Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ και η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με βαριά ατζέντα χθες στο Μέγαρο Μαξίμου σήμαναν την επιστροφή στην καθημερινότητα, η οποία παραμένει το κυρίως μέτωπο που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση.
Και μπορεί οι περιφερειακές εξελίξεις με την ανάφλεξη στον Λίβανο να προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, στην κυβέρνηση όμως στρέφουν το βλέμμα τους στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος για το οποίο έχουν δεσμευτεί.
Υπό αυτό το πρίσμα στο χθεσινό υπουργικό ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος έδωσε ένα πρώτο περίγραμμα του οδικού χάρτη των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων για το 2025. Το «προσχέδιο» των γνωστών πλέον «μπλε φακέλων» που παίρνουν οι υπουργοί στα χέρια τους και επικαιροποιούνται ανά εξάμηνο περιλαμβάνει 172 επενδύσεις, από τις οποίες οι 38 είναι νέες και 151 μεταρρυθμίσεις με περισσότερες από τις 100 να αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό σχέδιο που συμφωνήθηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
Σύμφωνα με την ποιοτική ανάλυση, το 1/3 των μεταρρυθμίσεων, 46 από τις 151 δηλαδή, είναι νέες. Η πλειοψηφία αυτών αφορά δύο βασικές ενότητες της πρωθυπουργικής ομιλία στη ΔΕΘ, την «παραγωγική» και την «κοινωνική» Ελλάδα, ενώ νέοι οριζόντιοι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων η περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της βίας (αθλητικής, ανηλίκων, ενδοοικογενειακής), η στήριξη της οικογένειας και των νέων ζευγαριών, οι πολιτικές ισότητας με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών, των νέων και των ατόμων με αναπηρία, η βιώσιμη αστική κινητικότητα και η κυβερνοασφάλεια.
Το οριστικό περιεχόμενο του κυβερνητικού σχεδιασμού για το 2025 θα κλειδώσει εντός του Νοεμβρίου και, όπως κάθε χρόνο, οι υπουργοί θα λάβουν στα χέρια τους «μπλε φακέλους» για την επόμενη χρονιά στο υπουργικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Μέτρα για την καθημερινότητα
Ήδη, πάντως, με την σύνθεση θεμάτων του χθεσινό υπουργικού η κυβέρνηση έδωσε τον τόνο, καθώς το επόμενο διάστημα θα έρθουν πρωτοβουλίες για την αυστηροποίηση του πλαισίου αναφορικά με τη βία (ειδικά των ανηλίκων), τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων που αφορούν τους αγρότες, αλλά και μέτρα για το δημογραφικό.
Συγκεκριμένα για το θέμα της βίας υπήρξε αρκετή συζήτηση και πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργικού, με την κυβέρνηση να αναζητά την σωστή ισορροπία μεταξύ κατασταλτικών και προληπτικών μέτρων, ενώ η ρύθμιση που προωθείται για τους αγρότες αφορά πάνω από 20.000, αλλά και πάνω από 700 συνεταιρισμούς.
Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr