search icon

Πολιτική

Υπουργικό συμβούλιο: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις, τα ΕΛΤΑ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στα υπουργεία

Μεταρρυθμίσεις παρά την κρίση υπόσχεται η κυβέρνηση, δρομολογώντας μια σειρά πρωτοβουλιών στα πεδία της ανάπτυξης και της ψηφιακής διακυβέρνησης με την αξιοποίηση των επιστημών, της νέας τεχνολογίας και των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Το πολιτικό σκαρίφημα των αλλαγών που δρομολογεί η κυβέρνηση περιέγραψε στην εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ζήτησε από τους υπουργούς του να κάνουν πράξη την επιλογή των κατάλληλων απαντήσεων για τις ανάγκες του σήμερα και των μεταρρυθμίσεων για την επόμενη μέρα από την επιδημιολογική κρίση. Μετά την αναλυτική συζήτηση στη βάση των νέων δεδομένων σχετικά με τις επιδημιολογικές συζητήσεις και τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων εν όψει των Χριστουγέννων ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την ολοκλήρωση και την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή και άλλων «μεταρρυθμιστικών» νομοσχεδίων. Νωρίτερα, εγκρίθηκαν σχέδια νόμου καθοριστικής σημασίας, όπως για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο τόνισε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της ελκυστικότητας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού και ότι στοχεύει στην αλλαγή των διαδικασιών, αλλά και της κουλτούρας, τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο. «Στόχος είναι να εδραιώνεται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και μιας φιλικής προς την επιχειρηματικότητα δημόσιας διοίκησης. Η επιτυχής υλοποίηση αυτού του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Προβλέπεται η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση της αδειοδότησης και των ελέγχων», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης εξηγώντας ότι «η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης συμπυκνώνεται στη μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο». Δηλαδή, σύμφωνα με τον υπουργό,οι επιχειρήσεις ξεκινούν να λειτουργούν με απλή γνωστοποίηση στο notifybusiness.gov.gr και οι έλεγχοι διεξάγονται μόνο εκ των υστέρων, μειώνοντας το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων που προ γνωστοποίησης, αναγκάζονται να αναμένουν τον έλεγχο.

Το μεταρρυθμιστικό έργο βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α. Την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλο τμήμα των οικονομικών δραστηριοτήτων,

β. Την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την εποπτεία και τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων και την αγορά προϊόντων, και

γ. Την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των παραπάνω διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας.

Με το νομοσχέδιο διευρύνεται και επιταχύνεται η αδειοδότηση στους τομείς μεταφορών, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και ναυτιλίας. Ειδικότερα, οι δραστηριότητες στον τομέα των μεταφορών αφορούν: α) στην πώληση, συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών, β) σταθμούς επιβατικών αυτοκινήτων, γ) πλυντήρια – λιπαντήρια. Οι δραστηριότητες στον τομέα της εκπαίδευσης αφορούν: α) στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, β) ενοικίαση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, γ) δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας, δ) δραστηριότητες φυσικής ευεξίας. Οι δραστηριότητες στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας αφορούν: α) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων β) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας. Οι δραστηριότητες στον τομέα της ναυτιλίας αφορούν: α) σχολές ναυαγοσωστικής, και β) εκμίσθωση ταχύπλοων αναψυχής. Οι δραστηριότητες στον τομέα ψυχαγωγίας αφορούν: α) λούνα παρκ, β) τσίρκο, γ) παγοδρόμιο.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος παρουσίασαν τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που κατ΄ αυτούς αποτυπώνει τους στόχους, τις κατευθυντήριες αρχές, τους στρατηγικούς άξονες παρέμβασης, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των συστημάτων, το μοντέλο διακυβέρνησης, καθώς και οριζόντιες και κάθετες παρεμβάσεις που υλοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας για την περίοδο 2020 – 2025. «Η καινοτομία της είναι ότι, πέρα από τη στρατηγική, εισάγει ένα λεπτομερές πλάνο δράσης που διαρθρώνεται σε πολλαπλά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από πολλαπλές πηγές (Ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Κρατικός Προϋπολογισμός, ΣΔΙΤ) εντός της επόμενης τετραετίας», υποστήριξε ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας για τα 350 έργα που περιλαμβάνει το σχέδιο με βασική επιδίωξη να αποτελέσει η χώρα πρότυπο ψηφιακής ανάπτυξης και πόλο έλξης επενδύσεων ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας. Ο κ. Πιερρακάκης μαζί το πλάνο μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Κεντρικός σκοπός του σχεδίου- σύμφωνα με τους συναρμόδιους υπουργούς- είναι η εταιρεία να διασφαλίσει και να ενδυναμώσει τον κοινωνικό της ρόλο ως φορέας της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας και ταυτόχρονα να βελτιώσει την αποδοτικότητά της, ώστε να αντεπεξέλθει στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό της αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Για την υλοποίηση του σχεδίου, δρομολογείται Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε.» ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία θα συμμετάσχει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Ταυτόχρονα, προς τον σκοπό της διασφάλισης της αδιάλειπτης παροχής καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, δρομολογείται η απόδοση στην ΕΛΤΑ Α.Ε. του πλήρους ανταλλάγματος από τη σύμβαση μεταξύ αυτής και του Ελληνικού Δημοσίου για τα έτη 2013-2020, όπως αυτό υπολογίζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σε ετήσια βάση.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι:

• ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους, με έμφαση στην υλοποίηση σχεδίου εθελουσίας εξόδου εργαζομένων,

• ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας, με αναβάθμιση συστημάτων, αυτοματοποίηση κέντρων διαλογής και παροχή καλύτερων και περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες,

• η αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της εταιρείας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της καθολικής υπηρεσίας, σε συνδυασμό με αλλαγές στο μοντέλο εξυπηρέτησης της αλληλογραφίας,

• η ανάπτυξη νέας πολιτικής προμηθειών και η καλλιέργεια νέας εταιρικής κουλτούρας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων που έχει 10ετή διάρκεια (έως το 2030), προβλέπει τη δάσωση και αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμισθεί, θα εμπλουτίσει τη χώρα με 30 εκατομμύρια δέντρα και θα χρηματοδοτηθεί με 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, όπως υποστήριξε ο υπουργός μεταξύ άλλων:

Διαβάστε περισσότερα 

Bitcoin – Κίνα: Οι νικητές στην οικονομική επανάσταση του κορωνοϊού 

Moderna: Με 94,1% αποτελεσματικότητα, καταθέτει αίτηση για επείγουσα έγκριση 

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Κοντά στο 1% ο πληθωρισμός το 2021

Exit mobile version