Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές εξελίξεις και αλλαγές σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση, και αυτές πρέπει να επιταχυνθούν, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο της παρουσίας του στις εργασίες της 29ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, επισημαίνοντας ότι η κλιματική αλλαγή που δείχνει πλέον τα δόντια της σε ολόκληρο τον πλανήτη, επιτάσσει την ανάγκη χρηματοδότησης και απελευθέρωσης πόρων όχι μόνο για τις ευάλωτες και φτωχές χώρες, αλλά και για τις πιο ώριμες οικονομίες του πλανήτη.
Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα της Ισπανίας και την τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε με τις πρόσφατες πλημμύρες, ενώ σημείωσε ότι και στην Ελλάδα πέρυσι είχαμε ανάλογες εικόνες με το πέρασμα του Ντάνιελ. «Πρέπει να βοηθήσουμε το λαό να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Δεν αφορά μόνο τις φτωχές χώρες αλλά και τις προηγμένες η ανάγκη χρηματοδότησης».
Η Ευρώπη είναι ηγέτιδα δύναμη στην προσπάθεια για ενεργειακή μετάβαση, είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι και στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Η παραγωγή ηλεκτρισμού ήδη προέρχεται κατά 50% από ΑΠΕ και σε 5-6 χρόνια το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80%, ανέφερε. Παράλληλα, διατίθενται 2 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία, ενώ κρίσιμης σημασίας είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τη συνομιλία που είχε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας ότι έγινε σε καλό «φιλικό» κλίμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο» και οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστούν.
«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ και περιμένω αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά, δε, την στάση της Ευρώπης απέναντι στην νέα αμερικανική ηγεσία ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για την στρατηγική της αυτονομία ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική», επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι πιθανό να συνεργαστεί καλά με τις ΗΠΑ. «Υπάρχουν τρόποι να βρούμε win – win λύσεις, είπε, δίνοντας ως παράδειγμα την εισαγωγή περισσότερου LNG.
Όσον αφορά τις προσδοκίες του από τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το κλίμα είπε «ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει, ελπίζω ότι δεν θα δούμε τις ΗΠΑ να φεύγει από τη συμφωνία του Παρισιού».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου επισήμανε ότι θα βλάψει και την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τέλος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι πριν από 5 με 6 χρόνια κανείς δεν θα στοιχημάτιζε στην Ελλάδα. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορικά. Μειώσαμε γρηγορα το χρέος μας , δημιουργήσαμε πολλές θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας θα συνεχιστεί. Προτεραιότητά μας είναι η αύξηση των μισθών και η αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Διαβάστε ακόμη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από την Κρήτη μέχρι τον Όμιλο των 13 δισ. και των 92 εταιρειών (pics)
Αύξηση φόρου… 533% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις «τύπου Airbnb»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα