Με τη βεβαιότητα ότι η χώρα εξασφαλίζει πλέον, σε κάθε της βήμα, την αναπτυξιακή διαδρομή προς το μέλλον, επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει πράξη τη δέσμευσή του για μεταρρυθμίσεις στους κρίσιμους τομείς.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός δίνει βάρος στη στήριξη των πολιτών και στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, φροντίζει να κλείνει τα μέτωπα που ανοίγουν «στην ώρα τους» και με τις αναγκαίες πολιτικές κινήσεις -όπως τώρα με τους αγρότες και τις καταλήψεις στα ΑΕΙ– ενώ συνεχίζει να δρα προς τους στόχους του εντός του πλάνου της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Προβλέπει – όπως είπε λίγες ώρες πριν στον Tζέιμι Ντίμον -ότι το πεδίο των πρωτοβουλιών του παραμείνει καθαρό καθώς οι ευρωεκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν τη θεμελιώδη δυναμική των πραγμάτων και δηλώνει προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις αξιοποιώντας την ισχυρή «ψήφο εμπιστοσύνης» των πολιτών αλλά και της διεθνούς κοινότητας.
«Σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία, η οποία εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης υποστήριξης από τους πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντα Σύμβουλο της JPMorgan Chase, Ντίμον, για να λάβει μια απάντηση, άκρως ενθαρρυντική για τα επόμενα βήματα: «Η Ελλάδα έχει αγκαλιάσει έναν υγιή δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη, ο οποίος υποστηρίζεται από λελογισμένες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που έχουν αποτύπωμα, και έχει πετύχει εντυπωσιακή μείωση της αναλογίας χρέους και ΑΕΠ. Το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, που βλέπουμε πλέον, αποτελεί απόδειξη της δυναμικής του ιδιωτικού τομέα στη χώρα και ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ανάπτυξης στο μέλλον».
Στο εσωτερικό ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να αφήνει «κενά» στη σχέση που έχει οικοδομήσει με τους πολίτες από το 2019 μέχρι σήμερα. Εξηγεί τα κριτήρια των επιλογών του, προσπαθεί να «διαβάσει» εγκαίρως τις προτεραιότητες των πολιτών, διορθώνει τα λάθη αλλά δεν αποκλίνει από την πορεία που έχει χαράξει– για παράδειγμα κάνει «διαρκώς» παρεμβάσεις για την ακρίβεια, έχει όμως διαμηνύσει στους υπουργούς του ότι η βασική λύση είναι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων και προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους.
Το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει με επίκεντρο την πολύπαθη Θεσσαλία από τις πρόσφατες πλημμύρες και καταστροφές είναι ψηλά στην ατζέντα. Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να βρει άμεσα απαντήσεις- ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σήμερα το απόγευμα σε ευρεία σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στη σύσκεψη θα εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για νέες παρεμβάσεις, για να «τρέξουν» γρήγορα τα μέτρα στήριξης των αγροτών στη Θεσσαλία, καθώς και να διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι και κυρίως η Εθνική Οδός, δεν θα κλείσουν. Αυτή τη στιγμή περισσότερα από 20 είναι τα αγροτικά μπλόκα ανά την επικράτεια, οργανώνονται μηχανοκίνητες πορείες μέσα στις πόλεις- αγρότες της Λάρισας για παράδειγμα έχουν αποφασίσει να μετακινήσουν τα οχήματά τους στην Κεντρική Πλατεία της πόλης και τη Δευτέρα να ενισχύσουν το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο του Πλατυκάμπου. Βασική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να υπάρξει χωρίς καθυστέρηση αναλυτική ενημέρωση των αγροτών για το χρονοδιάγραμμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων προς την επίλυση των προβλημάτων που καταγράφονται και να κρατηθεί ταυτόχρονα αλώβητη η συνθήκη της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Έτερο κεντρικό ζήτημα αφορά στις καταλήψεις των ΑΕΙ ανά την Ελλάδα και στον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική περίοδος. Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ήδη ξεκινήσει να οργανώνει πλάνο ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να μην χάσουν οι φοιτητές το εξάμηνο- αύριο δε, θα συνεδριάσει με την παρουσία του η Σύνοδος των Πρυτάνεων, ώστε να κατατεθούν όλες οι σχετικές προτάσεις και να αναζητηθούν από κοινού οι δέουσες λύσεις. «Αυτά που γίνονται στα πανεπιστήμια με τις καταλήψεις, δεν περιποιούν τιμή στο εκπαιδευτικό σύστημα, χρειάζεται σεβασμός και στη διοίκηση και στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους φοιτητές», υποστήριξε για το θέμα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης ο οποίος όμως επέμεινε στην ανάγκη της μεταρρύθμισης για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα.
«Η χώρα μας παύει να αποτελεί μια εξαίρεση», υπογράμμισε και εξήγησε λέγοντας ότι το επικείμενο νομοσχέδιο «έρχεται συμπληρωματικά σε μια αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση που επιδιώκουμε». Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοντογεώργης, ένας εκ των πλέον στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπενθύμισε όλες τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με το νέο νόμο – πλαίσιο για τη δημόσια εκπαίδευση, με τα θέματα χρηματοδότησης και με τους πόρους που εξασφαλίστηκαν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης -περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των άλλων βαθμίδων. «Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στο δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να δούμε και τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά ιδρύματα. Υπάρχει μια μεγάλη φυγή, περίπου 40.000 νέων ανθρώπων προς άλλες χώρες», επεσήμανε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα θα λειτουργήσουν κάτω από υψηλούς όρους. Θα έχουμε – επέμεινε- ένα άρτιο δημόσιο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε ο κάθε νέος, αυτό που έχει στο μυαλό του και επιθυμεί, να το κάνει πραγματικότητα».
Ως προς τον χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα τεθεί στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου και ενδεχομένως να ψηφιστεί, εφόσον μια τέτοια εξέλιξη είναι συμβατή με το νομοθετικό προγραμματισμό της βουλής. Είναι προφανές ότι μετά τη ψήφιση του σχεδίου νόμου για την ισότητα στο γάμο και τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες παίρνει αριθμό προτεραιότητας και η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας Παιδείας.
Διαβάστε ακόμη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ