search icon

Πολιτική

Έκλεισε η στρατηγική συνεργασία με Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Τι συμφώνησαν

Το προφίλ της στρατηγικής συνεργασίας του Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του Θρόνου στο Άμπου Ντάμπι -  Τι σημαίνουν οι υπογραφές στην κοινή δήλωση

Åðßóêåøç ôïõ Ðñùèõðïõñãïý ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç óôá ÇíùìÝíá ÁñáâéêÜ ÅìéñÜôá. (EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)

Την ικανοποίησή του για το «κλείσιμο» της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που θεωρείται εκ των πραγμάτων καθοριστική κίνηση στο παζλ της ευρύτερης περιοχής, εκφράζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι -μετά και το τετ-α-τετ με τον διάδοχο του θρόνου- επισφράγισε αναμφίβολα την προώθηση εξαιρετικά σημαντικών εξελίξεων τόσο στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας όσο και σε αυτό των επενδυτικών πρωτοβουλιών. Είναι ενδιαφέρον ότι οι δύο ηγέτες, ο κ. Μητσοτάκης και ο Διάδοχος του Θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Mohammed Bin Zayed Al Nahyan ανέδειξαν με τις δημόσιες δηλώσεις τους την ισχυρή βούληση για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων κατ’ αντιστοιχία της πολιτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών– γεγονός που προκύπτει από την στρατηγική επιλογή για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Διάδοχος του Θρόνου έδωσαν έμφαση στην ανάλυση των αλλαγών στον «Χάρτη» των διμερών σχέσεων τους τελευταίους μήνες και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Είναι προφανές ότι είχαν την ευκαιρία να θίξουν εκ του σύνεγγυς ζητήματα που αφορούν στις σημαντικότερες πτυχές της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία απεικονίζεται στην Κοινή Δήλωση των δύο κυβερνήσεων. Η δε υπογραφή των συμφωνιών από τις δύο αντιπροσωπείες, καταδεικνύει την ταυτότητα των θέσεων εκατέρωθεν -έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες σε περιφερειακό επίπεδο- και αναβαθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών σε στρατηγικό επίπεδο σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας οδηγεί στη δημιουργία Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή της, καθώς και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στη βάση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας του 2007. Η αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΑΕ δίνει επίσης -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- νέα προοπτική στην ενδυνάμωση των περιφερειακών σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας που κινούνται στον ίδιο στρατηγικό άξονα, με γνώμονα της συνεργασίας την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που η Τουρκία, με σειρά παράνομων ενεργειών, θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν αναχωρήσει από το Άμπου Ντάμπι για την Αθήνα θέλησε να περιγράψει το προφίλ του ταξιδιού του δηλώνοντας καταρχάς ότι: «Ακολουθούμε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική η οποία έχει καταστήσει τη χώρα μας μια ήρεμη δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Η δεύτερη φράση μέσω της οποίας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά και προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αφορούσε στην επισήμανση του πρωθυπουργού ότι «οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την ίδια οπτική γωνία και παραμένουν προσηλωμένες στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (οι κ.κ Δένδιας, Γεωργιάδης και Φραγκογιάννης) ταυτίστηκε με την Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση των ΗΑΕ και της Ελλάδος που περιλαμβάνει τους παρακάτω πυλώνες – χωρίς να περιορίζεται σε αυτούς:

Πολιτική Συνεργασία και Διεθνής Ανθρωπιστική Ανάπτυξη:

Τα ΗΑΕ και η Ελληνική Δημοκρατία συμφώνησαν να ενισχύσουν τον πολιτικό τους διάλογο και τις στρατηγικές τους διαβουλεύσεις και να εντείνουν την ευθυγράμμισή τους σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν επίσης να εργαστούν από κοινού για διεθνή ανθρωπιστικά έργα και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τη συνεργασία τους σε πολυμερή fora.

Εμπόριο, Επενδύσεις και Τουρισμός:

Οι δύο κυβερνήσεις θα εντείνουν περαιτέρω τις οικονομικές τους σχέσεις με στόχο να ενισχύσουν τους δεσμούς τους σε θέματα εμπορίου, επενδύσεων και τουρισμού. Θα διευκολύνουν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με επενδύσεις κοινού ενδιαφέροντος, θα ενισχύσουν Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο επιχειρηματικών δομών που θα ενθαρρύνει τη συνεργασία, όπως φυτώρια επιχειρήσεων και δίκτυα ομοειδών επιχειρήσεων (incubators και clusters), ενώ θα λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης ικανοτήτων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας και στις δύο χώρες.

Πολιτισμός:

Αναγνωρίζοντας την αξία της ενίσχυσης της αμοιβαίας γνώσης και κατανόησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών, οι δύο κυβερνήσεις θα προάγουν τη συνεργασία στον τομέα των πολιτιστικών βιομηχανιών, με έμφαση στην αρχιτεκτονική, το σχέδιο, τις παραστατικές τέχνες, τις καλές τέχνες, τη λογοτεχνία και τις εκδόσεις, και τη συνεργασία μεταξύ μουσείων και πολιτιστικών φορέων.

Ενέργεια:

Οι δύο κυβερνήσεις θα εντείνουν τη συνεργασία τους σε θέματα ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, των πετροχημικών, της βιώσιμης και καθαρής ενέργειας, με έμφαση στην ανταλλαγή τεχνικής γνώσης, ικανοτήτων και τεχνογνωσίας.

Ψηφιακές και Κυβερνητικές Υπηρεσίες:

Οι δύο κυβερνήσεις θα εντείνουν τη συνεργασία τους σε θέματα ψηφιακών διαδικασιών και κυβερνητικών υπηρεσιών, με έμφαση στους κρατικούς επιταχυντές, τις έξυπνες υπηρεσίες, τις κυβερνητικές επιδόσεις, την καινοτομία και αριστεία, την στρατηγική προνοητικότητα και τον στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και τη στρατηγική διαχείριση.

Τρόφιμα/ Διατροφικός τομέας και Γεωργία:

Οι δύο κυβερνήσεις θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς των τροφίμων, της γεωργίας και της αλιείας, ενώ θα προωθήσουν σχετικά έργα και συνεργασίες με στόχο να ενισχύσουν κοινές στρατηγικές και στόχους επισιτιστικής ασφάλειας.

Άμυνα:

Οι δύο κυβερνήσεις τόνισαν την ετοιμότητά τους να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και να διερευνήσουν νέες προοπτικές, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα.

Exit mobile version