Σε μια συγκυρία όπου τα ανοικτά μέτωπα της Συρίας και της Γάζας δημιουργούν εύφλεκτο τοπίο στη Μ. Ανατολή μεταβαίνει σήμερα στο Κάιρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην 10η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει και κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αναμένεται να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ειδικότερα, αλλά και της τριμερούς συμμαχίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ως άξονα σταθερότητας σε μια περίοδο ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή και εν μέσω κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Η ενεργειακή διασύνδεση
Πέραν της γεωπολιτικής κατάστασης, ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων θα βρεθεί η ενέργεια και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, μέσω του project GREGY, το οποίο προωθείται από τον Όμιλο Κοπελούζου.
Υπενθυμίζεται ότι το GREGY θα προσφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από 9,5GW έργα ΑΠΕ, η οποία θα προέρχεται κατά 75% από αιολικά πάρκα και κατά 25% από φωτοβολταϊκά, προκειμένου να δοθούν λύσεις στο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας με καθαρή ενέργεια. Παράλληλα, θα δώσει κίνητρο ανάπτυξης νέων βιομηχανικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, όπως τα μεγάλης κλίμακας ενεργοβόρα Data Centers, θα οδηγήσει στη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής της ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών αλλά και στη δημιουργία μεγάλου αριθμού άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.
Το έργο το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον πρώτο κατάλογο έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI), καθώς και στον κατάλογο με έργα υποδομών στρατηγικής σημασίας «Global Gateway» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μεταφέρει συνεχή και πράσινη ενέργεια με ανταγωνιστικούς όρους. Έτσι, από τα 3.000 MW, το ένα τρίτο θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, ένα τρίτο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης μεθανόλης και το υπόλοιπο ένα τρίτο θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, σχεδιάζεται το ένα τρίτο της πράσινης ενεργειακής του δυναμικότητας να κατευθύνεται στη Βουλγαρία και μέσω αυτής η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι διαθέσιμη για μεταφορά έως την Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία, μεταφέροντας πράσινη ενέργεια συνεχούς ροής σε ανταγωνιστικές τιμές και σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση.
Επί της ουσίας, στόχος είναι να εγκαινιάσει έναν πράσινο ενεργειακό διάδρομο που θα μετατρέψει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε ζωτικό κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πράσινη ενέργεια του GREGY αναμένεται να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 4,5 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, επιτυγχάνοντας μια μείωση εκπομπών CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να ανέλθει σε 4,2 δισ. ευρώ.
Ο όμιλος Κοπελούζου έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση μελετών του έργου και προχωράει τώρα στην δεύτερη φάση που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Συνολικά στο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχων συμμετείχαν 24 εταιρείες και έχει γίνει ήδη η προεπιλογή 6. Οι μελέτες αφορούν την ακριβή οριστικοποίηση της όδευσης του καλωδίου και τα σημεία προσαιγειάλωσης με την αξιοποίηση καραβιού για το σκανάρισμα του βυθού αλλά και μελέτες κόστους οφέλους.
Στόχος του φορέα υλοποίησης του έργου είναι η διασύνδεση να ολοκληρωθεί το 2030 και μέσα στην επόμενη τριετία να κατασκευαστεί το 50% του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι για την ανάπτυξη των σταθμών ΑΠΕ, η ELICA έχει υπογράψει MoU με τη Masdar από το Άμπου Ντάμπι, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Διαβάστε ακόμη
«Χρήμα» 10,5 δισ. φέρνει και φόρους 2,3 δισ. παίρνει το 2025
ΥΠΕΘΟ: «Στοίχημα» για δηλώσεις εισοδήματος χωρίς παράταση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα