search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης: «Οι πρώτες 100 μέρες μου φάνηκαν σαν 1.000» – Τι είπε για ακρίβεια, market pass, κλιματική αλλαγή, αυτοδιοικητικές (vid)

«Συμμερίζομαι το γενικότερο αίσθημα αγανάκτησης των πολιτών που επλήγησαν» είπε ο πρωθυπουργός στον ALPHA - «Το πιο σημαντικό είναι οι μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων από 1η Ιανουαρίου» - Τι είπε για τον Στ. Κασσελάκη

Μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στον ALPHA και στον Αντώνη Σρόιτερ παραχώρησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Δευτέρας (2/10) όπου μίλησε για διάφορα θέματα επικαιρότητας, όπως τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα, την ανάγκη να γίνουν αλλαγές λόγω της κλιματικής κρίσης, την ακρίβεια, τον Στέφανο Κασσελάκη και τα ελληνοτουρκικά.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια είναι η ακρίβεια… Τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, αλλά πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε ότι το «πιο σημαντικό είναι οι μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων από 1η Ιανουαρίου».

«Θα ξύσω τον πάτο βαρελιού για τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι «δεν δίστασαμε να βάλουμε πολύ μεγάλα πρόστιμα για την ακρίβεια σε μεγάλες εταιρείες, τα οποία και πληρώθηκαν».

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για το θέμα αυτό και έχω πει ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για το θέμα της ακρίβειας:

η μία είναι η προσέγγιση των προσωρινών μέτρων στήριξης, όπως το «Market Pass», που δίνουν μια ανακούφιση στο πρόβλημα αλλά δεν το λύνουν. Και η δεύτερη, πιο δομική λύση, έχει να κάνει με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και με τα μέτρα σωστής λειτουργίας της αγοράς -παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι εδώ και όταν η ακρίβεια θα υποχωρήσει», είπε μεταξύ άλλων.

Μητσοτάκης: «Οι πρώτες 100 μέρες μου φάνηκαν σαν 1.000»

Αναφερόμενος στους πρώτους τρεις μήνες διακυβέρνησης μετά τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης είπε αρχικά πως «μου φάνηκαν σαν χίλιες οι πρώτες εκατό ημέρες» και πρόσθεσε: «Συμμερίζομαι την αγανάκτηση των πολιτών, συμμερίζομαι το γενικότερο αίσθημα στενοχώριας και αγανάκτησης στις περιοχές που έχουν πληγεί». Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια «νέα στρατηγική για την κλιματική κρίση».

«Οι θετικές εξελίξεις του καλοκαιριού δεν ήταν λίγες. Η πορεία της οικονομίας, η αναβάθμιση του τουρισμού. Αυτά χάνονται όταν όλα σκεπάζονται από γεγονότα της στιγμής που καταστρέφουν ζωές και περιουσίες συμπολιτών μας. Δεν αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις, συμμερίζομαι τα ίδια αισθήματα. Πρέπει να τρέξουμε γρηγορότερα ειδικά σε ό,τι αφορά την Κλιματική Κρίση», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην απόδοση του κυβερνητικού επιτελείου ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο» και συμπλήρωσε πως «ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει κυρίως συντονιστικό ρόλο, όχι να σβήνει φωτιές, θα κριθεί από τις δομικές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην Πυροσβεστική».

«Πρέπει να προχωρήσουμε το σύστημα της Πολιτικής Προστασίας, μιλάω για το σύστημα «Αιγίς» για το οποίο έγινε πολλή συζήτηση. Το θέμα είναι κάθε χρόνο να είμαστε καλύτεροι, από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο καλοκαίρι. Και στις φωτιές και στις πλημμύρες. Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα για τον κ. Κικίλια», τόνισε.

«Θεωρώ καλό περιφερειάρχη τον Αγοραστό» – Έγιναν έργα στη Θεσσαλία

«Ο κ. Αγοραστός ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός Περιφερειάρχης. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν υλοποιήθηκε στη λεπτομέρεια του κάθε έργο μετά τον Ιανό και αυτό καλώς θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Καταλαβαίνω απόλυτα την απελπισία των πολιτών, μπορούμε και πρέπει να φτιάχνουμε έργα υποδομών. Στη Θεσσαλία θα πάρουμε την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια, αλλά τον πρώτο λόγο θα τον έχει ένας ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης για να δρομολογούνται τα έργα», είπε μεταξύ άλλων.

«Στη Θεσσαλία, ειδικά, θα πάρουμε την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια και τον πρώτο λόγο θα τον έχει ένας ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης υδάτων. […] Πρέπει να δούμε και το ζήτημα της άρδευσης στη Θεσσαλία. […] Δεν γίνονται έργα σε έναν με έξι μήνες», είπε.

Για τις αυτοδιοικητικές

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε: Στόχος στις αυτοδιοικητικές παραμένει να κερδίσουμε όσες περισσότερες περιφέρειες μπορούμε. Επιλέξαμε να στηρίξουμε 13 περιφερειάρχες, διότι χρειαζόμαστε περιφερειάρχες που να μπορούμε να συνεργαστούμε».

Ερωτηθείς για τον Γιώργο Πατούλη και αν «έφταιγε μόνο ο χορός», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «Είναι μία παλιά ιστορία δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες. Ο κ. Πατούλης έκανε σοβαρή δουλειά. Αλλά τώρα υποψήφιος είναι ο κ. Χαρδαλιάς. Θέλω να κερδίσει και πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει από τον πρώτο γύρο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η ΝΔ δεν έδωσε κανένα στήριγμα σε υποψήφιο δήμαρχο πριν των τριών μεγάλων δήμων της χώρας και αναφερόμενος στον Αχιλλέα Μπέο και στο περιστατικό με χαστούκι σε πολίτη, είπε πως το καταδικάζει πως και ο δήμαρχος Βόλου δεν έχει τη στήριξη της ΝΔ.

Για τον Κασσελάκη

Σχετικά με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη ο κ. Μητσοτάκης του ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Στέφανο Κασσελάκη και όπως είπε του έκανε εντύπωση που κατέβηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ μιας και τον γνώριζε και στο παρελθόν. Όπως είπε δε, αποτελεί πρόβλημα το ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι στη Βουλή καθώς δεν υπάρχει έτσι η δυνατότητα να διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Όπως είπε μάλιστα αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κάνουν κουμάντο ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης.

«Το μεγαλύτερο όμως θέμα είναι άλλο για εμένα, είναι: πόσο νέος είναι τελικά ο κ. Κασσελάκης όταν έχει υπαρχηγούς τον κ. Παππά και τον κ. Πολάκη. Εκεί υπάρχει ένα μείζον ζήτημα, αν τελικά αυτό το οποίο παρουσιάζεται ως νέο δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα βιτρίνα η οποία ανακυκλώνει τα πιο παλιά, τα πιο φθαρμένα υλικά, τα οποία καταδικάστηκαν με εκκωφαντικό τρόπο στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σχετικά, είπε πως δεν υπήρξε καμμία συνεργασία με τον κ. Κασσελάκη παρά μόνο μία τυπική γνωριμία όταν ο κ. Κασσελάκης ήταν εργαζόμενος στις ΗΠΑ και ο ίδιος τότε βουλευτής, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε ποτέ συνεργασία μεταξύ τους.

Για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος στα ελληνοτουρκικά μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη εντάσεις του παρελθόντος και να βρούμε τρόπο συμπόρευσης. Και αν δεν μπορούμε να επιλύσουμε τη μεγάλη μας διαφορά να μην είμαστε στα πρόθυρα θερμου επεισοδίου», τόνισε και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι έχουμε περιθώρια συνεργασίας στο μεταναστευτικό.

«Εγώ ήμουν πάντα σταθερός. Η συνάντηση ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας. Δεν είμαι αιθεροβάμων , δεν είμαι αφελής. Μέχρι στιγμής οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτά που έχουμε συμφωνήσει, τα έχουμε δει. Έχουμε ένα σημαντικό γεγονός, το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό να μπούμε διατηρώντας το καλό κλίμα», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη

Μπλε Κέδρος: «Μπαράζ» προσφυγών για το 5άστερο της οικογένειας Ευμορφίδη στο Κουκάκι (pics)

Lamda Development: Ολοκληρώθηκε η διάσπαση της θυγατρικής Lamda Olympia Village

Eurostat: Σε Ελλάδα και άλλες 3 χώρες της ΕΕ το 68% της παραγωγής από υδατοκαλλιέργειες το 2021

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version