Με μεταρρυθμιστική πυξίδα θα συνεχίσει να κινείται η κυβέρνηση και το 2024, επιταχύνοντας ωστόσο ρυθμούς και «μεταφράζοντας» τις θετικές ειδήσεις για την οικονομία σε μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά στις προτεραιότητες της νέας χρονιάς και στην «ένταση» που θέλει να υιοθετήσει το υπουργικό συμβούλιο για την υλοποίηση του σχεδίου και της ισχυρής δέσμευσης προς τους πολίτες. Απευθυνόμενος συγκεκριμένα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την περασμένη Παρασκευή υπογράμμισε την αποφασιστικότητα για την προώθηση των μεταρρυθμιστικών αλλαγών, εξήγησε ότι η αφετηρία είναι άκρως θετική μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης (από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και τη σημαντική προσέλκυση επενδύσεων, τόνισε ότι θα γίνει εκ νέου συστηματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (γνωρίζοντας ότι είναι το πρώτο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά) και εστίασε στη σημασία ψήφισης μέσα στον Ιανουάριο τριών εμβληματικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, όπως είναι η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας, η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου από τις προσεχείς ευρωεκλογές και φυσικά τα μέτρα για την αποτελεσματική αναχαίτιση της οπαδικής βίας. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι υπουργοί που αναλαμβάνουν τις κρίσιμες «αποστολές»
Καταρχάς οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικές: όλοι ανεξαιρέτως οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έκαναν το προηγούμενο διάστημα αναβαθμίσεις στο αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, η Κομισιόν, η Τράπεζα της Ελλάδας και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εξέδωσαν θετικές εκθέσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ακολούθησε ο Economist, ένα από τα πιο έγκυρα περιοδικά διεθνώς που ανακήρυξε την Ελλάδα ως χώρα της χρονιάς για τον οικονομικό τομέα. «Η Ελλάδα δείχνει ότι από τα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι δυνατό να θεσπιστούν λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανοικοδομηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επιμένει: «σταθερή δέσμευσή μας ήταν και παραμένει μια οικονομική πολιτική που αφήνει πίσω την περασμένη δεκαετία αλλά και θέτει τις βάσεις για μια ελληνική οικονομία που θα συνεχίσει να εκπλήσσει ευχάριστα συνδυάζοντας τα γερά δημοσιονομικά θεμέλια με την γρήγορη ανάπτυξη της χώρας».
Ένα ακόμη θετικό πλαίσιο για την επιτάχυνση των ρυθμών είναι ότι το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) κατέληξε προ ημερών σε συμφωνία για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης με την οποία ικανοποιούνται οι βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, για την ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών, την εξαίρεσή τους δηλαδή από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείματος. Επιπλέον ικανοποιούνται ζητήματα για την ειδική πρόνοια των τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2033, την προστασία των επενδύσεων και την σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους.
Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει αναμφίβολα βάρος στην ιστορική, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, μεταρρύθμιση για την Παιδεία και για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης από τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. Το νομοσχέδιο αφορά τόσο στην απελευθέρωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου από την γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, όσο και στην διαμόρφωση του πλαισίου για την λειτουργία στη χώρα μας, παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο με το νομοσχέδιο αυτό, απλουστεύονται οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων. Καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του Υπουργού Παιδείας ακόμη και σε μικρής κλίμακας αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών, ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους Ειδικούς Λογαριασμούς Καινοτομίας και Έρευνας. Τα Πανεπιστήμια αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων. Περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων. Δημιουργείται δυνατότητα χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ η οποία αφορά αποκλειστικά φοιτητές ή ερευνητές- για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία δε, έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 50 εκ. ευρώ.
Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Για την εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια παραρτήματος πανεπιστημίου άλλης χώρας το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι πρέπει να γίνει ιδρυματική και τμηματική αξιολόγηση καθώς και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του. Η πιστοποίηση θα γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια.
Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα θέσει αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτρέπεται η λειτουργία τμημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία, τονίζω ξανά, θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει, μεταξύ άλλων πολλών αυστηρών, προϋποθέσεων:
– να αποτελείται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές.
– να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται,
– τα επιμέρους προγράμματα σπουδών να έχουν επίσης πιστοποιηθεί από τη χώρα προέλευσης,
– οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα να προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης.
«Πρόκειται πράγματι για μια αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην χώρα μας. Πρώτον, θα ενισχυθεί η οικονομία της με την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, δεύτερον θα ανασχεθεί ακόμα περισσότερο το brain drain καθώς πολλοί από τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που αναζητούν τις σπουδές τους στο εξωτερικό θα μπορούν τώρα πια αυτονόητα να το κάνουν στην χώρα τους. Επιπλέον, θα αφήσουμε πίσω μας μια αγκύλωση του παρελθόντος που «δαιμονοποιούσε» την ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων σαν να επρόκειτο να καταργήσουν τη δημόσια εκπαίδευση», λέει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης επαναλαμβάνοντας ότι για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά «αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αποτελούμε μια παγκόσμια εξαίρεση, ως η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν έχει επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών τμημάτων ΑΕΙ».
Στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η κατάθεση των κορυφαίων νομοσχεδίων προς συζήτηση στη Βουλή, ενώ θα αρχίσει να γίνεται πράξη το πακέτο μέτρων για την αύξηση του εισοδήματος των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων, καθώς και η αξιολογική επιλογή διοικήσεων σε φορείς του Δημοσίου.
Διαβάστε ακόμη:
Το αδιαχώρητο φέτος με 100% πληρότητα στους ορεινούς προορισμούς για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Φωτιά τα ενοίκια: Αύξηση από 43,2% έως και 52,1% μεταξύ 2018 και 2023 – Οι 9+1 λόγοι της ανόδου
Η χρονιά των εξαγορών για την Πληροφορική – Έρχεται νέο σερί και το 2024 (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ