Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι στις «διαρκείς» προκλήσεις της τουρκικής πλευράς και σχέδιο για την οικονομική προοπτική και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα συμπεριλαμβάνει ο «οδικός χάρτης» του Μεγάρου Μαξίμου για τους επόμενους κρίσιμους και ταυτόχρονα προεκλογικούς μήνες.
Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας τις κορυφαίες επαφές στην Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα -με στόχο η Ελλάδα να παραμείνει στο κάδρο των χωρών με ισχυρή αυτοπεποίθηση- διευρύνει τις συμμαχίες και διαμηνύει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να μπει στο πινγκ-πονγκ των υστερικών κατηγοριών και των ανυπόστατων ισχυρισμών που η τουρκική πλευρά διατυπώνει το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δε επισημάνει μέσω της «εκστρατείας» ενημέρωσης που έχει αναλάβει ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και λύσης στα γεωπολιτικά ζητήματα, ενώ η Τουρκία λειτουργεί ως παράγοντας του προβλήματος και βρίσκεται μακριά από το σεβασμό των υποχρεώσεων (που πρέπει να έχει ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ), του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.
Το μήνυμα που στέλνει είναι ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα, μετρά τις εξελίξεις, ζυγίζει τις αντιδράσεις της απέναντι πλευράς, υπενθυμίζει τις κόκκινες γραμμές και είναι σε εγρήγορση επιδιώκοντας πάντα τον διάλογο. «Εάν ο κ. Ερντογάν βρεθεί στην Πράγα, στον ίδιο χώρο γύρω από το ίδιο τραπέζι, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, είναι βέβαιο ότι εκεί θα κληθεί να απαντήσει στα προσχήματα που βάζει έναντι της χώρας. Η Ελλάδα, όπως έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο», τονίζει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας με νόημα ότι η χώρα πλέον «έχει βαρύνουσα πολιτική και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ, η οποία κυρίως βασίζεται κυρίως στην ενότητα του λαού μας ν’ απαντήσει στην οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση».
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η τελευταία εξέλιξη με τον κ. Menendez και μια σειρά από δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι, όσο η Τουρκία επιμένει να προκαλεί, να απειλεί και να κινείται εκτός του πλαισίου (δικαίου και κεκτημένου) που ο κόσμος εξασφάλισε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο δεν θα καταφέρνει να γίνεται αποδεκτή σε ένα πλαίσιο που διέπει τις διεθνείς σχέσεις, είτε αυτό έχει να κάνει με τους εξοπλισμούς, είτε έχει να κάνει με τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το δυτικό κόσμο γενικότερα, σε μια περίοδο μάλιστα που δοκιμάζεται από τον αναθεωρητισμό και την εισβολή του Putin στην Ουκρανία.
Στο «μέτωπο» της ενεργειακής πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει από τον περασμένο Μάρτιο να προτείνει στην Ε.Ε. ουσιαστικές παρεμβάσεις. Επιμένει προς αυτήν την κατεύθυνση (με σχετικές προτάσεις και στα άτυπα Συμβούλια και στο τακτικό Συμβούλιο Κορυφής) και ταυτόχρονα συγκροτεί και υλοποιεί ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. «Σε κάθε περίπτωση, δεν θα σταματήσουμε με επιχειρήματα να προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι οφείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταθεί στο πλευρό των λαών, στο πλευρό των εθνικών κυβερνήσεων, για να αντιμετωπίσουμε τα πολύ δύσκολα που έχουμε μπροστά μας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι και αρκετός χρόνος χάθηκε και ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για καθυστέρηση», εξηγεί ο κ. Γιάννης Οικονόμου.
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, η κυβερνητική παράταξη επιχειρεί να οικοδομήσει τα εκλογικά διλήμματα και να προσδιορίσει το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συνδέει την εγγύηση της πολιτικής σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας σ’ ένα περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων με τον στόχο αυτοδύναμου αποτελέσματος στις προσεχείς κάλπες και εκφράζει δια του πρωθυπουργού και των στελεχών της την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής δεν θα χρειαστεί κανένα άλλο πολιτικό κόμμα για να κυβερνήσει. «Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη αυτή τη στιγμή, που να δείχνει ότι σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, η Νέα Δημοκρατία δεν θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία», διαπιστώνει κυβερνητικός παράγοντας, αναφερόμενος σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν ασφαλές προβάδισμα και σημαντική διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και ενίσχυση της δημοφιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά στις μετρήσεις της δυνατότητας αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων της συγκυρίας.
Όταν η συζήτηση προχωρά στο επίπεδο της πλήρους ανάλυσης των δεδομένων και της στρατηγικής στόχευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στενοί συνεργάτες του σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι ο στόχος κατάκτησης εκ νέου της αυτοδυναμίας συμπληρώνεται από την βούληση διαμόρφωσης των όρων για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης χωρίς παρωπίδες. Όπως υπογραμμίζουν ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι επιδιώκει την αξιοποίηση στο κυβερνητικό σχήμα στελεχών που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό χώρο της ΝΔ. Το υπόδειγμα διακυβέρνησης που ακολουθεί από το 2019 θα περιγράψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την Τρίτη με αφορμή την ιδρυτική επέτειο της Νέας Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου. Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει, όπως προγραμματιζόταν, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και θα γίνει εκδήλωση στην Πειραιώς. «Ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση», είναι το «σήμα» του κ. Μητσοτάκη προς το «γαλάζιο» ακροατήριο και συγκεκριμένα προς τα στελέχη που αναλαμβάνουν την ευθύνη της κινητοποίησης και της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων γύρω από το κυβερνητικό αφήγημα για την επόμενη μέρα.
Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα είναι τα πρώτα 1.500 σπίτια και οι 5+1 γειτονιές στο Ελληνικό (pics)
Brain drain στη Ρωσία λόγω του πολέμου
Πόπη Σκαγιά (SKAG): Από το μπλε τετράδιο «Super Διεθνές», στην νέα εποχή της SKAG