Καθαρό τοπίο με ένα «ευανάγνωστο» πλάνο για την πορεία της χώρας παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφοντας τα διαδοχικά στοιχήματα της κυβέρνησης με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές του 2027.
Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας το Μετρό της Θεσσαλονίκης θέλησε να αναδείξει το μήνυμα ότι η σωστή, μεθοδική και αταλάντευτη αξιοποίηση των αστείρευτων δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει στα αναγκαία άλματα ανάπτυξης της χώρας, αρκεί να υπάρχει σχέδιο και η βούληση να γίνονται πράξεις οι δεσμεύσεις στο προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτό επισήμανε με τις δηλώσεις του, αυτό είναι και το «σήμα» προς τους υπουργούς όσον αφορά την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, στη βάση των προγραμματικών δεσμεύσεων.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ανοιχτός στη συζήτηση σχετικά με τις εισηγήσεις που δέχεται από τους υπουργούς του, χωρίς ωστόσο να σταματά να «βλέπει» επίμονα τη «μεγάλη εικόνα» που παραπέμπει κάθε φορά σε συγκεκριμένες κινήσεις. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν την αποφασιστικότητά του για την προώθηση των έργων που εξαγγέλλει και βάζει σε τροχιά υλοποίησης και επαναλαμβάνουν ότι τα αναπτυξιακά άλματα προϋποθέτουν μια διαρκή προσπάθεια.
Σε αυτό το σημείο ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιδιώκει την αποσαφήνιση του τοπίου και περιγράφει με ενάργεια το σχέδιο και τους σταθμούς. Ξεκαθαρίζει ότι θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία για τη Νέα Δημοκρατία και ότι ο στόχος του είναι ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα. Υπογραμμίζει ότι μεσολαβεί ένας «αιώνας» μέχρι την άνοιξη του 2027, ωστόσο διευκρινίζει ότι έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του για τη ρότα που θα ακολουθήσει για την επίτευξη των συνολικών στόχων. «Οι εκλογές θα γίνουν σε 2,5 χρόνια από τώρα, 2,5 χρόνια είναι ένας αιώνας στην πολιτική», εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι θα δώσει τη μάχη ως επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας. Διαψεύδει δηλαδή ότι θα επιλέξει το δρόμο της Ευρώπης αναλαμβάνοντας κάποιο κορυφαίο ρόλο, ενώ επιμένει στην ανάγκη επιδίωξης ενός αυτοδύναμου αποτελέσματος, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να το πετύχει. Εκείνο που έχει αποφασίσει είναι με το σχέδιο που εφαρμόζει να οδηγήσει τη ΝΔ σε μια ακόμη μεγάλη νίκη, έχοντας την πεποίθηση ότι μέσα στα 2,5 χρόνια ο κόσμος θα δει να γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις της κυβερνητικής παράταξης. Όταν δε, τον ρωτούν αν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, θυμίζει ότι και το 2023 όταν αρκετοί πίστευαν ότι η ΝΔ δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία απέρριψε τις σχετικές εισηγήσεις υπουργών του.
Η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμες κυβερνήσεις
«Προσωπικά πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις αλλά δεν πρόκειται να αλλάξω τους κανόνες του παιχνιδιού για να κάνω πιο εύκολη την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Αν ο ελληνικός λαός κρίνει ότι πρέπει να είμαστε αυτοδύναμοι στις επόμενες εκλογές, τότε αυτή την εντολή θα μας δώσει. Αν πάλι ο λαός κρίνει ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές, πάλι θα σεβαστούμε την εντολή του. Αλλά αυτό το οποίο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνω είναι να αρχίσω να πειραματίζομαι με τη μηχανική του εκλογικού νόμου για να διευκολύνω με κάποιο τρόπο την αυτοδυναμία», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 επικαλέστηκε τις «εικόνες» από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, όπου «κατέρρευσε ένας ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός» και έκανε τη σύγκριση με τη χώρα μας: «Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που αναντίρρητα υπάρχουν, παρά τα προβλήματα τα οποία ο κόσμος έχει, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν αυξηθεί τα εισοδήματα όσο θέλουμε και όσο πιστεύουμε ότι θα γίνει, έχει μια πολιτική σταθερότητα. Έχει μια κυβέρνηση η οποία ακούγεται στην Ευρώπη και μια κυβέρνηση η οποία, εν πάση περιπτώσει, αυτά τα οποία λέει προσπαθεί να τα κάνει».
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να οικοδομήσει εκ νέου το αφήγημα της αυτοδυναμίας, εκτιμώντας άλλωστε ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης δύσκολα θα οδηγήσουν σε μια αντίστοιχη, στιβαρή και ιδιαίτερα ανταγωνιστική προς τη ΝΔ εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Εάν όμως προκύψει τελικώς η ανάγκη κυβερνητικών συνεργασιών, πως θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία; «Δεν μπορώ να σας προβλέψω ποιο θα είναι το εκλογικό τοπίο το 2027, ούτε και ποια θα είναι η πρόθεση των κομμάτων. Δεν ξέρουμε πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή το 2027. Άρα, θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι εξαιρετικά πρώιμη», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ξεκόβοντας στην παρούσα φάση τη συζήτηση περί συνεργασιών. Οι καλά γνωρίζοντες προβλέπουν πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να δώσει σκληρή μάχη μέχρι το 2027 για τη διατήρηση της απήχησης που έχει στο χώρο του Κέντρου, προωθώντας συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις προς την πληττόμενη μεσαία τάξη από την ενεργειακή ακρίβεια.
Προεδρική Εκλογή
Σε ένα μήνα από τώρα –στις αρχές του νέου χρόνου– σχεδιάζει εν τω μεταξύ τα «αποκαλυπτήρια» των προθέσεών του σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εξηγήσει ότι είναι πολύ άκομψη η συζήτηση αυτήν την ώρα, από τη στιγμή που, η θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει ακόμα λήξει. Και διαμηνύει ότι σκοπεύει να ανακοινώσει την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πρόσωπο του Προέδρου μέσα στον Γενάρη. Ποιο είναι το προφίλ του προσώπου που θα επιλέξει; «Πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα», διευκρινίζει ο κ. Μητσοτάκης και δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πρόσωπο. Ως εκ τούτου, το θέμα δεν πρόκειται να μπει στην ατζέντα της συνάντησης με το Νίκο Ανδρουλάκη την προσεχή Τετάρτη. «Δεν είμαι έτοιμος να κάνω μία τέτοια συζήτηση κατ’ ιδίαν με τον κ. Ανδρουλάκη διότι δεν έχω καταλήξει ακόμα στην πρότασή μας», είπε στον ΑΝΤ1.
Μάχη για τον προϋπολογισμό και πολιτική τριετίας
Οι προβολείς της κυβέρνησης έτσι κι αλλιώς είναι στραμμένοι αυτή την στιγμή στη συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό του 2025, που θα κλείσει με την ψήφισή του στις 15 Δεκεμβρίου. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης (από τη θέση πλέον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης) θα μονομαχήσουν, όπως αναμένεται για το σύνολο των πολιτικών και όχι μόνο για τα ζητήματα της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει ότι ακολουθεί πιστά μια πολιτική τριετίας, η οποία θέλει χρόνο να δείξει τα αποτελέσματά της, όπως ήθελαν χρόνο οι πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας– «δεν είναι πολιτικές που αποδίδουν από τη μία στιγμή στην άλλη» διευκρινίζει και αισιοδοξεί. «Είμαι ακράδαντα πεπεισμένος, ότι το 2027 όχι μόνο θα πετύχουμε τους στόχους μας, για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500 ευρώ, αλλά θα έχουμε πετύχει πολλά περισσότερα», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός ο οποίος κατά τη συζήτηση στη βουλή θα προσδιορίσει τις προτεραιότητες του κάθε εξαμήνου, τόσο στο πεδίο της οικονομίας συνολικά, όσο και σε κάθε τομέα , όπου προβλέπεται χρονοδιάγραμμα και έλεγχος των πεπραγμένων.
Διαβάστε ακόμη
Ερευνα για τη Γερμανία: Πόσους χιλιάδες μετανάστες χρειάζεται ετησίως η οικονομία (διάγραμμα)
Ena Athletics: Η ελληνική εταιρεία που τρέχει στην αγορά των supershoes (pics)
Ρεκόρ ζήτησης για πολυτελείς κατοικίες στα νότια προάστια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα