Στο «μικροσκόπιο» των αρμοδίων πειθαρχικών οργάνων του Αρείου Πάγου και της ποινικής δικαιοσύνης έχει μπει η πρωτοφανής υπόθεση «εξαφάνισης» των 1.000 δικογραφιών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας.
Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν το αντικείμενο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλου Ξανθόπουλου, νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.
«”Εξαφανίστηκαν” 1.000 δικογραφίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας. Είναι κάτι το αδιανόητο. “Εξαφανίστηκαν” σε δύο δόσεις, 500 και 500. Είναι άγνωστες οι ουσιαστικές συνέπειες αυτής της απώλειας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που κάλεσε τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Κώτσηρα, να ενημερώσει τη Βουλή εάν έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον νόμο πειθαρχικές διαδικασίες και εάν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα τα πρόσωπα που έχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ο κ. Ξανθόπουλος επισήμανε πως υπάρχουν υπόνοιες για σοβαρές υποθέσεις οικονομικού αντικειμένου που έχουν παραγραφεί εξαιτίας της εξαφάνισης των 1.000 και πλέον δικογραφιών.
«Έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Σύνταγμα, τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και την Κατάσταση Δικαστικών Λειτουργών και τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων», ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και ενημέρωσε ότι σε επίπεδο πειθαρχικής διαδικασίας, όσον αφορά πρόσωπα που φέρουν την ιδιότητα του εισαγγελικού δικαστικού λειτουργού, έχουν επιληφθεί τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διενεργήσουν αρμοδίως πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, ενώ για τα πρόσωπα, τα οποία φέρουν την ιδιότητα του δικαστικού υπαλλήλου και για τα οποία έχουν ασκηθεί πειθαρχικές διώξεις, έχει επιληφθεί το αρμόδιο πενταμελές συμβούλιο του Εφετείου Κέρκυρας.
«Σε σχέση με πρόσωπο που φέρει επίσης την εισαγγελική ιδιότητα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει τις διαδικασίες και έχει τεθεί σε αργία, η οποία έχει παραταθεί», είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.
Ως προς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ο κ. Κώτσηρας είπε ότι «τον λόγο έχει η ποινική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα ο αρμόδιος εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση και οι αρμόδιοι εισαγγελείς, ανάλογα με το οικονομικό πλαίσιο που βρίσκεται η υπόθεση».
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: «Τρέχουν» 100άρι για να… τερματίσουν με μονοψήφιο δείκτη NPEs
Fourlis: Μπαίνει σε νέο κλάδο λιανικής και κλείνει projects 100 εκατ. ευρώ για την ΑΕΕΑΠ