Συνεδριάζει εκτάκτως στις 9.30 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Στην έκτακτη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα σενάρια για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και τις επιπτώσεις στη χώρα μας. Στόχος, σύμφωναν με αρμόδια πηγή, είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προετοιμασία για όλα τα πιθανά σενάρια, όπως γίνεται άλλωστε από χθες το βράδυ και σε πολλές χώρες της Δύσης, όπου συνεδρίασαν τα αντίστοιχα Συμβούλια Εθνικής Ασφαλείας.
Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, αναβλήθηκε προγραμματισμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού.
Τρεις αναμένεται να είναι οι βασικοί άξονες συζήτησης κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: οι διεθνείς εξελίξεις και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, τι θα γίνει με την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας και, βεβαίως, και οι ενεργειακές εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Σκρέκας αναμένεται να παρουσιάσει στο ΚΥΣΕΑ τα σενάρια επιπτώσεων στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας που σχετίζονται με τη διάρκεια ενδεχόμενης πολεμικής σύγκρουσης αλλά και την πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες με ρωσικό αέριο σε ποσοστό της τάξης του 45%.
Αρμόδια πηγή που θα μετάσχει στο ΚΥΣΕΑ έλεγε στο protothema.gr αργά χθες το βράδυ ότι «με τα σημερινά δεδομένα, δεν τίθεται ζήτημα για την ασφάλεια τροφοδοσίας στη χώρα μας». Και δεύτερη κεντρική κυβερνητική πηγή υπογράμμιζε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο προσκήνιο το «κακό» σενάριο για τη χώρα μας. Βεβαίως, ανάλογα και με τις εξελίξεις, υπάρχει ετοιμότητα για εναλλακτικές επιλογές, αν και η χώρα μας έχει την «ασφάλεια» ότι δεν τροφοδοτείται μέσω Ουκρανίας, αλλά μέσω Τουρκίας, από τη Ρωσία.
Το μίγμα των εναλλακτικών περιλαμβάνει:
-Πλήρη ενεργοποίηση του σταθμού της Ρεβυθούσας, προκειμένου να υπάρξει back-up με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Προς τούτο, υπάρχει ανοιχτή γραμμή και με τις ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει επιπρόσθετος ανεφοδιασμός με αμερικανικά πλοία, ενώ η ΔΕΠΑ είναι σε επικοινωνία με την αλγερινή Sonatrach,
-Ετοιμότητα μετατροπής 2 μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ, ώστε να λειτουργήσουν με diesel, αν και αυτή η λύση δεν έχει μακροπρόθεσμη αντοχή,
-Την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, σε συνδυασμό με τα λιγνιτικά εργοστάσια που είναι ήδη σε λειτουργία.
Διαβάστε ακόμη:
Διπλωματία ή όπλα; Δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της Oυκρανίας μετά τoν αιφνιδιασμό Πούτιν
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του Ζόραν Μπογκντάνοβιτς και της Coca Cola HBC
To νέο μεγάλο project των Ισραηλινών στη Λεωφόρο Αμαλίας 40 στο Σύνταγμα (pics)