα για τα ζώα, οργάνωση για να υπάρχουν ανοικτοί δρόμοι. Εύχομαι να μην ακούσουμε ξανά αυτή την κριτική που είναι μικρόψυχη απέναντι σε μια εθνική κατάκτηση που μας έχει φέρει πιο μπροστά από πιο πλούσια και οργανωμένα κράτη. 112 δεν υπάρχει ούτε στην Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο και στην Γερμανία αναζητούνται ευθύνες γιατί δεν υπήρχε το εργαλείο να ενημερωθούν οι άνθρωποι και να φύγουν από τα σπίτια τους στις πλημμύρες. Αυτή η κυβέρνηση κάποια στιγμή θα φύγει αλλά το 112 θα μείνει γιατί έιναι μια κατάκτηση για την χώρα και παρακαλώ να μην ασκείται γι αυτό το θέμα κριτική».
Fake news τα σενάρια ότι τα δάση καίγονται για να μπουν ανεμογεννήτριες
«Ούτε γίνεται να μιλούν κάποιοι για ανεμογεννήτριες όταν η ισχύουσα νομοθεσία και η νομολογία προβλέπει συνύπαρξη ανεμογεννητριών και δασών. Δεν πρέπει να σιγοντάρουμε σενάρια που αναφέρουν ότι τα δάση καίγονται για να μπουν ανεμογεννήτριες. Πρέπει αυτά τα υπόγεια ρεύματα που συναντούνται με τους αντιεμβολιαστές να βρίσκουν κοινές απαντήσεις από την εθνική αντιπροσωπεία. Πρέπει να κυριαρχήσει η λεωφόρος της επιστήμης και όχι ο παράδρομος του ψέματος» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Εχουμε το χρέος να προτάξουμε τις απαντήσεις για καλύτερη πολιτική προστασία, για το πώς θα μετέχουμε στην μεγάλη ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να γίνουμε η πρώτη ήπειρος μηδενικών εκπομπών. Όλα αυτά αποτυπώνονται σε σύνολο κυβερνητικών επιλογών που θέλω να πιστεύω ότι ξεπερνούν τα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας».
Τσίπρας: Θάψατε το πόρισμα Γκολντάμερ
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πόρισμα Γκολντάμερ σημειώνοντας «το πόρισμα παρουσιάστηκε επισήμως στη Βουλή τον Απρίλιο του 2019 και έτυχε διακομματικής αποδοχής και ξεκινήσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις, τις οποίες βρήκατε εσείς εν εξελίξει με την αλλαγή της κυβέρνησης», ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό σημείωσε ότι «θάψατε το πόρισμα Γκολντάμερ».
Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι η κλιματική κρίση οξύνει τις πυρκαγιές «αλλά δεν μπορεί να είναι μηχανισμός διαφυγής από τις ευθύνες, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να « αφήσει το αλαζονικό ύφος, δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος κ. Μητσοτάκη, ως απολογούμενος έρχεστε για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της χώρας».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μάλιστα και σε συγκεκριμένα στελέχη κατηγορώντας την κυβέρνηση «αναβαθμίσατε μια σειρά από στελέχη που είτε αποπέμφθηκαν είτε ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι. Γιατί τα κάνατε όλα αυτά; Γιατί δεν συνεχίσατε πέντε θετικά πράγματα που βρήκατε από την προηγούμενη κυβέρνηση;»
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά του πρωθυπουργού «η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Και όσο αναζητείτε διέξοδο σε ανασχηματισμούς, τόσο κραυγάζετε ότι δεν είστε ικανός ούτε να αναγνωρίσετε αλλά ούτε να επιμερίσετε την ευθύνη».
Διαβάστε ακόμα:
MAVA – Renault: Το μεγάλο ξεπούλημα και ο «Γολγοθάς» των εργαζομένων
Μπουρλά: Πιθανή η εμφάνιση μετάλλαξης «ανθεκτικής» στο εμβόλιο (vid)