Ένα βήμα πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις με τις πιθανές αλλαγές στο πλάνο αναχαίτισης της πανδημίας, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων 24ώρων, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου.
Εν αναμονή των εισηγήσεων της Επιτροπής των ειδικών για τη διαμόρφωση του χάρτη από την Παρασκευή και μετά, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη «τρέχουν» για να προλάβουν τον χρόνο και και να προετοιμάσουν το έδαφος για την υποδοχή του τελικού «σεναρίου» σε σχέση με ένα καθολικό lockdown, το οποίο θα παρουσιάσει το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζουν ποιο είναι το τελικό σενάριο, αναγνωρίζουν ωστόσο τη δυσκολία επιλογής του από τους ειδικούς εάν δεν «μετρήσουν» όλα τα νέα στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά του ιού και των μεταλλάξεων, ειδικά στις κόκκινες περιοχές και δη στην Αττική – την πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας. Το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει και το παραμικρό «σήμα» υπέρ του ενός ή του άλλου εναλλακτικού σεναρίου και παραπέμπει «μονότονα» στις προτάσεις των ειδικών μετά από λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων.
Η «εικόνα» πάντως μέχρι στιγμής δείχνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι εκθετική, συνιστά εγρήγορση όχι όμως και συναγερμό που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε ένα τρίτο σκληρό απαγορευτικό.
Για την Αττική ειδικότερα που ενδιαφέρει εκατομμύρια πολίτες, εργαζόμενους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επιδημιολογική κρίση και συνεχίζουν να απορροφούν ενέσεις στήριξης από τα κυβερνητικά μέτρα, έχει σχεδόν αποκλειστεί το σενάριο διακοπής της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα- κάτι που ισχύει στην Αχαΐα και στις άλλες «κόκκινες» περιοχές. Γιατί δεν πρόκειται όπως όλα δείχνουν να “κοπεί” από τις 6 το απόγευμα η κυκλοφορία στην Αττική, εφόσον τα κρούσματα Πέμπτης και Παρασκευής δεν αυξηθούν σημαντικά σε σχέση με σήμερα; Διότι, το «χειρόφρενο» από τις 6 -δηλαδή από τις 5 το απόγευμα στις οικονομικές δραστηριότητες, όπως στα καταστήματα- θα προκαλέσει (περισσότερα) αντί να λύσει προβλήματα. Θα μπλοκάρουν οι δρόμοι, θα “γεμίσουν” τα σούπερ-μάρκετ το Σάββατο αφού οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να τα επισκεφτούν τις καθημερινές, θα καταγραφούν εικόνες συνωστισμού τις ίδιες αναγκαστικά ώρες στα ΜΜΜ και αλλού.
Άρα, ποιες αλλαγές είναι πιθανές και θα ανακοινωθούν την Παρασκευή; Το σίγουρο είναι ότι η “διασταύρωση” στοιχείων και προτάσεων θα γίνει κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού από την Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας, την Πέμπτη. Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ώστε οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι να έχουν προλάβει να τεστάρουν την κινητικότητα της πανδημίας κατά τις πρωινές ώρες. Είναι πασιφανές ότι εκτός από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι και οι ειδικοί μπροστά στις οθόνες με τα δεδομένα που ισχύουν από μέρα σε μέρα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ουδείς, για παράδειγμα, υποτιμά την “κόπωση” των πολιτών από την πολύμηνη μάχη εναντίον της κορωνοϊού– αντιθέτως άπαντες, κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες, υπογραμμίζουν την ανάγκη υιοθέτησης πιο ευέλικτων μέτρων, όπου και για όποιο χρονικό διάστημα είναι αυτό εφικτό.
Επειδή βέβαια είναι βασικό θέμα συζήτησης ο κίνδυνος επέλασης ενός τρίτου και πιο ισχυρού κύματος πανδημίας και στην χώρα μας, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Το δε οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επικαιροποίηση και την προσαρμογή του πλάνου των 7,5 δισ. ευρώ για το 2021, στην κατεύθυνση πρόβλεψης και των χειρότερων σεναρίων για τους επόμενους μήνες.
Στην προθήκη των κυβερνητικών προτεραιοτήτων παραμένει αναμφίβολα η κορυφαία διαδικασία του εμβολιασμού η οποία εξαρτάται από τον χρόνο παραλαβής και την ποσότητα των εμβολίων. Οι πιο αισιόδοξοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν εγκαίρως κι ότι μέσα στην άνοιξη θα αυξηθεί η ταχύτητα και ως εκ τούτου ο αριθμός των εμβολιασθέντων. Το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των άλλων Ευρωπαίων ηγετών στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν συχνά για την υπέρβαση των δυσκολιών ως προς τον χρόνο παραλαβής των εμβολίων που έχουν προαγοραστεί από τις φαρμακευτικές εταιρίες.
Διαβάστε ακόμη:
Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ και laptop: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκινούν οι πληρωμές – Τι αλλάζει τον Φεβρουάριο (vid)