Ως «τον πιο σταθερό, άμεσα ή έμμεσα χορηγό, της Χρυσής Αυγής» χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας αποψε στην ΕΡΤ.
Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι «ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις δύο αυστηροποιήσεις της νομοθεσίας που έκανε το 2021 και το 2024 η κυβέρνηση αυτή, που δεν θα έδιναν τη δυνατότητα στον «επόμενο Μιχαλολιάκο» να κάνει καν αίτηση, δεν τις ψήφισε ούτε επί της αρχής, ούτε κατά άρθρο. Δεν κατέθεσε υπόμνημα και στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές και δεν ψήφισε και τις τροπολογίες, με βάση τις οποίες αποκλείστηκαν τα μορφώματα αυτά στις εκλογές. Και έρχεται ο κ. Κασσελάκης, μετά από μια δικαστική απόφαση, και ουσιαστικά τι λέει, ότι επειδή είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης συλλογισμός που δεν στέκει».
Ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και τις πιθανές εξελίξεις στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι βουλευτικές εκλογές, θα γίνουν το 2027 και τόνισε ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί ξανά η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
«Οι τελευταίες ευρωεκλογές, το συγκρίσιμο μέγεθος, η αντίστοιχη τελευταία διαδικασία έδωσαν στην ΝΔ 33% και ένα μήνα μετά στις βουλευτικές εκλογές πήρε 39,5%. Και ήρθε στην εξουσία. Είναι λογικός αυτός ο πήχης από τον Πρωθυπουργό, συγκρίσιμο μέγεθος, τελευταία εκλογική διαδικασία. Μέσα σε δέκα μήνες έχουν περάσει αρκετές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, γιατί χτίζουμε πάνω στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε μια ισχυρή εμπιστοσύνη, που δεν είναι λευκή επιταγή, μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Σκεφτείτε ότι μια τοξική αντιπολίτευση πως θα χρησιμοποιήσει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα αμφισβητεί αυτή την πολιτική σταθερότητα, μπροστά στην επόμενη ή την μεθεπόμενη πολιτική αλλαγή» είπε ο κ. Μαρινάκης.
Αναλυτικά η συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω πριν μπούμε στην πολιτική επικαιρότητα που είναι πλούσια και έχω πολλά να σας ρωτήσω, μόλις μας εξήγησε η Ντίνα Τσουκαλά, νομίζω τα ακούγατε γιατί ήσασταν μέσα στο στούντιο, τι σημαίνει η έφεση που άσκησε ο Εισαγγελέας μετά την απόφαση για το Μάτι.
Παραταύτα, όπως μας είπε είναι μεγάλος ο κίνδυνος της παραγραφής και θέλω να σας ρωτήσω, μπορεί η Κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι δεν θα φθάσουμε σε μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή σε παραγραφή με οδυνηρές συνέπειες για το κράτος δικαίου και το κύρος της δικαιοσύνης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, υπάρχει διάκριση των εξουσιών οπότε, πέραν του ζητήματος της παραγραφής το οποίο μου θέσατε και το είχα επισημάνει και στη δική μου ανάρτηση, την επομένη της έκδοσης της απόφασης για την τραγωδία στο Μάτι. Η διάκριση των εξουσιών μας επιτάσσει να μην εμπλεκόμαστε στα της δικαιοσύνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως εκτελεστική εξουσία οφείλουμε να επισημάνουμε και εμείς ξανά τον κίνδυνο, όπως και πριν δύο εβδομάδες το είχαμε επισημάνει, πράγματι επειδή έχουν χαρακτηριστεί οι πράξεις αυτές ως πλημμελήματα λόγω και της αναγκαστικής εφαρμογής προγενεστέρων μορφών του ποινικού κώδικα και όχι των τελευταίων, που αν εφαρμόζονταν θα μιλούσαμε για κακουργήματα, άρα για δεκαπενταετή και κατ΄επέκταση εικοσαετή παραγραφή.
Πρέπει αυτό να προσεχθεί πολύ, να γίνει γρήγορα η καθαρογραφή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως έτσι και αλλιώς, ότι δικαστεί θα δικαστεί με το παλιό…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις και να μην καλλιεργούνται προσδοκίες στον κόσμο, ένα πράγμα είναι η δικαστική κρίση περί της αθωότητος ή της ενοχής των κατηγορουμένων, που αυτό προφανώς θα επανεξετασθεί εκ του μηδενός από το μετά την έφεση δικαστήριο, αλλά ένα άλλο πράγμα είναι το νομικό καθεστώς ο ποινικός κώδικας, δηλαδή η μορφή του ποινικού κώδικα με βάση την οποία θα εξετασθεί η υπόθεση.
Δεν σημαίνει ότι επειδή επί Μητσοτάκη, άλλαξαν, αυστηροποιήθηκαν οι ποινές και ως προς τα πλημμελήματα και ως προς τα κακουργήματα, αυτό μπορεί να εφαρμοστεί. Γιατί σε μια πράξη εφαρμόζεται ο επιεικέστερος νόμος από τον χρόνο τέλεσης της, μέχρι την έκδοση της αμετάκλητης απόφασης οπότε αναγκαστικά θα πάμε με το επιεικέστερο νομικό καθεστώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την υπόθεση Μιχαλολιάκου τι σχόλιο θα κάνετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα επαναλάβω κ. Κουβαρά αυτό το οποίο είπα και είπαμε συνολικά ως Κυβέρνηση και νομίζω ότι είναι το αυτονόητο που πρέπει να λέει οποιοσδήποτε έχει το οποιοδήποτε αξίωμα είναι απόφαση της δικαιοσύνης. Και το βούλευμα, μας αρέσει δεν μας αρέσει ήταν απόφαση της δικαιοσύνης, άρα δεν μπορούμε να το σχολιάσουμε πολιτικά με οποιονδήποτε τρόπο. Και η απόφαση για άσκηση έφεσης είναι μια απόφαση, επίσης της δικαιοσύνης. Η αλήθεια είναι ότι αυτό θα έπρεπε να το ακολουθούμε αυτόν τον κανόνα όλοι όσοι έχουμε ένα δημόσιο αξίωμα.
Δυστυχώς ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης ο κ. Κασσελάκης, έπεσε σε ένα πρωτοφανές ολίσθημα, πέραν αυτού που είπε για τους υπουργούς που «δολοφονούν- σκοτώνουν παιδιά». Πριν το Πάσχα είπε κάτι που για μένα είναι επίσης αδιανόητο, επί ημερών, λέει, του Μητσοτάκη αποφυλακίστηκε ο Μιχαλολιάκος. Δηλαδή με λίγα λόγια συνδέει τον Πρωθυπουργό της χώρας με μια δικαστική απόφαση. Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει εδώ «ο ποιητής», αν μου επιτρέπετε την έκφραση, δηλαδή θα έπρεπε ο Μητσοτάκης ή ο οποιοσδήποτε Πρωθυπουργός να παρέμβει στην Δικαιοσύνη για την έκδοση ή μη ενός βουλεύματος.
Θα σας πω κάτι κ. Κουβαρά, θέλω αυτό να ακουστεί, γιατί νομίζω ότι η χώρα μας δεν αντέχει άλλη υποκρισία και ειδικά από τους εκπροσώπους της εκτελεστικής, της νομοθετικής εξουσίας ή την αντιπολίτευση εν προκειμένω.
Μιλάει ο πρόεδρος του κόμματος που αποτελεί τον πιο σταθερό άμεσα ή έμμεσα χορηγό της Χρυσής Αυγής.
Θα σας πω γιατί. Ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις δύο αυστηροποιήσεις της νομοθεσίας που έκανε το 2021 και το 2024 η κυβέρνηση αυτή, που δεν θα έδιναν τη δυνατότητα στον «επόμενο Μιχαλολιάκο», να κάνει καν αίτηση. Δεν τις ψήφισε ούτε επί της αρχής, ούτε κατά άρθρο. Δεν κατέθεσε υπόμνημα και στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές και δεν ψήφισε και τις τροπολογίες, βάση των οποίων αποκλείστηκαν τα μορφώματα αυτά στις εκλογές. Και έρχεται ο κ. Κασσελάκης μετά από μια δικαστική απόφαση και ουσιαστικά τι λέει, ότι επειδή είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης συλλογισμός που δεν στέκει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά εσείς λέγατε, η Ν.Δ όχι εσείς προσωπικά δεν ήσασταν τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ότι η Χρυσή Αυγή μπήκε φυλακή επί Νέας Δημοκρατίας. Πώς δηλαδή μπορεί μια κυβέρνηση να επικαλείται ότι μπήκε φυλακή επί των ημερών της, αλλά όταν αποφυλακίζεται κάποιος να μην μπορεί να επικαλείται η αντιπολίτευση επί των ημερών ότι βγήκε από τη φυλακή; Είναι δύο μέτρα δύο σταθμά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να σας κάνω μια διευκρίνιση είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το ένα έχει να κάνει με το γεγονός ότι επί των ημερών της Ν.Δ συγκεντρώθηκαν οι υποθέσεις όπως μπορεί να κάνει, όπως και στην οπαδική βία συνέβη πρόσφατα και πήγαν στη Δικαιοσύνη για να κρίνει η δικαιοσύνη, όπως ανεξάρτητα κάνει η δικαιοσύνη. Ένα άλλο πράγμα είναι αυτό το οποίο λέμε για τον κ. Κασσελάκη και για την ανακοίνωση του. Και ένα τρίτο το οποίο πρέπει να πούμε είναι και το γεγονός ότι τεσσεράμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβρισκε αίθουσα να δικαστεί η υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Πάει πολύ, λοιπόν, ο οποιοσδήποτε από το κόμμα αυτό, το οποίο με τις πράξεις του και κυρίως με τις παραλείψεις του έδειξε την πραγματική του διάθεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα δεν έχουμε περάσει στον δεύτερο βαθμό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η εκτελεστική εξουσία τι οφείλει να κάνει; Να εισάγει νόμους τους οποίους ψηφίζει η νομοθετική εξουσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπράβο. Εμείς λοιπόν δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε ψηφίσει μια σειρά από νομοθετήματα και στην δεύτερη τετραετία κατά της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης. Ο δικαστικός χάρτης για παράδειγμα αποσκοπεί στο να μειωθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης μέχρι και 30%, η μια αναβολή στις ποινικέςδίκες, αυτά δεν τα ψήφισε η αντιπολίτευση, όλα αυτά δεν τα ψήφισε η αντιπολίτευση.
Και θα σας πω και κάτι, μας κατηγορούν πολλοί για τα Τέμπη, για τα περί συγκάλυψης, έχουμε απαντήσει πολλές φορές και θεωρώ ότι ξεπερνούν και τα όρια της πολιτικής κριτικής. Όμως δείτε, αυτή η τραγική υπόθεση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάκρισης, ένα χρόνο και λίγο παραπάνω μετά από αυτή τη τραγωδία.
Πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα η δικαιοσύνη; Ναι. Έχουμε όλοι ευθύνες; Ναι, αλλά τουλάχιστον τα νομοθετήματα που μειώνουν τις καθυστερήσεις αυτές, να τα ψηφίζουμε, να μην κουνάμε το δάχτυλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να έρθω σε κάτι άλλο. Θέτει ο Πρωθυπουργός ένα δίλημμα για τις ευρωεκλογές και λέει σταθερότητα. Και εγώ θέλω να ρωτήσω τώρα πάρα πολύ απλά γιατί κινδυνεύει η σταθερότητα αν πάρετε 29% και δεν κινδυνεύει αν πάρετε 33%; Ποιος μπορεί να πιστέψει, για ποιο λόγο και με ποια πολιτική λογική, ότι αν έχετε εσείς διαφορά δύο – τριών μονάδων στις εκλογές, που θα σας πουν νικητές ή ηττημένους; Αυτό θέτει θέμα σταθερότητας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε πριν από όλα, ότι το χαρακτήρα αυτό στις εκλογές τον δίνει η αντιπολίτευση σύσσωμη, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, για βουλευτικές εκλογές ένα χρόνο μετά. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι βουλευτικές εκλογές, το έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα γίνουν το 2027. Δεύτερο δεδομένο οι εκλογές συγκρίνονται με βάση την τελευταία αντίστοιχη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως ανησυχείτε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκαλέσει βουλευτικές εκλογές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι βουλευτικές εκλογές θα έχουμε το 2027.
Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr