Μετά από προσπάθειες πολλών ετών, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατάφεραν χθες να «κλειδώσουν» ένα σημαντικό deal για το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση. Η τελική εκδοχή του κειμένου έφερε χαμόγελα στην Αθήνα, καθώς ενσωματώνει μια σειρά από τις ελληνικές θέσεις που πέρασαν εν τελεί και περιλαμβάνουν και αυστηρούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης με έναν μηχανισμό διαχωρισμού ατόμων με προσφυγικό προφίλ από οικονομικούς μετανάστες, αλλά και έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης που θα περιλαμβάνει οικονομικά penalties, αν μια χώρα δεν «παίζει μπάλα».
Ενδεικτικό της ελληνικής ικανοποίησης είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια εμβόλιμη αναφορά στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, μετά την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής συμφωνίας μετά από μερόνυχτα διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μία συμφωνία στην οποία η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει, όπου λαμβάνονται υπόψη και οι εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά και οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα». «Μια σημαντική ευρωπαϊκή απάντηση στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την εφαρμογή μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής στο μεταναστευτικό ζήτημα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Διαχωρισμός στα σύνορα
Μια πρώτη εξαιρετικά σημαντική τομή με το παρελθόν είναι ότι πλέον, όποιος φτάνει σε ευρωπαϊκό έδαφος π.χ. σε ένα ελληνικό νησί, δεν θα έχει αυτομάτως δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση ασύλου και άρα αυτομάτως να τυγχάνει διεθνούς προστασίας, όσο διαρκεί η επεξεργασία της αίτησης του.
«Όποιος φτάνει στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα ελέγχεται, θα προβλέπεται το λεγόμενο screening. Μέσα σε πέντε μέρες, θα υφίσταται έναν έλεγχο ασφάλειας, θα ταυτοποιείται, θα υπάρχει ένας έλεγχος των ατομικών του στοιχείων και της δυνατότητας ή όχι να λάβει προστασία ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο αν αυτή η δυνατότητα είναι υπαρκτή. Θα περνάει στο σύστημα και αν δεν είναι, θα επιστρέφει πίσω», υπογραμμίζει μιλώντας στο protothema.gr ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Έλληνας επίτροπος στην Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος υπήρξε εκ των αρχιτεκτόνων της ευρωπαϊκής συμφωνίας.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr