search icon

Πολιτική

Μέγαρο Μαξίμου: Δυναμική επανεκκίνηση από τη ΔΕΘ με το βλέμμα στον τριετή «οδικό χάρτη» για τους πολίτες

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να περιγράψει από τη Θεσσαλονίκη με ενάργεια τις προτεραιότητες, τις μεταρρυθμίσεις και τις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας - Ολο το ρεπορτάζ - Μητσοτάκης για ρεύμα: Δεν θα ανεχτούμε «ουρανοκατέβατα κέρδη» που ανεβάζουν τεχνητά τους λογαριασμούς

Ραντεβού δυναμικής κυβερνητικής επανεκκίνησης τον Σεπτέμβριο σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου καλώντας τους υπουργούς να θέσουν σε τροχιά υλοποίησης πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει από τη ΔΕΘ να περιγράψει με ενάργεια τον τριετή «οδικό χάρτη» και τις προτεραιότητες στη «μάχη του συγκεκριμένου». Μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είναι εκ των πραγμάτων ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και μάλιστα αποκτούν σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. «Δεν επαναπαυόμαστε. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς του που αναλαμβάνουν να κερδίσουν το «στοίχημα» στον τομέα ευθύνης τους και ταυτόχρονα να προετοιμάσουν το κυβερνητικό «αποτύπωμα» στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πρώτη προτεραιότητα ήταν και είναι η μείωση της ανεργίας. Μέσα στα πέντε έτη – αυτό που επισημαίνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου- δημιουργήθηκαν 400.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά χρειάζεται και θα υπάρξει διάρκεια στην προσπάθεια για την προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό δε που σημειώνουν είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θέσεων εργασίας είναι με καλύτερους μισθούς κι ότι ώθηση στις αδιάλειπτες προσπάθειες για την καταπολέμηση της ανεργίας δίνουν οι νέες, θετικότατες επιδόσεις των στοχευμένων πολιτικών που καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ. Από τη σύγκριση στους σχετικούς δείκτες η ανεργία στη χώρα μας τον Ιούνιο μειώθηκε περαιτέρω, στο 9,6%, από 10,3% τον Μάιο, δηλαδή, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας ενώ σημειώθηκε αύξηση των απασχολούμενων κατά 80.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σε σχέση δε, με τον Ιούνιο του 2019 η πτώση που έχει σημειώσει η ανεργία ανέρχεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Δυο σημαντικές πτυχές αυτών των θετικών αποτελεσμάτων- σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- αφορούν στον περιορισμό της ανεργίας των γυναικών κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες και των νέων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.

«Στόχος της πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση είναι να κατορθώσουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επίπεδο απασχόλησης, δημιουργώντας περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με ουσιαστικές πρόνοιες για την προστασία των εργαζομένων και τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών εργασίας», εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ο οποίος δίνει έμφαση στη μάχη για τη μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ. «Έχουμε μείωση στο σουπερμάρκετ 1,5% σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι μήνες για να μπορούμε να πούμε ότι αυτό θα αποτυπωθεί ακόμα περισσότερο στους πολίτες. Και έχουμε και ένα άλλο καλό νέο. Η προσωρινή εκτίμηση του πληθωρισμού τροφίμων φέρνει τη χώρα μας στο 1,4%, ενώ η ευρωζώνη είναι στο 2,3%. Ήταν ο πιο δύσκολος επιμέρους δείκτης πληθωρισμού για πάρα πολλούς μήνες», υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσθέτει ότι: «Είναι σημαντικό για έναν ακόμα μήνα η πολιτική της χώρας συγκριτικά με τις πολιτικές που εφαρμόζονται στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, φαίνεται ότι αποδίδει περισσότερο. Ο στόχος είναι να μιλάμε, πλέον, μόνο για μειώσεις τιμών μήνα με τον μήνα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πολύς ακόμα δρόμος να διανυθεί και βέβαια βασικό όπλο αυτής της πολιτικής – γιατί συνολικά το κόστος ζωής είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες – είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων. Και αυτό είναι μια πολιτική που ακολουθούν μια σειρά από Υπουργεία και συνολικά η Κυβέρνηση».

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται εν τω μεταξύ η κυβερνητική δέσμευση για παρέμβαση στο ρεύμα προς όφελος των πολιτών, όπως είχε προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υλοποιεί μέσω τροπολογίας το αρμόδιο υπουργείο. Με την τροπολογία εφαρμόζεται έκτακτη εισφορά σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου για χρονικό διάστημα που θα κυμαίνεται από έναν έως τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Το ύψος της έκτακτης εισφοράς ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα έσοδα θα ενισχύσουν το δίχτυ προστασίας οικιακών καταναλωτών, καθώς επίσης και αγροτών από την υπερβολική επιβάρυνση που θα προκαλούσαν οι αυξημένες τιμές λόγω της δυσλειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ρεύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου.

Οι διατάξεις προβλέπουν ακόμη ότι όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, καθώς επίσης αγροτικές συνδέσεις που ανήκουν σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων εντάσσονται αυτομάτως στο ευνοϊκό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ». Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η άμεση και χωρίς καμία καθυστέρηση μείωση του ενεργειακού κόστους για τον πρωτογενή τομέα. Βάσει της τροπολογίας, οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων και οι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» δύνανται οποτεδήποτε, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024, να δηλώσουν τη βούλησή τους να απενταχθούν από το «ΓΑΙΑ» χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Επιπλέον, οι κάτοχοι των συνδέσεων που εντάσσονται στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» υπάγονται αυτομάτως και στο πρόγραμμα δεκαετούς άτοκης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον, βέβαια, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Καθοριστικής σημασίας θεωρεί η κυβέρνηση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις αλλαγές στο Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, καθώς εισέρχονται σε μια νέα εποχή. Στόχος είναι, από την μια, οι οργανισμοί αυτοί να εκσυγχρονιστούν και να συμβάλουν περισσότερο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και από την άλλη να βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης που παρέχουν. «Γιατί οι οργανισμοί αυτοί επηρεάζουν πρωτίστως την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, όπως τα ΕΛΤΑ και οι δημόσιες συγκοινωνίες. Παράλληλα μέσω των αλλαγών αυτών προωθούνται δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα με μόνιμο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία επενδύοντας σε τομείς που η Ελλάδα έχει ανάγκη», υπογραμμίζει κυβερνητικό στέλεχος και περιγράφει τις αλλαγές με τις τέσσερις βασικές παρεμβάσεις που οδηγούν:

· Πρώτον, στην θέσπιση ενός πιο σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης του Υπερταμείου και την απορρόφηση σε αυτό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΑΙΠΕΔ

· Δεύτερον, στη μετατροπή σε «μικρές ΔΕΗ», 8 θυγατρικών εταιρειών του διευκολύνοντας τις προσλήψεις στελεχών και προσωπικού και τις κρίσιμες για τη λειτουργία τους προμήθειες

· Τρίτον, στη σύσταση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα αξιοποιήσει ως αρχικό επενδυτικό κεφάλαιό του το ήμισυ από το αντιστάθμισμα από την επαναπόκτηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και της Ε.Υ.Α.Θ. από το Δημόσιο για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

· Και τέταρτον, στο να δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα να αξιοποιεί το 50% των εσόδων που εισπράττεται από συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών προκειμένου να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση των Master Plan άλλων λιμένων στο χαρτοφυλάκιό του.

Διαβάστε ακόμη   

Παρίσι 2024: Πόσα χρήματα θα κερδίσουν οι Ολυμπιονίκες

Τα διεθνή τοπόσημα και η συμβολή τους σε ΑΕΠ και κοινωνία – Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στο επίκεντρο (pic)

«Πόλεμος» στις παραλίες: Από τη μάχη της πετσέτας στο κυνήγι της ξαπλώστρας (πίνακες) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version