search icon

Πολιτική

Υπουργικό Συμβούλιο: Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη ζήτησε ο Μητσοτάκης από τους υπουργούς του (upd)

Χρειαζόμαστε επιτελείο μάχης, να έχουμε ορατό έργο και αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο, είπε ο κ.Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι θα είναι αυστηρός, «όπως και οι πολίτες που μας κρίνουν» - Υπουργικό: Πρώτη συνεδρίαση με τη νέα σύνθεση – Τα μηνύματα Μητσοτάκη

(Last upd 10.45)

Μήνυμα στους υπουργούς του ότι θα είναι αυστηρός στην αξιολόγησή τους, τόσο ως προς το παραγόμενο έργο, όσο και ως προς την ομαδικότητά τους έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει από τις 10 το πρωί, υπό τη νέα του σύνθεση.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σημειώνοντας ότι οι πολίτες επέλεξαν την αποχή, όχι την αντιπολίτευση.

«Οι πολίτες μας ζήτησαν περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το 41% των εθνικών εκλογών εξακολουθεί να καθορίζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται να κοιτάζει τις αδυναμίες της. οι πολίτες μας έστειλαν το μήνυμα σας εμπιστευόμαστε αλλά, πατήστε γκάζι και όχι φρένο, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει με τη νέα του σύνθεση.

Η εναλλαγή προσώπων δεν δείχνει κάτι άλλο, παρά την προσπάθεια να είμαστε καλύτεροι στο έργο μας. Όπως είπε, χρειαζόμασε επιτελείο μάχης να έχουμε ορατό έργο και αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο, σημειώνοντας ότι θα είναι αυστηρός σε ό,τι αφορά την εργατικότητα και την ομαδικότητα της κυβέρνησης, «όπως και οι πολίτες που μας κρίνουν».

Για την προεδρία της Κομισιόν, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πρόταση θα είναι η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε ό,τι αφορά την προοπτική, είναι τρεις λέξεις: «Μαζί στα καλύτερα», είπε και ευχήθηκε καλή αρχή στο νέο συμβούλιο.

Νωρίτερα  όπως έγραφε και το Protothema.gr, αν  η παρέμβαση που έκανε πριν από μερικούς μήνες σε λίγα υπουργεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θεωρήθηκε ανασχηματισμός, η χθεσινή του απόφαση να παρέμβει δραστικά για τα δεδομένα του στα πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος δεν άφησε πολλές αμφιβολίες για τις σκέψεις του πρωθυπουργού.

Έτσι, μετά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης έκανε το «ταμείο», μέτρησε πολιτικό αποτέλεσμα και πρόσωπα και προχώρησε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του Μαξίμου, αλλά και των αλλαγών προσώπων σε νευραλγικά υπουργεία, με κύρια στόχευση την καθημερινότητα.

Από σήμερα και σε κάθε περίπτωση από τη Δευτέρα, οι νέοι υπουργοί θα πάρουν μια γεύση για τα νέα τους καθήκοντα. Πολλοί, πάντως, θα κάτσουν σε μια ηλεκτρική καρέκλα, λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος.

Όλα αυτά την ώρα που μόλις χθες ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα όπως προέκυψε μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Σύμφωνα με τη λίστα της νέας κυβέρνησης, 11 υπουργοί και υφυπουργοί μένουν εκτός, τέσσερις μετακινούνται σε άλλο χαρτοφυλάκιο και 11 πρόσωπα εισέρχονται είτε για πρώτη φορά, είτε επανέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα, έχοντας διατελέσει υπουργική θητεία κατά την πρώτη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το διάστημα από το 2019 έως το 2023.

Όπως επισήμαναν σχετικά, κυβερνητικές πηγές, «το νέο κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια. Αγρότες και περιφέρεια. Και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα».

Αντίστοιχα, οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν πως είναι ένας ανασχηματισμός που απαντά στο αίτημα των πολιτών «σας εμπιστευόμαστε. αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα». Και, ταυτόχρονα, δίνει ένα μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, 0 πρωθυπουργός αξιολογεί αποτελεσματικότητα και εργατικότητα.  Οι πολίτες ψήφισαν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023 για δεύτερη φορά με εντολή να εφαρμόσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους. Και για αυτό αναβαθμίζεται από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε υπουργό, ο Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει ένα εξίσου κρίσιμο υπουργείο, το Εργασίας. Υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης. Καταργείται, έτσι, η θέση του αναπληρωτή υπουργού στο Εσωτερικών.

Η ατζέντα

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης ‘Αρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Ελβετία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μπούργκενστοκ.

Η συμμετοχή του, όπως και της πλειονότητας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε, αποτελεί μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Στόχος της Διάσκεψης που συνδιοργανώνεται από την Ελβετία και την Ουκρανία και πιάνει το νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, είναι ο διάλογος για τους τρόπους επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη

Τρία σενάρια για τις μισθώσεις τύπου Airbnb

Trade Estates: Φετινός στόχος τα 33-35 εκατ. ευρώ έσοδα από μισθώματα

ΑΠΕ: Οι φόβοι και τα sos των επιχειρηματιών αιολικής ενέργειας για την αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version