«Εισάγεται την Τρίτη 12/11 προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας “Αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας”», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκεται η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού με έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα για όλους και τη μείωση των ανισοτήτων».
Τόνισε ότι «πλέον κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε γιατρό που βρίσκεται στην περιοχή που κατοικεί καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν προσωπικοί ιατροί. Για πρώτη φορά δίνονται οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς», πρόσθεσε.
Επεσήμανε ότι παράλληλα θεσμοθετείται ο προσωπικός παιδίατρος.
«Σε πρώτη φάση περίπου 530.000 παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση. Επιπλέον ιδρύονται 7 πανεπιστημιακά κέντρα, ένα σε κάθε ιατρική σχολή-τμήμα της χώρας στα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ. Σε αυτά, θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής ενώ στο πλαίσιο του Δικτύου Τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα. Έτσι, σε όποιο σημείο της χώρας και αν διαμένουν οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν φροντίδα κατ’ οίκον με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση».
Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ελλάδας στη φετινή 29η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29) που διεξάγεται στον Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και θα εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο, με επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας τον πρωθυπουργό. «Η Διάσκεψη έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία την τελευταία δεκαετία, αποτελώντας το βασικό φόρουμ συντονισμού για τις προσπάθειες περιορισμού της κλιματικής κρίσης. Και αυτό καθώς οι επιπτώσεις της τελευταίας πληθαίνουν παγκοσμίως και γίνονται πιο αισθητές, λόγω της αυξημένης έντασής τους -χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο καταστροφικός “Daniel”, που έπληξε την Θεσσαλία, αλλά και η πρόσφατη, σαρωτική κακοκαιρία στην Βαλένθια- καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων», είπε.
Και υπογράμμισε πως «οι κύριοι στόχοι της Διάσκεψης αφορούν στην εξεύρεση πόρων με σκοπό την χρηματοδότηση των προσπαθειών για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης, στην περαιτέρω πίεση για τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων και στην έμφαση σε καινοτόμες ιδέες και λύσεις».
Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης είπε πως «σε νέα πληρωμή δικαιούχων στο “Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙI” προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σήμερα, οπότε και θα πιστωθεί σε 940 δικαιούχους ποσό περίπου 4 εκατ. ευρώ για επιδότηση συνολικά 1.040 οχημάτων».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού αναφέροντας πως σήμερα θα πραγματοποιήσει ομιλία στο ετήσιο τεχνολογικό φόρουμ Future Unfold της Grand Thornton ενώ αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή στην συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό.
Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:
«Εισάγεται αύριο, Τρίτη 12 Νοεμβρίου προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας: “Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας”.
Με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκεται η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, με έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα για όλους και τη μείωση των ανισοτήτων.
Πλέον, κάθε πολίτης θα έχει την δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε γιατρό στην περιοχή που κατοικεί, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν Προσωπικοί Ιατροί.
Για πρώτη φορά δίνονται οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς.
Κάθε γιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες, είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, είτε της Εσωτερικής Παθολογίας, θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών.
Παράλληλα, θεσμοθετούμε τον Προσωπικό Παιδίατρο. Σε πρώτη φάση, περίπου 530.000 παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση.
Επιπλέον, ιδρύονται 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας, στα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ. Σε αυτά, θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής ενώ στο πλαίσιο του Δικτύου Τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα. Έτσι, σε όποιο σημείο της χώρας και αν διαμένουν οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν φροντίδα κατ’ οίκον με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση.
Η Ελλάδα συμμετέχει στη φετινή 29η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29) που διεξάγεται στον Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και θα εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο, με επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας τον Πρωθυπουργό.
Η Διάσκεψη έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία την τελευταία δεκαετία, αποτελώντας το βασικό φόρουμ συντονισμού για τις προσπάθειες περιορισμού της κλιματικής κρίσης. Και αυτό καθώς οι επιπτώσεις της τελευταίας πληθαίνουν παγκοσμίως και γίνονται πιο αισθητές, λόγω της αυξημένης έντασής τους -χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο καταστροφικός “Daniel”, που έπληξε την Θεσσαλία, αλλά και η πρόσφατη, σαρωτική κακοκαιρία στην Βαλένθια- καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων.
Οι κύριοι στόχοι της Διάσκεψης αφορούν στην εξεύρεση πόρων με σκοπό την χρηματοδότηση των προσπαθειών για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης, στην περαιτέρω πίεση για τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων και στην έμφαση σε καινοτόμες ιδέες και λύσεις.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρέθηκε στο Πεκίνο σε επίσημη επίσκεψη ως προσκεκλημένη της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών με αφορμή τη διοργάνωση του Α’ Παγκοσμίου Συνεδρίου Κλασικών Σπουδών, ως ομιλήτρια στην εναρκτήρια εκδήλωσή του. Στη συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Ακαδημίας, υπογράμμισε ότι η συνδιοργάνωση του Συνεδρίου από την Κινεζική Ακαδημία, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας και την Ακαδημία Αθηνών σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός σημαντικού forum διαλόγου πολιτισμών, όπου Ελλάδα και Κίνα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά.
Πραγματοποιήθηκε, μάλιστα και η τελετή εγκαινίων της Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθήνας, η οποία ιδρύθηκε πριν λίγους μήνες, ακολουθεί το καθεστώς του Νόμου 4858/2001 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στις επαφές που είχε η Λίνα Μενδώνη με τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Παιδείας οι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επανέλαβαν τη σθεναρή υποστήριξη της Κίνας στο δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αθήνα, επεσήμαναν πόσο δημοφιλής είναι η χώρα μας στην Κίνα και τον λαό της, καθώς και ότι οι αξίες και οι αρχές του ελληνικού πολιτισμού αποτελούν διαρκές παράδειγμα.
Σε νέα πληρωμή δικαιούχων στο “Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙI” προχωρά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σήμερα, οπότε και θα πιστωθεί σε 940 δικαιούχους ποσό περίπου 4 εκατ. ευρώ για επιδότηση συνολικά 1.040 οχημάτων.
Από τον Νοέμβριο του 2023, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταβάλει επιδοτήσεις συνολικού ποσού 42 εκ. ευρώ σε 11.521 δικαιούχους για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος, ενώ από την έναρξη του Προγράμματος, τον Ιούλιο 2022, έχουν καταβληθεί 47 εκ. ευρώ.
Σήμερα Δευτέρα 11 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στο ετήσιο τεχνολογικό φόρουμ Future Unfold της Grand Thornton.
Αύριο Τρίτη 12 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή στην συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό».
Διαβάστε ακόμη:
Από τη νέα χρονιά μπλε τιμολόγια για νοικοκυριά και πορτοκαλί για επιχειρήσεις
Άκτωρ: «Μπόνους» 93,5 εκατ. λίγο πριν την παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης
Νικήτας Ποθουλάκης: Οι νέες επενδύσεις και το μέλλον της Μπάρμπα Στάθης (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα