Σε αντίθεση με τις έρευνες κοινής γνώμης, που γίνονται σε προσδιορισμένα πεδία και καθιστούν εύκολες τις λεγόμενες «σταθμίσεις», δίνοντας με σχετική πιστότητα έως και μεγάλη ακρίβεια τις τάσεις, οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται αυτό τον καιρό για τη μάχη ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής έχουν μία δομική αδυναμία: ουδείς γνωρίζει το μέγεθος και πολύ περισσότερο τη σύνθεση του εκλογικού σώματος. Αυτό αμέσως προκαλεί μία μεγάλη απροσδιοριστία και θολώνει τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις, θέτει δε τα ευρήματα υπό τη βάσανο μία μελέτης με πολλές προϋποθέσεις και «αν», προκειμένου να βγουν κάποια -και μόνο κάποια – ασφαλή συμπεράσματα.
Τα γκάλοπ, για παράδειγμα, επί του γενικού πληθυσμού, για τα μεγάλα πολιτικά θέματα και την πρόθεση ψήφου, έχουν σαφή δεδομένα και σχετικά εύκολες σταθμίσεις. Οι εταιρίες, οι περισσότερες τουλάχιστον, ξέρουν τι και ποιους ερευνούν, διαθέτουν την εμπειρία και την επιστημονική επάρκεια (οι αμφισβητήσεις που διατυπώνονται συχνά έχουν να κάνουν περισσότερο με άλλα θέματα) και έτσι, ακόμα κι αν δεν πέφτουν ακριβώς μέσα, που λέμε, μπορούν και δίνουν κατά τεκμήριο καταγραφές πολύ κοντά στην πραγματικότητα.
Στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ όμως, ξεκινούν από ένα εντελώς απροσδιόριστο πεδίο, από μία μεγάλη μεταβλητή, από ένα τεράστιο ερώτημα: πόσοι και κυρίως ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν; Ειδικά με το δεδομένο ότι δεν είναι και εκατομμύρια οι άνθρωποι που προσέρχονται σε εσωκομματικές κάλπες στη χώρα, ακόμα και ένα μικρό σε άλλες περιπτώσεις μέγεθος ψηφοφόρων, που μπορεί την τελευταία στιγμή να μπει στη διαδικασία, είναι δυνατόν να καθορίσει την έκβαση μίας μάχης. Διότι μιλάμε κανονικά για ένα εκλογικό σώμα της τάξης των 200.000 ανθρώπων. Πριν τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και την είσοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα, ακόμα και οι 150.000 ψηφοφόροι ήταν ένας φιλόδοξος και ικανοποιητικός στόχος.
Τώρα πολλοί μιλούν ακόμα και για 250.000, αλλά τελικά ουδείς μπορεί να μιλήσει με σιγουριά.
Εάν υπήρχε ένα ξεκάθαρο μητρώο μελών (ή και φίλων), που μόνο αυτοί θα είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν, τότε τα γκάλοπ θα είχαν μεγαλύτερη ακρίβεια. Διότι το προσδιορισμένο εκλογικό σώμα δίνει αυτή τη δυνατότητα. Αλλά ένα εκλογικό σώμα που είναι σαν κινούμενη άμμος και προσδιορίζεται από πολλούς παράγοντες, δεν δίνει την ευχέρεια για ακριβή αποτύπωση των συσχετισμών.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr