Με την πεποίθηση ότι η στρατηγική τριετίας θα αρχίσει να αποδίδει διακριτικό κυβερνητικό έργο από το πρώτο εξάμηνο του 2025 κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ήδη ορίσει τις προτεραιότητες ανά έτος.
Η αναζήτηση των βέλτιστων λύσεων για κάθε ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες όλων των ηλικιακών κατηγοριών αντιμετωπίζεται ως μία «διαρκής» διαδικασία, η οποία καταλήγει εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος κάθε φορά σε ορατά αποτελέσματα στα διαφορετικά πεδία της πολιτικής. Οι πρωθυπουργικές οδηγίες ήταν σαφείς, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος ανέλαβε να περιγράψει τον «οδικό χάρτη» και στη συνέχεια οι συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο ενημερώθηκαν για τις κατευθύνσεις παραλαμβάνοντας από έναν μπλε φάκελο. Στην επόμενη συνεδρίαση -την πρώτη του νέου έτους- του υπουργικού συμβουλίου στις 10 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στην ανάγκη επιτάχυνσης των κυβερνητικών ρυθμών και ειδικά για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας , το οποίο ολοκληρώνει τον κύκλο του το καλοκαίρι του 2026. Ταυτόχρονα θα ζητήσει από την ηγεσία του κάθε υπουργείου να δρομολογήσει συγκεκριμένο αριθμό έργων, αρκετά εκ των οποίων έχουν μεταρρυθμιστικό και επενδυτικό χαρακτήρα.
Μέσα στον Ιανουάριο ξεκινά, με αιχμή το στεγαστικό ζήτημα και στόχο την προσιτή κατοικία το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ενώ θα εφαρμοστούν οι αυξήσεις κύριων συντάξεων κατά 2,4%, η νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Θα υπάρξουν επίσης πρωτοβουλίες ψηφιακής ενδυνάμωσης της λειτουργίας των νοσοκομείων και θα αρχίσει να μπαίνει στις ράγες το πρόγραμμα για την ανακαίνιση 400 και πλέον σχολείων ανά τη χώρα.
Προς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει δε, τα χαρτιά του σχετικά με την Προεδρική Εκλογή. Στόχος του είναι η πρότασή του να έχει ευρεία αποδοχή και το πρόσωπο που θα εισηγηθεί να εκλεγεί ει δυνατόν κατά τις πρώτες δύο ή τρεις διαφορετικές ψηφοφορίες. Να σημειωθεί ότι μετά την αναθεώρηση του 2019, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος ο οποίος συγκεντρώνει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 200 ψήφους (η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε εκλεγεί με το προηγούμενο σύστημα βέβαια με 261 ψήφους). Αν δεν επιτευχθεί εκλογή τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες, με την ίδια προϋπόθεση πλειοψηφίας, και αν και αυτή αποβεί άκαρπη, ακολουθεί και τρίτη ψηφοφορία (μετά από πέντε ημέρες με στόχο την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, δηλαδή 180 βουλευτών). Εάν και τότε δεν υπάρχει «δια ταύτα» έρχεται νέα διαδικασία, όπου η εκλογή Προέδρου θέλει τη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας, δηλαδή 151 βουλευτών. Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει ευρεία αποδοχή κι ότι το διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή του προσώπου θα είναι το πιο σύντομο.
Μέτρα κατά του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο
Αύριο, παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα γίνει η προγραμματισμένη σύσκεψη για να αποφασιστούν μέτρα για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίες και βάσει του σχεδιασμού το μεγαλύτερο βάρος για τον έλεγχο της δραστηριότητας των παιδιών έως 15 χρόνων στο ίντερνετ θα πέσει στους γονείς, καθώς θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας: από την πιστοποίηση της ηλικίας του παιδιού έως την ενεργοποίηση της εφαρμογής στο κινητό του. Ωστόσο, η εμπλοκή των γονιών δεν εξαντλείται εκεί – οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν συνεχώς, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αρκετοί τρόποι παράκαμψής τους. Έως τότε θα έχει λειτουργήσει η ιστοσελίδα parco.gov.gr, όπου οι γονείς θα μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους τα περισσότερα κινητά, όπως και η εφαρμογή Kids Wallet, η οποία, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη.
Εκτός από το KidsWallet, η κυβέρνηση, κατά πληροφορίες, ετοιμάζει καμπάνιες ακόμα και με influencers, οι οποίοι θα αναδεικνύουν το ζήτημα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική χρήση των social media. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλές φορές αναφερθεί στα προβλήματα που δημιουργεί η χρήση των social media από παιδιά. «Επικροτώ πρωτοβουλίες όπως αυτή που ανακοίνωσε η Αυστραλία για τη θέσπιση ηλικιακού κριτηρίου στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δείξουν ότι θα αναλάβουν απτές και μετρήσιμες δράσεις για να προτεραιοποιήσουν την ασφάλεια έναντι των κερδών. Εάν δεν το κάνουν, ρεαλιστικές λύσεις όπως η απαγόρευση των συσκευών στα σχολεία μας -απαγόρευση που η Ελλάδα εφάρμοσε από φέτος- θα συμπληρωθούν από σκληρότερες ρυθμιστικές απαντήσεις», είχε πει τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ o πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά όσα πρόκειται να ανακοινωθούν αύριο.
Όπως είναι γνωστό, σε έναν χρόνο θα ισχύσει στην Αυστραλία απαγόρευση των social media για παιδιά έως 16 ετών (σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η λεγόμενη ψηφιακή ενηλικίωση επέρχεται στα 15 χρόνια), με την ευθύνη της υλοποίησης να πέφτει στους παρόχους, οι οποίοι απειλούνται με βαριά πρόστιμα. Η αναφορά του πρωθυπουργού στην ομιλία του στον ΟΗΕ παραπέμπει και σε τέτοια μέτρα, αλλά η κυβέρνηση θέλει σε πρώτη φάση να πιέσει για ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Δεκέμβρη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μελετήθηκαν τα στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος. Όπως φαίνεται, στις νέες ηλικίες η χώρα μας έχει ανάλογα ποσοστά εθισμού με την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 10% των παιδιών ηλικίας 15 χρόνων είναι στο ίντερνετ πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα και το 50% το χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, το 90% στις ηλικίες από 13 έως 24 ετών έχει μέσο όρο ενασχόλησης στο Διαδίκτυο τις 41,4 ώρες την εβδομάδα. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επίφοβα καθώς επισημάνθηκε ότι με βάση έρευνες σε παιδιά από 9 έως 16 ετών, το 50% εμφανίζεται να έχει επικοινωνήσει με χρήστη που δεν γνωρίζει!
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε το πρώτο βήμα για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τους κινδύνους του εθισμού των ανηλίκων στο Ίντερνετ, ενεργοποιώντας από τον Σεπτέμβριο την απαγόρευση χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία, με το σύνθημα «τα κινητά στην τσάντα» και την απειλή της αποβολής – πλέον εκτιμάται ότι μία στις τρεις αποβολές έχει να κάνει με τη χρήση τους από μαθητές μέσα στο σχολείο.
Διαβάστε ακόμη
Διευθετεί το χρέος για τα επόμενα 30 χρόνια η κυβέρνηση
Ερευνα: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά
6+1 εύκολα βήματα για να βάλετε σε τάξη τα οικονομικά σας το 2025
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα