Με το βλέμμα στραμμένο στη «μεγάλη εικόνα» κινείται το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, τόσο για τη διαρκή ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας με το διεθνές περιβάλλον και την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, όσο και για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών στο εσωτερικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφει σε κάθε ευκαιρία τον «οδικό χάρτη» και υπογραμμίζει τις προτεραιότητες οι οποίες και «κατευθύνουν» στη συνέχεια τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις των αρμόδιων κάθε φορά υπουργών, με στόχο την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές του 2027. Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν αυτές τις μέρες ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή για να συνδέσουν αυτή την αναφορά αφενός με τις αμερικανικές εκλογές και αφετέρου με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν την προσεχή Παρασκευή στην Αθήνα. Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, που έχει περιγραφεί από την ανακοίνωση των προγραμματικών δεσμεύσεων και του σαφούς χρονοδιαγράμματος.

Για τις αμερικανικές εκλογές το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη εξηγώντας ότι αφορούν στον αμερικανικό λαό, ωστόσο δηλώνει έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα. «Εμείς θα προσαρμοστούμε και θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε εκλεγεί, γιατί ακριβώς ο στρατηγικός πυρήνας της σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση ούτε από τον κ. Tραμπ ούτε από την κυρία Χάρις, σε περίπτωση που εκλεγεί ο ένας ή η άλλη», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας χθες το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρές επαφές με πολλούς εκλεγμένους Αντιπροσώπους και Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα, στο Κογκρέσο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. «Η άποψη ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών -σε αυτή τη σχέση προστίθεται τώρα, και με τη δική μας μικρή συνδρομή, και η Κύπρος- είναι μία άποψη την οποία την έχουν Γερουσιαστές και Βουλευτές και από τα δύο κόμματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης θυμίζοντας επίσης ότι «όταν είχα την πολύ μεγάλη τιμή να μιλήσω στο Κογκρέσο με χειροκρότησαν και οι δύο πλευρές του Κογκρέσου». Ενδεικτική των καλών σχέσεων που διατηρεί είναι και η προχθεσινή συνάντηση στην Αθήνα με τον Μάικ Πομπέο, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που αν κερδίσει τη μάχη ο Ντόναλντ Τραμπ ακούγεται ότι θα αναλάβει εκ νέου αναβαθμισμένα καθήκοντα.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά και εν’ όψει της συνάντησης των κ.κ. Γεραπετρίτη, Φιντάν ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρή, γεωπολιτικά, αμυντικά και οικονομικά και ότι έχιε υποχρέωση να αναπτύσσει από θέση αυτοπεποίθησης και όχι αδυναμίας συνομιλίες με τους γείτονες. Προσθέτει ότι προτιμά τα «ήρεμα νερά από τα παραγμένα», ότι δεν υπάρχει υποχώρηση από τις εθνικές θέσεις έστω και κατ’ ελάχιστο κι ότι ακόμη και «αν συμφωνήσουμε τελικά ότι διαφωνούμε, ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας γιατί προσερχόμαστε από πολύ διαφορετικές θέσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία». Μάλιστα όταν ερωτάται για τον Αντώνη Σαμαρά και τις θέσεις που διατυπώνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει στα πεπραγμένα, αναφερόμενος στην κυβέρνησή του: «Ο ίδιος διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά, έχει συναντήσει τον κ. Ερντογάν και επί ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές. Άρα, γνωρίζει πολύ καλά ότι το βάρος της εξουσίας μάς υποχρεώνει να συνομιλούμε με την Τουρκία».

Στο εσωτερικό σκηνικό ο κ. Μητσοτάκης επιταχύνει ρυθμούς για την προώθηση των βέλτιστων λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Το μήνυμά του έτσι, εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2025 στις 17 Δεκεμβρίου είναι ότι αλλάζουν οι δημοσιονομικοί κανόνες κι ότι από την άλλη απαιτείται συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας για να στηρίξει το εγχείρημα των μεταρρυθμίσεων. «Οι καινούργιοι δημοσιονομικοί κανόνες δεν μας επιτρέπουν πια να χρησιμοποιούμε αυξήσεις στα έσοδα που δεν προέρχονται από διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για να δίνουμε έκτακτες στηρίξεις. Αλλάζουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Η τελευταία φορά που θα μπορούμε να το κάνουμε είναι φέτος», διευκρίνισε συγκεκριμένα χθες και συμπλήρωσε ότι «όμως, αν έχουμε διαρθρωτική βελτίωση στην απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, μπορούμε να μειώνουμε φόρους, δεν μπορούμε να αυξάνουμε δαπάνες».

Στον Προϋπολογισμό του 2025, υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων, με σημαντικότερη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, και όχι μισή, όπως είχαν αρχικά προγραμματίσει. Πρόκειται για το μη μισθολογικό κόστος που αφορά εργοδότες και εργαζόμενους. Ικανοποιείται το πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ με την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών του ΕΣΥ με 22%.

Το 2025 επίσης θα είναι οριστική η κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος, έρχεται αναπροσαρμογή στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ειδικά για εκείνες τις κοινότητες, τις κωμοπόλεις, οι οποίες έχουν πληθυσμό μέχρι 1.500 κατοίκους, όπως και κατάργηση του φόρου εισοδήματος αν μετατρέψεις τη μίσθωσή σου από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια. Για το 2026 και το 2027 και ανάλογα με την πορεία του Προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θέλει να στρέψει την προσοχή της στη μεσαία τάξη και στη μισθωτή εργασία. «Τεκμήρια. Υπάρχουν στρεβλώσεις τις οποίες πρέπει να δούμε. Τελευταίο θα έβαζα τον ΦΠΑ στη λίστα των παρεμβάσεων. Έχουμε ακόμα δύο χρονιές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξή του, όπου εκτίμησε ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι τελικά, πάνω από τα 1.500 ευρώ.

«Το 2019 παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ. Θα είναι στα 950 ευρώ το 2027. Είναι μία αύξηση σχεδόν 50%. Και βέβαια, αυτή η αύξηση συμπαρασύρει επιδόματα ανεργίας, τριετίες, κατά συνέπεια ανεβάζει συνολικά το επίπεδο των μισθών στη χώρα, κάτι το οποίο αποτελούσε, την κεντρική προεκλογική μας δέσμευση», εξήγησε δε για τον κατώτατο μισθό, ενώ προανήγγειλε σχετικά με τις συντάξεις: Τον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα, έκτακτη υποστήριξη για τους συνταξιούχους με χαμηλές συντάξεις, οι οποίοι δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις λόγω της προσωπικής διαφοράς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη 

Μάστιγα οι ρευματοκλοπές: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ οι ετήσιες απώλειες 

Οι παλιές οφειλές «φουσκώνουν» το χρέος προς τον ΕΦΚΑ (πίνακας)

«Καπνική Μιχαηλίδης»: Από τον «καπνό» των ζημιών στη «φωτιά» των πλειστηριασμών (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα