Παράταση ζωής στο δεύτερο απαγορευτικό δίνει και επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου που αναμένει το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό για τις σχετικές ανακοινώσεις.
Το σκεπτικό του Μαξίμου παραμένει στην κατεύθυνση συγκέντρωσης όλων των νέων στοιχείων για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κρίσης από τους ειδικούς της Επιτροπής, οι οποίοι «ζυγίζουν» την κατάσταση και προτείνουν κάθε φορά την μέθοδο κατάσβεσης των εστιών που δυστυχώς συνεχίζουν να είναι διάσπαρτες ανά την Ελλάδα. Έτσι και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει την περιγραφή του «Χάρτη» από τους ειδικούς, προκειμένου να αποφασίσει τον χρόνο και το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων για την παράταση του lockdown.
Η αλήθεια είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη υιοθετήσει τη «γραμμή» που θέλει να έρθει η ώρα της κρίσης, όχι νωρίτερα από το τέλος της εβδομάδας- μάλιστα κάποιες πληροφορίες δεν αποκλείουν να ανακοινώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τις αποφάσεις του για την παράταση αλλά και τα βήματα της άρσης μέσα στον Δεκέμβρη. Σίγουρα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των συντακτών σε λίγες ώρες, θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις για την δραματική κατάσταση στις ΜΕΘ της Βορείου Ελλάδας, με τον τριψήφιο αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων. Οι ειδικοί -είναι ενδιαφέρον- παρά τη θλιβερή εικόνα των τελευταίων 24ώρων βλέπουν σχετικό έλεγχο του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά για το τελικό ραπόρτο αναμένουν τα στοιχεία και των επόμενων ημερών της εβδομάδας.
Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι υπουργοί ετοιμάζουν ενόψει και των Χριστουγέννων το πακέτο των μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, των ανέργων και των συνταξιούχων και κάθε πολίτη που πλήττεται από το δεύτερο τσουνάμι της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπαίνει σε τροχιά διαβούλευσης στη Βουλή μετά την κατάθεσή του στην Κομισιόν. Το σχέδιο για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο 2021 έχει την υπογραφή του Θεόδωρου Σκυλακάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είναι εκείνος που έχει αναλάβει τη συγγραφή του Σχεδίου, το οποίο συμπεριλαμβάνει το στίγμα των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη. Πρόκειται για την Επιτροπή των Ειδικών που είχε συγκροτηθεί μήνες πριν με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Επιτροπή Πισσαρίδη, στην οποία συμμετέχουν πολλοί άλλοι πανεπιστημιακοί και ο νυν υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου, είχε από τον περασμένο Ιούλιο παρουσιάσει δημοσίως τις προτάσεις της- σήμερα το απόγευμα θα τις επικαιροποιήσει σε τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όσον αφορά στις άμεσες δράσεις για τη στήριξη των πληγέντων από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι πληροφορίες λένε ότι θα γκρουπαριστούν και θα παρουσιαστούν μέσα στον Δεκέμβρη. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι, εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν, να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία -υπολογίζεται γύρω στις 7-10 Δεκέμβρη- μετά το λιανεμπόριο και με συγκεκριμένους περιοριστικούς κανόνες επίσης και τα καταστήματα εστίασης σε Τρίτη φάση. Πότε; Τα καταστήματα με καθήμενους και μόνο λέγεται ότι θα ανοίξουν λίγες ημέρες πριν το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν. Θα μπορέσουν οι πολίτες να ταξιδέψουν εκτός νομού, δηλαδή από την Αττική προς την ελληνική περιφέρεια για παράδειγμα; Τα προγνωστικά επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί φέτος γιατί θα είναι σα να ανοίγει η κυβέρνηση την πόρτα σε ένα τρίτο σφοδρότερο κύμα. Θα μπορέσουν βέβαια- εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν- να έχουν οικογενειακές- φιλικές συναντήσεις για την ανταλλαγή ευχών στα σπίτια. Αλλά οικοδεσπότες και καλεσμένοι να μην ξεπερνούν πχ τα δέκα άτομα.
Ο κ. Πέτσας θα προϊδεάσει για τις αλλαγές στον Χάρτη του κορωνοϊού και την διαρκή μάχη νοσηλευτών και γιατρών ανά την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζεται πλέον ως μία υγειονομική περιφέρεια. Θα απαντήσει προφανώς και για την καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος στην Ε.Ε σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας για την πανδημία. Για την ακρίβεια ο κ. Πέτσας ισχυρίστηκε ότι -σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο- τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι προγενέστερα των άλλων χωρών και ότι από τότε έχουν γίνει πολύ περισσότερες δαπάνες.
«Μόνο που για τις περισσότερες χώρες τα στοιχεία είχαν ληφθεί την ίδια περίοδο (Απρίλιος -Ιούνιος). Για αρκετές μάλιστα τα στοιχεία έχουν ληφθεί πριν από τα δικά μας όπως για παράδειγμα τα στοιχεία για το Βέλγιο που παρότι είναι προγενέστερα αποτυπώνουν υπερδιπλάσιες κατά κεφαλήν δαπάνες από αυτές της Ελλάδας. Άρα η σύγκριση δεν απέχει από την πραγματικότητα», δηλώνει ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Αυτό όμως δεν είναι το χειρότερο με την απάντηση του κ. Πέτσα. Γιατί ακόμη και αν δεχθούμε το σύνολο των δαπανών που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει για την Υγεία, η χώρα μας θα ανέβαινε μόλις 8 θέσεις και θα εξακολουθούσε να βρίσκεται χαμηλά, στην 15η θέση των κατά κεφαλήν δαπανών για την υγεία στην αντιμετώπιση του COVID».
Το χειρότερο είναι- επισημαίνει ο κ Τσακαλώτος- ότι η ΝΔ αντί να παραδεχτεί έστω και τώρα την ανεπάρκεια της, αντί να ενισχύσει την δημόσια Υγεία, προσπαθεί να μας πείσει ότι τα έκανε όλα καλά, τη στιγμή που η κατάσταση είναι αυτή που είναι. Και καταλήγει με τον ισχυρισμό ότι: «Το χειρότερο είναι ότι η πανδημία μας βρήκε με μια ανεύθυνη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που απεχθάνεται τον δημόσιο τομέα».
Διαβάστε ακόμη:
Κορωνοϊός – Ελλάδα: 1.498 νέα κρούσματα – Νέο ρεκόρ στους διασωληνωμένους
Μορφή… επιδημίας λαμβάνουν οι διεκδικήσεις των funds για «πακέτα» που αγόρασαν
Γιατί σε καιρό πανδημίας οι εταιρείες επιλέγουν άντρες ως CEO;