search icon

Πολιτική

Καραμανλής: «Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας» – Τι είπε για Σαμαρά (vid)

Στην εφ’ όλης της ύλης παρέμβασή του υπογράμμισε ότι σε αυτόν τον δύσκολο και απρόβλεπτο κόσμο, η Ελλάδα πρέπει να δώσει τις μάχες της και να διεκδικήσει τα δίκαια της, συμβάλλοντας στην αφύπνιση της Ευρώπης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ

Θέση εμμέσως πλην σαφέστατα εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ πήρε από την Πάτρα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ» του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, καθώς και προ καιρού είχε υπογραμμίσει ότι δεν πρέπει να ποινικοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις. Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής πήρε θέση και ως προς την ουσία της πρότασης του κ. Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι τον τιμά η σκέψη, ιδίως όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό, αλλά «το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει».

Από την πλευρά του, το Μαξίμου επιλέγει να μην πάρει θέση στα όσα υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός, επιλέγοντας το «ουδέν σχόλιον».

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε στην εφ’ όλης της ύλης παρέμβασή ότι σε αυτόν τον δύσκολο και απρόβλεπτο κόμβο, η Ελλάδα πρέπει να δώσει τις μάχες της και να διεκδικήσει τα δίκαια της, συμβάλλοντας στην αφύπνιση της Ευρώπης. «Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Την ώρα που ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη διαγραφή Σαμαρά λέγοντας ότι δεν αντιμετωπίζεται η κριτική με πειθαρχικά μέτρα υπήρξαν επιφωνήματα και χειροκροτήματα.

Δείτε την εκδήλωση:

Αναφερόμενος στα της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. «Με ξεκάθαρες θέσεις για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

«Προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία»

Ο κ. Καραμανλής παίρνει επίσης θέση για τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία. Χωρίς να παραγνωρίζει την ευθύνη της Ρωσίας, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι «η παράταση της σύγκρουσης μόνο κινδύνους ενέχει». «Η πιθανότητα διάχυσής της σε γειτονικές περιοχές, κυρίως μάλιστα της κλιμάκωσής της σε όλο και πιο απειλητικά επίπεδα είναι ορατή.

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι υλικές καταστροφές ανυπολόγιστες. Η εικόνα επί του πεδίου δυσμενής με την προοπτική περαιτέρω επιδείνωσής της εμφανή. Είναι επιβεβλημένη μια σοβαρή προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός. Οι διαπραγματεύσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος προφανώς θα είναι δύσκολες, περίπλοκες και χρονοβόρες.

Ασφαλέστερη βάση εκκίνησής τους είναι οι συμφωνίες του Μινσκ, για το ναυάγιο των οποίων οι υπεύθυνοι είναι περισσότεροι του ενός», τονίζει ο κ. Καραμανλής. Μάλιστα, επιτίθεται εναντίον όσων και εντός Ελλάδος τάσσονται υπέρ της «κλιμάκωσης της σύγκρουσης, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα αργότερα πιθανότατα να είναι πολύ χειρότερα και για την Ουκρανία, και για την ειρήνη αλλά και για την Δύση που κινδυνεύει πλέον να χρεωθεί μια πολιτική ήττα μεγάλων διαστάσεων».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version