Για περίπου πέντε ώρες χθες βράδυ η εκλογική διαδικασία της β’ Κυριακής στο Κίνημα Αλλαγής για την ανάδειξη του νέου προέδρου ήταν στον αέρα και οι σκιές έπεφταν βαριές στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά τη δραματική παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, που ζητούσε από την Επιτροπή Δεοντολογίας να ερευνήσει καταγγελίες, θέτοντας θέμα «διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας», επικαλούμενος αναντιστοιχίες και καταμέτρηση περισσότερων ψήφων από τους ψηφοφόρους που πήγαν να ψηφίσουν.
Η κίνηση αυτή του κ. Παπανδρέου, που ερμηνεύτηκε αρχικά ως αμφισβήτηση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου και καταγγελία για νοθεία προκάλεσε μία χιονοστιβάδα αντιδράσεων, καθώς κανείς δεν περίμενε ότι πέντε μέρες μετά τη μαζική διαδικασία της περασμένης Κυριακής και την επικύρωση των αποτελεσμάτων τη Δευτέρα από την αρμόδια Επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ), ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός να θέτει ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ορισμένοι έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι πρόκειται για κίνηση που θα οδηγούσε ακόμα και σε αποχώρησή του από τον δεύτερο γύρο, παρότι ο ίδιος ξεκαθάριζε στη δήλωσή του ότι θέλει να διασφαλιστεί η διαδικασία της επαναληπτικής Κυριακής. Ήταν ωστόσο τόσο έντονη η φόρτιση, η απορία, αλλά και η οργή, που πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται, πού θα οδηγήσει αυτή η ιστορία.
Χρειάστηκε να περάσουν ώρες και να φτάσουμε στα μεσάνυχτα, όταν επιτέλους η ΕΔΕΚΑΠ, η πλειοψηφία των μελών της οποίας ελέγχεται από την πλευρά Παπανδρέου, να ανακοινώσει ότι διαπίστωσε απλά τη «μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, κάτι που όμως δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα». Και επίσημα δηλαδή πολύς ντόρος για το τίποτα, για ένα θέμα που θα μπορούσε να λυθεί χωρίς τις τυμπανοκρουσίες και το βάρος που έδωσε στο ζήτημα η προσωπική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού!
Νωρίτερα είχαν συμβεί αδιανόητα πράγματα. Κατ’ αρχάς το όλο ζήτημα λύθηκε για τους πάντες (εκτός του επιτελείου του κ. Παπανδρέου ίσως) με τις διαρροές, που έκαναν έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία είχαν εικόνα και της ανάλογης διαδικασίας του 2017. Εξηγούσαν λοιπόν ότι δεν πρόκειται για ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά για μη καταγραφή στο ηλεκτρονικό σύστημα όσων ψηφοφόρων άσκησαν το δικαίωμά τους (με ομόφωνη απόφαση των αντίστοιχων εφορευτικών επιτροπών) όταν το σύστημα αυτό είχε πέσει και, αναγκαστικά, καταγράφηκαν χειρόγραφα τα στοιχεία τους. Πολύ απλά αυτά τα χειρόγραφα στοιχεία έπρεπε να περάσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα και η ΕΔΕΚΑΠ δεν φρόντισε να έχουν περαστεί για να υπάρχει συμβατότητα των καταχωρημένων ψήφων με τον αριθμό των ψηφισάντων! Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε την ΕΔΕΚΑΠ, στην οποία έχει όμως την πλειοψηφία (7-4 οι συσχετισμοί), σε σχέση με τα άλλα στρατόπεδα!
Στο ενδιάμεσο ο κ. Παπανδρέου είχε προλάβει να δηλώσει στον ΑΝΤ1 ότι «υπάρχουν καταγγελίες από διάφορα μέρη της χώρας και έχω ζητήσει να διερευνηθούν, για να γίνουν οι εκλογές στον β’ γύρο με διαφανείς διαδικασίες».
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr