search icon

Πολιτική

Μαξίμου: Από τώρα μέχρι τη ΔΕΘ παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Μαξίμου - Η οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς - Μητσοτάκης: Μέσα στο έτος οι προσλήψεις από το ΑΣΕΠ – Θα επιταχύνουμε ρυθμούς για την καταπολέμηση της ακρίβειας

Μια δέσμη πρωτοβουλιών που θα εξασφαλίσουν στην κυβέρνηση τη συνθήκη των δυναμικών παρεμβάσεων στους κρίσιμους τομείς της πολιτικής έχει σχεδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να επιταχύνει από την επομένη των ευρωεκλογών τους ρυθμούς της αποτελεσματικότητας του παραγόμενου έργου στα πεδία της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει αφενός στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αφετέρου στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω της ενίσχυσης του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης. Η οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς παραπέμπει σε αποφασιστικές κινήσεις για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών σε κάθε τομέα- το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή για την αναμόρφωση των κανόνων του ΑΣΕΠ έρχεται για παράδειγμα για να ξεμπλοκάρουν οι προσλήψεις από τα γραφειοκρατικά φρένα κι έτσι να καλύπτονται τα κενά σε θέσεις-κλειδιά του Δημοσίου χωρίς καθυστέρηση. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί παρά να έχουν ισχυρό αποτύπωμα στη καθημερινότητα των πολιτών και να συμβάλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος υπενθυμίζοντας ότι προηγούμενες παρεμβάσεις που έγιναν σε προεκλογικό χρόνο αποφασίστηκαν για να διαμορφώσουν όρους αναβάθμισης της ζωής και της προοπτικής των πολιτών. Θυμίζει τη μεταρρύθμιση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που αγκάλιασαν οι πολίτες και σημειώνει ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι το επόμενο πεδίο, όπου θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Στη φετινή Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να ενισχύσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, παρουσιάζοντας το νέο επικαιροποιημένο «οδικό χάρτη», έχοντας ήδη δώσει δείγματα γραφής για διορθωτικές και άλλες κινήσεις. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να εξηγήσει ότι κάθε φορά που διαμορφώνονται τα αναγκαία δημοσιονομικά περιθώρια ξεκλειδώνει παρεμβάσεις για τη στήριξη όλων των κοινωνικών ομάδων. Με τη σημερινή ανάρτηση, την πρώτη μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στους πολίτες για να δεσμευτεί για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου που αναμένουν σε εύλογο χρονικό διάστημα.  «Η κάλπη μπορεί να είναι πλέον παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμά της. Ξέρω ότι οι πολίτες ζητούν από εμάς να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα πεδία, πρωτίστως όμως σε όσα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους. Και αυτό θα κάνουμε», τονίζει ο πρωθυπουργός  δίνοντας προτεραιότητα στον «πόλεμο» κατά της ακρίβειας. Τι θα ισχύει από το τέλος Ιουνίου, που αναμενόταν η επαναφορά του φόρου στο 24% στον καφέ και τα ταξί; Μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στον καφέ που παραδίδεται στο χέρι καθώς και στα Ταξί με στόχο να αποφευχθούν ανατιμήσεις- και παρατείνονται για άλλο ένα εξάμηνο, έως τις 31 Δεκεμβρίου, τα μέτρα για τη μείωση των τιμών στο ράφι και την καταπολέμηση της ακρίβειας. Όμως η παρέμβαση από την οποία αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα στο πεδίο της ακρίβειας αφορά στην ενίσχυση  των ελέγχων στην αγορά. Πως θα γίνει αυτό; Με την πρόσληψη 30 νέων στελεχών στη ΔΙΜΕΑ.

Προς την κατεύθυνση στήριξης των πολιτών ήταν και το μέτρο για την επιβολή εισφοράς 33% στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων του 2023, από το οποίο αναμένεται να εισπραχθούν 300 εκατομμύρια  ευρώ. Τα 250 εκατομμύρια  θα διατεθούν για την ενίσχυση στο τέλος του έτους των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Δεν τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα», υπογραμμίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου συμπληρώνοντας ότι κάθε κίνηση εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Η μεγαλύτερη ευελιξία στις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ να ασκούν πολιτικές και να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό τους προϋποθέτει επίσης αλλαγές οι οποίες θα προωθηθούν με νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο μεταξύ των άλλων; Τα ΕΛΤΑ και οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ εκτός γενικής κυβέρνησης θα μπορούν να προσλαμβάνουν γενικούς διευθυντές και διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, απελευθερώνονται οι αμοιβές, ενώ οι προσλήψεις θα επιταχυνθούν καθώς το ΑΣΕΠ θα ελέγχει μόνο την προκήρυξη τους. Επίσης απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες στον κανονισμό προμηθειών τους. Σε ότι αφορά τις αμοιβές των θυγατρικών του Υπερταμείου, εντός γενικής κυβέρνησης ( συγκοινωνίες κ) θα καθορίζονται με βάση το πρότυπο του ΕΦΚΑ.

Ο εκσυγχρονισμός στο τομέα Μεταφορών είναι πρώτη προτεραιότητα επίσης. Έτσι νέα ηλεκτρικά λεωφορεία έχουν ήδη προστεθεί στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ένα μέρος τους – όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός- έχει ήδη ξεκινήσει τα δρομολόγια, και τα υπόλοιπα εντάσσονται μέσα στον Ιούνιο στον στόλο των αστικών λεωφορείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι σε λειτουργεία και τα 250 οχήματα αυτού του τύπου, ενώ τρέχει η προκήρυξη για την πρόσληψη 40 οδηγών για τον ΟΑΣΘ.

Στις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας συμπεριλαμβάνονται δράσεις ώστε:

-Το Υπερταμείο να απορροφήσει το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η εκκρεμότητα που αφορά στη διάθεση του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια.

Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου θα επικεντρωθεί στην χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων. Απ’ αυτά θα αποτιμηθούν τα 6.000 προκειμένου να επιλεγούν τελικά 1.000 ακίνητα για τα οποία θα δημιουργηθούν εταιρείες holding στις οποίες θα μπορούν να επενδύσουν ενδιαφερόμενοι ανάλογα με τη χρήση γης του κάθε πακέτου. Μέρος των ακινήτων της ΕΤΑΔ εξετάζεται να διατεθούν για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

-Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο δημιουργείται με αρχικά κεφάλαια 300 εκατομμυρίων  ευρώ, ώστε με τη συμμετοχή πρόσθετων κεφαλαίων να επενδύει σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας που δημιουργούν υπεραξία.

Την προσεχή Τετάρτη ο πρωθυπουργός προτίθεται κατά τη συνεδρίαση της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας να ακούσει προσεκτικά όλους τους βουλευτές που θα πάρουν το λόγο και να καταγράψει τις παρατηρήσεις και τα αιτήματά τους. Οι ανοιχτές γέφυρες με την κοινωνία ως προνόμιο και καθήκον των βουλευτών θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου η βάση για την ανάλυση των μηνυμάτων που στέλνουν κάθε φορά οι πολίτες προσδοκώντας αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου. Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά μέσω της συνεδρίασης τη διατήρηση ενός συμπαγούς κοινοβουλευτικού σώματος, έτοιμου να υπερασπιστεί το κυβερνητικό έργο, προτείνοντας τις διορθώσεις που θεωρεί αναγκαίες και οι οποίες όμως δεν “αμφισβητούν” το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Διαβάστε ακόμη 

Από την Απογευματινή και τον ΔΟΛ, στην Κοραή: Ιστορικά κτίρια αποκτούν νέα ζωή (pics)

Το στοίχημα της αξιοποίησης του εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ (pics)

ΑΑΔΕ: Το myAADE «καταργεί» τα γκισέ στις ΔΟΥ (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version