«Στην Ορεστιάδα βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός όπου παρουσιάζεται το συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Έβρου, το οποίο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: α. το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης 2023-2025 αξίας 90 εκατ ευρώ σε πρώτες δράσεις ανταπόκρισης στην καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά, β. το σχέδιο ανάπτυξης Έβρου 2021-2030 2,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει 136 μεγάλα έργα στην πλειονότητά τους σε εξέλιξη. Όλων η πρόοδος είναι δημόσια ορατή πλέον μέσα από την πλατφόρμα erga.gov.gr για να μπορεί κάθε πολίτης να ενημερώνεται και να αξιολογεί, γ. το νέο πρόγραμμα έργων και μελετών «Έβρος μετά», 2025-2030 αξίας 180 εκατ ευρώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται και εφόσον υπάρχει χώρος μπορεί να εντάσσονται νέα έργα και δ. τα 19 στοχευμένα μέτρα πολιτικής που παρουσιάζονται σήμερα συνολικού ύψους άνω των 60 εκατ ευρώ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ο Έβρος παρά τις προκλήσεις βρίσκεται σε μια πολύ θετική μετάβαση», τόνισε.
Ειδική αναφορά έκανε στην ολοκλήρωση και λειτουργία εδώ και λίγες μέρες του τερματικού σταθμού LNG «που βάζει οριστικά την Αλεξανδρούπολη στο χάρτη των σημαντικών ευρωπαϊκών κόμβων ενέργειας αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή σταθερότητα και τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας στο πεδίο».
Όπως τόνισε η «σιδηροδρομική γραμμή, ο φράχτης και ο μεθοριακός σταθμός στους Κήπους, η ανατολική Περιφερειακή στην Αλεξανδρούπολη, οι φοιτητικές εστίες, η αναβάθμιση του Λιμένα, των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου, και βέβαια η Αστυνομική Διεύθυνση, το Δικαστικό Μέγαρο της Αλεξανδρούπολης, τα δίκτυα ευρυζωνικότητας είναι μερικά μόνο από όσα γίνονται στην περιοχή».
Πέρασε στη συνέχεια στη χθεσινή συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισημαίνοντας ότι «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο. Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση. Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών». Εξέφρασε επίσης «τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων, στην οικογένεια και στους οικείους του 26χρονου Ίωνα Καρούση που δολοφονήθηκε από σφαίρες τρομοκρατών, πριν από δύο ημέρες στην επίθεση που έγινε στο Τελ Αβίβ».
Ακόμη «όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό και με το Υπουργείο Εξωτερικών».
Η υπογραφή από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της κοινής Υπουργικής Απόφασης για 10ετή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από συνδέσεις αγροτικού ρεύματος με μηδενικό επιτόκιο, ήταν το επόμενο θέμα της ενημέρωσης. «Η εν λόγω ρύθμιση μπορεί να αξιοποιηθεί από το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης κατά την 31η.12.2023, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ανεξαρτήτως ισχύος και ανεξαρτήτως ένταξής τους στο τιμολόγιο ‘ΓΑΙΑ’» και είπε ποιες προϋποθέσεις πρέπει να τηρούνται για την ένταξη των οφειλών των δικαιούχων σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο.
«Σε διπλασιασμό του μηνιαίου επιδόματος αναδοχής για παιδιά με αναπηρία και σε σημαντική αύξηση του αντίστοιχου επιδόματος για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης προχώρησε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στο πλαίσιο της συντεταγμένης και στοχευμένης πολιτικής αποϊδρυματοποίησης», ανέφερε επίσης. «Με κοινή απόφαση των υπουργών Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, Δικαιοσύνης ,Γιώργου Φλωρίδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης ,Δημήτρη Παπαστεργίου και του υφυπουργού Οικονομικών,Θάνου Πετραλιά, διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για παιδιά με αναπηρία από 375 σε 750 ευρώ το μήνα και αυξάνεται από 325 σε 525 ευρώ για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης».
Ενημέρωση ακόμη για το ότι «μέσα στον Νοέμβριο αρχίζει το πρόγραμμα Επαγγελματικής Αναδοχής για παιδιά με βαριές αναπηρίες και θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις μεταξύ επαγγελματιών αναδόχων γονέων και παιδιών που ζουν σε ιδρύματα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ή ψυχικής αναπηρίας άνω του 50%».
Διαβάστε ακόμη:
Sarantis Group: Η νέα εποχή του Ομίλου με επενδύσεις, εξαγωγές και εξαγορές στο μικροσκόπιο (pics)
Κρουαζιέρα: Τα 7 ερωτήματα της CLIA προς την κυβέρνηση για το νέο τέλος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα