Όλο και πιο κοντά στον εκλογικό στόχο, που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν’ όψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου, πλησιάζει το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνοντας κάθε μέρα που περνά διεύρυνση των δυνάμεων γύρω από τη Νέα Δημοκρατία.
Το κυβερνητικό επιτελείο, που έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο ευθύνης για την ανάπτυξη της προεκλογικής μάχης ανά την Ελλάδα, δεν κρύβει πλέον την αισιόδοξη πρόβλεψή του που παραπέμπει στη δυναμική υπέρβασης του 33,12%, του ποσοστού που είχε λάβει η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019. Παρότι αρχικά ο στόχος φαινόταν δύσκολος στο δημοσκοπικό «ζύγι», η κυβερνητική παράταξη καταφέρνει να επικοινωνεί και να διεισδύει εκ νέου σε ευρύτερα κοινά του εκλογικού σώματος, περιορίζοντας ταυτόχρονα την απήχηση των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της. Την ίδια ώρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν μια μάχη αύξησης των ποσοστών τους και για τη δεύτερη θέση, χωρίς ωστόσο να καταγράφουν δυναμική επανόδου στην εξουσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί και ενισχύει το ηγετικό του προφίλ, ενώ Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση και με μονοψήφια ποσοστά τον πρωθυπουργό, όσον αφορά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Πρόκειται για δείκτες που περιγράφουν αναμφίβολα τις τάσεις της κοινής γνώμης και τις επιλογές της σχετικά με τα πρόσωπα στα οποία κατευθύνουν κάθε φορά τη «ψήφο εμπιστοσύνης».
Το ποσοστό της συμμετοχής και τα κριτήρια ψήφου είναι δύο βασικά κομμάτια στο παζλ που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο διαβάζοντας προσεκτικά τα ποιοτικά στοιχεία των μεταπασχαλινών γκάλοπ. Αυτό που καταρχάς σημειώνουν είναι ότι όσοι τώρα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές είναι περισσότεροι σε σχέση με τις αντίστοιχες έρευνες του Απρίλη- ήταν γύρω στο 80% και τώρα φτάνει στο 83,5%. Τα κριτήρια ψήφου αφορούν σύμφωνα με τις απαντήσεις τους , όχι μόνο τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και την εκεί αναμέτρηση, αλλά και με εσωτερικά θέματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες (όπως η ακρίβεια). Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς ποντάρουν στην παρουσίαση από τον πρωθυπουργό όλων των πρωτοβουλιών που προωθούν οι υπουργοί του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρνει με τις δημόσιες εμφανίσεις του και με τις περιοδείες ανά την Ελλάδα να ανεβάσει το κλίμα και τη συσπείρωση της κυβερνητικής παράταξης. Το ηγετικό του προφίλ, όπως λένε, κουμπώνει άνετα με το μήνυμα περί πολιτικής σταθερότητας και διατήρησης της προοπτικής της χώρας στα ανώτερα σκαλοπάτια της κλίμακας, οικονομικής και κοινωνικής.
Μία από τις κινήσεις των επόμενων ημερών, είναι η συζήτηση στη βουλή μετά την επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια. Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τη συζήτηση της προσεχούς Παρασκευής ως ευκαιρία για μια πολύ δυνατή μάχη στη Βουλή απέναντι στην αντιπολίτευση για όλα τα θέματα. Προτεραιότητα θα είναι η περιγραφή των «όπλων» εναντίον της ακρίβειας, όμως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει -το αντίθετο- την αντιπαράθεση για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ειδικά μετά τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και το ταξίδι του στην Άγκυρα. Η σταθερή ρότα σε αυτά τα ζητήματα θεωρείται, σύμφωνα με γαλάζιο στέλεχος, συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ, κάτι που αποδειχθεί και σε αυτήν την τελευταία, προ του κλεισίματος της βουλής λόγω των ευρωεκλογών, αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κάτι που επίσης ξέρει να κάνει καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι – σύμφωνα με τους «μετρητές» του επιτελείου του- η μάχη των περιοδειών και της απευθείας επικοινωνίας με τους πολίτες. Το πρόγραμμα που έχουν σχεδιάσει προεξοφλεί πάνω από δύο εμφανίσεις την ημέρα και μάλιστα σε διαφορετικό τόπο ή και νομό. Χθες Σάββατο βρέθηκε στα Βριλήσσια επιστρέφοντας από ένα πυκνό πρόγραμμα εμφανίσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Τα επόμενα 24ωρα θα επιστρέψει εκεί και συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία. Σίγουρος προορισμός είναι η Κοζάνη, μια περιοχή που ναι μεν η ΝΔ σημειώνει υψηλά ποσοστά αλλά λόγω της απολιγνιτοποίησης οι πολίτες βιώνουν πιο έντονα την ανεργία και την ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να πείσει το ακροατήριο για τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης «που θα φέρει προοπτική στον τόπο τους» και να αναφερθεί στα έργα που συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι προφανές ότι το Μαξίμου έχει το βλέμμα στραμμένο στην κινητικότητα των ψηφοφόρων στη Βόρεια Ελλάδα επιχειρώντας εν όψει των ευρωεκλογών να συσπειρώσει την ευρύτατη εκλογική της δύναμη που εξασφάλισε στις εθνικές εκλογές του περσινού έτους, να περιορίσει την απήχηση των κομμάτων προς τα δεξιά της (όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη) και να «κλειδώσει» ποσοστό που θα έχει το 3 μπροστά: πρόκειται για την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την προσέγγιση ακόμη και την υπέρβαση του πανελλαδικού πήχη (του 33,12% των προηγούμενων ευρωεκλογών).
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά δίνουν τη μάχη της δεύτερης θέσης, ειδικά σε περιοχές που βρέθηκαν με διαφορά μιας ανάσας στις εκλογές του Ιουνίου, όπως: στις Σέρρες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 12,88% έναντι 11,45% του ΠΑΣΟΚ, στη Χαλκιδική όπου το τρίτο πανελλαδικά κόμμα κέρδισε τη δεύτερη θέση με 14,52% έναντι 13,70% του ΣΥΡΙΖΑ ή στο Κιλκίς όπου η Χαριλάου Τρικούπη προηγήθηκε περίπου κατά δύο μονάδες της Κουμουνδούρου. Η Ελληνική Λύση μετά τη σημαντική δημοσκοπική άνοδο κινείται για να καταγράψει διψήφια ποσοστά και στην κάλπη κυρίως στη Μακεδονία αλλά και στη Θράκη, ενώ η ΝΙΚΗ αρχίζει να βλέπει συρρίκνωση της ανοδικής πορείας στα γκάλοπ και να «φλερτάρει» όπως ακούγεται με ποσοστά γύρω στο 3%.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας έχει αναλάβει «περιφερειάρχης» της Μακεδονίας κατά την προεκλογική περίοδο για τη ΝΔ και μαζί με τον έμπειρο αυτοδιοικητικό, πρώην Δήμαρχο Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβο «τρέχουν» το πρόγραμμα στην περιοχή.
Δώδεκα δημοφιλή κυβερνητικά στελέχη έχουν άλλωστε την ευθύνη για το διαστημα που απομένει ανά περιφέρεια: 1) Περιφέρεια Κρήτης: Κυριάκος Πιερρακάκης 2) Περιφέρεια Πελοποννήσου: Μάκης Βορίδης 3) Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Χρήστος Σταϊκούρας 4) Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας: Νίκος Δένδιας 5) Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Δημήτρης Καιρίδης 6) Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Άδωνις Γεωργιάδης 7) Περιφέρεια Ηπείρου: Κώστας Σκρέκας 8) Περιφέρεια Θεσσαλίας: Κωστής Χατζηδάκης 9) Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Λευτέρης Αυγενάκης 10) Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Σοφία Ζαχαράκη 11) Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων: Όλγα Κεφαλογιάννη 12) Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δόμνα Μιχαηλίδου
Διαβάστε ακόμη
Πού γεννιούνται οι περισσότερες start up τεχνητής νοημοσύνης (πίνακες)
Στα ύψη οι τιμές για την αγορά εξοχικών στα top νησιά (pic + πίνακας)
Dow Jones: Τα ορόσημα στην πορεία προς τις 40.000 μονάδες – Ποιοι πανηγυρίζουν και ποιοι… αδιαφορούν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ